Slovenija
18559 ogledov

Nov predlog: Za dodatno zavarovanje med 15 in 200 evri

vzajemna Boštjan Tacol
V Levici prehiteli Goloba in pripravili progresivno lestvico za plačevanje dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ki že buri duhove.

"Predlog, ki smo ga pripravili, je boljša in pravičnejša rešitev kot samo čisti prenos dopolnilnega zavarovanja v obvezni zdravstveni prispevek," so sporčili s stranke Levica po tem, ko so se v medijih pojavile informacije o njihovem predlogu, ki predvideva progresivno plačilo obveznega zdravstvenega prispevka.

Mejnik bi bila povprečna plača

Glede na predlog bi več plačali tisti s plačo višjo od povprečne ter manj tisti, ki imajo plačo nižjo od povprečne. "Na ta način bo skoraj 80 odstotkov zavezancev na enakem ali na boljšem, manj bo plačevalo 1.204.201 zavezancev, na približno istem pa bo 59.069 ljudi. Prispevek se bo dvignil za 21 odstotkov najbolje plačanih v Sloveniji. Ob tem pa je treba izpostaviti, da bo tudi za njih novi prispevek predstavljal manj kot dva odstotka mesečne bruto plače," so izračunali pri Levici. Najvišji prispevek bi znašal 200 evrov na mesec, najnižji pa 15, glede na pridobljeni dokument razkriva Delo.

Pri plačah do minimalne plače bi bil prispevek določen na 15 evrov, pri plačah med minimalno in petkratnikom povprečne plače pa bi v zakonu z dopolnilom določili, da se višina prispevka linearno zvišuje. Nad petkratnikom povprečne plače pa bi bila višina prispevka 200 evrov. Pri osebi s plačo, ki je nekoliko višja od povprečne, bi bila višina zdravstvenega prispevka v bistvu enaka trenutni premiji dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

"Zasledujemo dva cilja: spremeniti regresivno dajatev v progresivno, s katero bo vsak prispeval po svojih zmožnostih; hkrati pa ohraniti približno enako stopnjo financiranja, kot jo zagotavlja trenutno predvidena oblika prenosa dopolnilnega zavarovanja v obvezni zdravstveni prispevek," pravijo pri Levici.

Predlog zakona je trenutno v internem koalicijskem usklajevanju. Poslanci največje koalicijske stranke Gibanje Svoboda so šele pred mesecem dni v parlamentarno razpravo vložili zakon, ki predvideva ukinitev neobveznega dopolnilnega zavarovanja, ki ga zdaj plačujejo komercialnim zavarovalnicam in plačevanje obveznega prispevka v višini 35 evrov, ki bi ga pobiral ZZZS. Ob vložitvi zakona še ni bilo govora o progresivnem plačilu prispevka, ki bi zagotovil socialno pravičnost.

Levica prehitela Goloba

Premier Robert Golob je takrat razlagal tako: "Kdo naj bi namesto 35 evrov plačeval sto? Denar je treba nekje najti. Govoriti o socialni pravičnosti, ne da se tistim, ki bodo plačevali več, pove, da morajo plačevali več, to je hipokrizija. Na vprašanje o socialni pravičnosti zdravstvenega sistema moramo odgovoriti do konca leta 2024. Do takrat moramo najti stabilen vir financiranja, ki bo tudi socialno pravičen. Ne da se to čez noč. Govoriti o progresiji, ne da se srednjemu razredu pove, da bo plačeval trikrat več, kot plačuje danes, tega ne bomo delali, še najmanj na pamet."

"Vlada je sprejela pogumno in pravilno odločitev, da iz rok privatnih interesov iztrga zavarovanje za storitve, za katere se vsi strinjamo, da bi jih moralo v celoti kriti obvezno zavarovanje. Izkoristiti pa moramo tudi priložnost, da zbiranje tega dela sredstev uredimo tako, da bo vsak prispeval po svojih zmožnostih," pa pravijo pri Levici.
 

sergeja.hadner@styria-media.si

Komentarjev 102
  • Naklonsky 08:16 10.maj 2023.

    Z eno besedo: Idioti!

  • Avatar Leon
    Leon 07:06 10.maj 2023.

    Upokojenci z nizkimi pokojninami bi plačevali 15 € ! ? Predvidevam ,da bo Rupar zbobnal upokojence v protest ; ZAKAJ BODO PLAČALI SAMO 15 € ?

  • jakec1575 17:05 09.maj 2023.

    gre za predlog levice, ki potrebuje se korelcijo. 200e bojo placevali samo tisti z najvisjimi placami v drzavi, pa se to ne.