Slovenija
12901 ogledov

Nov odlok: Ti pogoji za prehod meje bodo veljali do 5. septembra

Mejni prehod med Hrvaško in Slovenijo meja Profimedia
Vladni odlok je bil danes objavljen v uradnem listu.

Tranzitnim potnikom, ki potujejo prek Slovenije, vsaj še do 5. septembra ob vstopu v državo ne bo treba predložiti dokazila o izpolnjevanju pogoja preboleli, cepljeni, testirani (PCT), je razvidno iz vladnega odloka, objavljenega danes v uradnem listu.

Sredi meseca je vlada sicer opozorila, da po 23. avgustu tranzit brez predložitve dokazila o izpolnjevanju pogoja PCT ne bo več mogoč, a so sedaj znova podaljšali veljavnost določbe, ki tranzitne potnike uvršča med izjeme.

Za vstop v Slovenijo še naprej velja PCT

Za vstop v Slovenijo brez napotitve v desetdnevno karanteno na domu tako še naprej velja pogoj PCT. Izjema ostajajo tranzitni potniki, mednarodni prevozniki, otroci mlajši od 15 let, dvolastniki in čezmejni delovni migranti.

covid-19 Covid-19 Svet Na Hrvaškem rahljajo ukrepe, čeprav imajo vse več okužb

Od sobote pa bodo med izjemami tudi osebe, ki prevažajo otroka, mlajšega od 15 let, zaradi njegove vključenosti v vzgojo in izobraževanje, in se čez mejo vrnejo v dveh urah po prehodu meje.

Dokazi o obstoju izjem

Oseba, ki uveljavlja katero od navedenih izjem, mora policiji predložiti dokaze za obstoj teh izjem, sicer se napoti v karanteno na domu. Če gre za tujca brez prebivališča v Sloveniji, se mu vstop v državo dovoli in se ga napoti v karanteno na domu za deset dni le, če nedvomno dokaže, da ima zagotovljen prostor, kjer bo prestajal karanteno, sicer se mu vstop v Slovenijo ne dovoli.

Osebi, ki je v primeru vstopa v Slovenijo napotena v karanteno in ne more zagotoviti izvajanja ukrepa karantene na naslovu svojega stalnega ali začasnega prebivališča ali drugem primernem prostoru, pa se zagotovi nastanitvena zmogljivost za potrebe izvajanja karantene, piše v odloku.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • lovro4 21:27 27.avgust 2021.

    Dajte budalit. PCT jee navaden krekenizem. C kot cepljen isto širi, če je kaj za širiti. Vsi odloki te fašistične vlade so protiustavni in protizakoniti. Čas bo, da začnemo tožiti posameznike v vladi.