Slovenija
36 ogledov

Nov lastnik bi nižal plače in odpuščal

slovenija 24.06.2010 casopis Vecer; foto:Sasa Despot Saša Despot
Večer prodan podjetju Dober večer. Novinarji opozarjajo, da je polovični lastnik podjetja v predkazenskem postopku.

Delo je časopisno hišo Večer za dober milijon evrov prodalo podjetju Dober Večer, ki sta ga za nakup Večera ustanovila nekdanji lobist na Pristopu Uroš Hakl in bivši predsednik uprave družbe T-2 Sašo Todorović.

Novinarji: kupec je v predkazenskem postopku

"Večer kot eden pomembnih medijev v Sloveniji dobiva lastnike, ki javno niso razkrili virov financiranja in niso dali nobenih formalnih zavez, da bodo medij ohranili ... Delo je Večer prodalo kupcu, ki je lobist in tudi v predkazenskih postopkih v zadevi pomurski zakon. Skrbi nas tudi dejstvo, da naj bi kupci že predhodno dobili soglasje enega od regulatorjev, ministrstva za kulturo, kar vnaša dvom v transparentnost postopkov tudi na tem nivoju," opozarjajo opozarjajo Društvo novinarjev Slovenije ter novinarji Večera. 

Dodajajo, da v Večer "ne prihaja strateški lastnik, ki bi podjetje novinarsko in sicer razvojno okrepil ter finančno konsolidiral, ker bo Večer prevzemal z dolžniškim kapitalom. Zato obstaja tudi realna nevarnost izčrpavanja in vzpostavitve poslovnega modela predvsem na temelju ostrih rezov, tudi v novinarsko delo. Z vnaprejšnjo napovedjo o odpuščanju 53 zaposlenih sta Hakl in Todorović utemeljenost navedenih bojazni potrdila že sama." 

Razvojna ideja: nižje plače in odpuščanje

Hakl je danes obiskal Večer na vprašanje, kako bo stabiliziral poslovanje odgovoril, da je "ukrep, ki najhitreje prime in ima najhitrejše učinke na stroškovni strani poseg v maso plač". Za koliko bi znižal plače in ali bosta s Todorovićem res odpustila 53 oziroma več kot tretjino zaposlenih, pa je odgovoril, da je o tem preuranjeno govoriti in da je bila ta številka rezultat skrbnega pregleda podjetja, medtem pa so se stvari že nekoliko spremenile, poroča spletni portal vecer.si. 

17 milijonov evrov izgube

Za favorita za nakup je sicer veljala agencija Odmev, za katero naj bi stal tudi kitajski kapital preko družbe Poly Real Estate Group. Ta naj bi bila pripravljena za Večer odšteti dva milijona evrov, a so želeli vsaj 24 ur za zagotovilo, da ta denar bo, a na Delu niso želeli čakati. 

Delo je Večer kupilo novembra 2008 za 18 milijonov evrov, že slabo leto kasneje pa jim je urad za varstvo konkurence zaradi nedovoljene koncentracije naložil, da morajo delež odprodati. Prodaja se je vlekla skoraj pet let. Zadnji poskus je bila javna dražba z izklicno ceno dobre tri milijone evrov, na katero pa so prišli le novinarji, dražiteljev pa ni bilo. Tudi tokratna prodaja še ni zaključena, saj mora soglasje podati še Agencija za varstvo konkurence. 

Komentarjev 2
  • westal 07:29 12.julij 2014.

    Krasna prodaja; kupiš nekaj za 18 milijonov nato pa prodaš z minus dobičkom 17 milijonov in nato trdiš, da si zaslužil 1 milijon (en milijon). Lahko je s tujim k....m po koprivah mahati!

  • tomazz 05:54 12.julij 2014.

    Čudno, a niso domači lastniki - dobri lastniki. Tujim kupcem pa je treba v pogodbi o nakupu napisati, da ne sme odpuščati, manjšati plače ...