Slovenija
8942 ogledov

Nov shod v središču Ljubljane

Pohod za življenje Twitter
V središču Ljubljane se je danes zbralo nekaj sto ljudi. Pod geslom človekovo življenje je nedotakljivo je potekal Pohod za življenje. V prestolnici tudi protishod.

Pohoda za življenje se je udeležil tudi ljubljanski nadškof Stanislav Zore. Kot je v izjavi medijem pred začetkom Pohoda za življenje pojasnil Zore, papež Frančišek stalno spodbuja, naj gremo na periferijo, na obrobje. "Današnji shod nas pelje na tisto skrajno obrobje, skrajno periferijo, ki se sploh ne vidi. In če srce oslepi za to periferijo, te periferije ni. Namreč ljudi, ki bi radi vstopili v življenje, pa jim takšne ali drugačne ovire ali stiske to preprečujejo," je dejal.

"In moramo prebujati sebe, moramo prebujati drug drugega, da začnemo postajati občutljivi tudi za to periferijo. Da o vseh pravicah, ki jih poudarjamo, in je prav, da jih, ne pozabimo na tisto temeljno pravico, to pa je človekova pravica do življenja. Kot pravi papež, od rojstva do naravne smrti. Zato sem tukaj," je Zore pojasnil udeležbo na pohodu.

Sporočilo: Splav vzame človeško življenje

Po besedah voditeljice pohoda Urše Cankar Soares želijo Sloveniji s pohodom sporočiti, da splav vzame človeško življenje. "S Pohodi za življenje pa želimo doseči, da bi res začeli spoštovati 17. člen ustave, ki smo si ga izbrali za geslo, ki govori, da je človekovo življenje nedotakljivo. Radi bi, da bi bilo nedotakljivo ne glede na okoliščine. Ali je zaželeno ali ne, ali je zdravo ali ne, ali je rojeno ali ne, vsako življenje je nedotakljivo, vsak človek si zasluži življenje," je dejala in dodala: "Prva pravico, ki jo imamo, je pravica do življenja. In to je treba spoštovati."

Pohoda se je po pričakovanjih udeležilo več ljudi kot lani. Kot je pojasnila Cankar Soaresova, so do začetka pohoda dobili prek 400 prijav, ljudje pa so se prijavljali še ob začetku pohoda. Glede protishoda je pojasnila, da je praksa po vsem svetu enaka. "Kjer je pohod za življenje, se pojavijo tudi nasprotniki. Ampak to je meni le dokaz, da če bi prišli z eno nepomembno temo, se ne bi nihče dvignil in prišel," je dodala.

V prestolnici tudi protishod

Medtem ko so se udeleženci Pohoda za življenje zbirali pred Šentjakobsko cerkvijo na Levstikovem trgu, so se na Prešernovem trgu, ki je bil zaključna lokacija Pohoda za življenje, zbrali udeleženci protishoda, ki so krenili proti udeležencem Pohoda za življenje. Tako so se udeleženci obeh shodov, ki so jih spremljali policisti, srečevali po ulicah stare Ljubljane.

Protishoda se je udeležila tudi poslanka Levice Nataša Sukič, ki je v izjavi medijem pojasnila, da se je shoda udeležila, ker se je odločila, da je na strani svobodnega razpolaganja z lastnim telesom in svobodne izbire o rojstvu otrok. Poskusom najbolj nazadnjaških, mračnjaških in konzervativnih sil, da se prepove splav, da se ženskam prepove njihova z ustavo zagotovljena pravica odločati o lastnem telesu, je po njenem posledica dejstva, da je trenutna oblast povezana s pajdaši, politiki, kot sta poljski in madžarski premier in drugi.

Tudi to, da se je vrh Rimskokatoliške cerkve vpletel v Pohod za življenje po njeni oceni pove, da si cerkev in oblast ta trenutek lastita žensko telo. "To je nezaslišano in temu se je treba upreti z vsemi silami. Nobena pravica ni samoumevna in ni večna, zato je treba biti še toliko bolj pozoren in se boriti, da te pravice ostanejo," je dodala Sukičeva.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 54
  • suineg7878 01:10 03.oktober 2021.

    Debata pro et kontra splavu se začne pri odgovornem spolnem odnosu. Splav ne bi nikoli smel biti "ena od opcij". Moral bi biti izhod v sili in še to močno reguliran, recimo tako kot imajo to urejeno v Texasu (Heartbeat Act).

  • jakec1575 23:45 02.oktober 2021.

    Najvecja nvo v drzavi, ki edina ne placuje davkov se spet gre politiko velike manjsine in jo zeli vsiliti v ustavo. Kdo ste vi, da kratite vlovrkove pravice. Zarodek ni clovek. Nikoli bil. Svoje pricice o dusah pa prodajajte svojim ovcam.

  • pbr1 22:56 02.oktober 2021.

    Sporočilo nasprotnikov shoda in jalove Fajonke je takšno: zakaj bi rojevale slovenke, če lahko namesto vas rojevajo šiptarke in arabke? Če bojo rojevale premalo, jih bomo uvozili iz kosova, albanije in bložnjega vzhoda🥂