Svet
2633 ogledov

Na Hrvaškem rahljajo ukrepe, čeprav imajo vse več okužb

covid-19 Profimedia
Sprememba stopi v veljavo v sredo.

Hrvaška napoveduje nadaljnje rahljanje epidemioloških ukrepov, čeprav se število okužb z novim koronavirusom zvišuje. Od začetka tedna so potrdili za 31,5 odstotka več novih okužb, kot je to bilo v prvih petih dneh prejšnjega tedna, je povedal ravnatelj hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak. V državi je danes 3335 aktivnih primerov okužb.

Lokali bodo obratovali tudi v notranjosti

Na Hrvaškem bodo s 1. septembrom v kavarnah in barih goste lahko postregli tudi v zaprtih prostorih, je danes napovedal hrvaški notranji minister Davor Božinović. Povedal je, da ne bodo spreminjali obratovalnega časa, to pomeni, da bodo lahko lokali še naprej odprti do polnoči.

Hrvaški štab civilne zaščite bo tako s 1. septembrom ugodil zahtevam lastnikov kavarn in barov, ki so zahtevali obratovanje v zaprtih delih lokalov, kot to lahko že nekaj mesecev počnejo v restavracijah. V večini gostinskih lokalov je na Hrvaškem namreč dovoljeno obratovanje zgolj na terasah in na odprtem.

Božinović je na današnji novinarski konferenci napovedal še, da bodo epidemiologi določili stroge ukrepe za obratovanje kavarn, barov in ostalih zaprtih gostinskih prostorov. Poudaril je, da zaenkrat ne razmišljajo o tem, da bi kot enega od ukrepov za vstop v gostinske lokale uveljavili digitalna covidna potrdila.

Pouk bodo začeli nemoteno

Na Hrvaškem se bo 6. septembra začelo novo šolsko leto, pouk pa nameravajo v celoti organizirati v šolah, za razliko od prejšnjega šolskega leta, ko je veliko izobraževalnih ustanov izvajalo večino pouka na daljavo. 

Zrahljali so tudi nekatere druge ukrepe. Med drugim bodo učencem višjih razredov v osnovnih šolah dovolili menjavo učilnic in kabinetov. Omogočali bodo tudi športne dejavnosti učencev in dijakov. Znova bodo v šolah tudi izbirni, dodatni in dopolnilni pouk, ki je v prejšnjem šolskem letu v celoti potekal na daljavo.

Zdravje To bi lahko bil razlog, da je v teh regijah najhuje

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Naklonsky 12:10 28.avgust 2021.

    Podaljšujejo turistično sezono..