Slovenija
82683 ogledov

Nov šolski koledar; neugodna tako začetek kot konec

Učilnica
Učenci bodo morali v šolo tik pred vikendom, za razdelitev spričeval bodo čakali ves konec tedna. Podarili so jim 3. maj.

Po starem Pravilniku o šolskem koledarju za osnovne šole, bi se šolsko leto 2023/24 začelo šele v ponedeljek, 4. septembra. V četrtem členu je določal, da se v primeru, da je 1. september petek, pouk začne naslednji ponedeljek. Veljavni Pravilnik pa v drugem členu določa le, da se šolsko leto začenja 1. septembra in konča 31. avgusta. Tako bodo učenci v šolskih klopeh že v petek 1. septembra.

So nam pa z Ministrstva za vzgojo in izobraževanje sporočili da se je minister dr. Darjo Felda "skladno z določili 7. člena tega pravilnika odločil, da je pouka prost dan petek, 3. maj. Pri odločitvi smo upoštevali skupno število dni pouka v posameznem šolskem letu."

Sedmi člen namreč določa, da so pouka prosti dnevi:

-        z zakonom določeni državni prazniki in drugi dela prosti dnevi,

-        šolske počitnice in nedelje,

-        sobote, razen če ni z letnim delovnim načrtom šole oziroma navodili ministra zaradi nadomeščanja dneva pouka drugače določeno.

Izjemoma pa lahko minister z navodili kot pouka prost dan določi tudi katerikoli drug dan v šolskem letu. Za učence je pouka prost dan lahko tudi dan šole, ko šola za učence organizira različne dejavnosti in aktivnosti, opredeljene v letnem delovnem načrtu šole. Šola lahko v letnem delovnem načrtu določi, da se dva dneva pouka v šolskem letu izvedeta v drugem terminu, kot ju za pouk določa šolski koledar, ne more pa ju izvesti na dan, ko pouk že poteka. Dneva ne smeta biti določena v istem tednu, razmik med njima pa mora biti najmanj teden dni.

Kakšen bo torej šolski koledar 2023/24?

Največja razlika s preteklim letom je ta, da bodo zimske počitnice znova konec februarja. Naj spomnimo, da so bile zadnje zimske počitnice prej, ker so jih prestavili zaradi svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju.

Smučanje, Kranjska Gora, turizem, sneg, rekreacija, zima | Avtor: M. Ha. Smučanje v Kranjski Gori, posneto 6. februarja 2023. M. Ha.

Novo šolsko leto se bo torej v skladu s Pravilnikom o šolskem koledarju za osnovne šole začelo v petek 1. septembra, nato bodo otroci v soboto in nedeljo spet doma. Prve jesenske počitnice bodo od ponedeljka 30. oktobra do petka 3. novembra.

Letos bomo zelo veseli novoletnih počitnic, saj bodo otroci doma zelo dolgo, od ponedeljka 25. decembra do torka 2. januarja. Tako bo prvi šolski teden v novem letu trajal samo tri dni.

Otroci bodo doma tudi 8. februarja na Prešernov dan, ki v letu 2024 pade na četrtek.

Zastave za prvi maj | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Nato sledijo zimske počitnice, ko je Slovenija razdeljena. Od 19. februarja do 23. februarja bodo na počitnicah učenci gorenjske, goriške, notranjsko-kraške, obalno-kraške, osrednjeslovenske in zasavske statistične regije ter občin jugovzhodne Slovenije: Ribnica, Sodražica, Loški Potok, Kočevje, Osilnica in Kostel.

Od 26. februarja do 1. marca pa bodo na počitnicah učenci z območja jugovzhodne Slovenije, razen občin Ribnica, Sodražica, Loški Potok, Kočevje, Osilnica in Kostel), koroške, podravske, pomurske, savinjske in posavske statistične regije.

Otroci bodo doma tudi na velikonočni ponedeljek prvega aprila.

Sledijo prvomajske počitnice, ko se je minister odločil, da bo počitniški tudi petek 3. maj. Tako bodo počitnice ves teden od ponedeljka 29. aprila do petka 3. maja.

Razdelitev spričeval in obvestil bo potekala v ponedeljek 24.junija. 25. junija praznujemo dan državnosti, poletne počitnice se bodo uradno začele v sredo 26. junija 2024. Tudi tu se držimo seveda novega pravilnika. Star Pravilnik o šolskem koledarju za osnovne šole je v četrtem členu določal, da se v primeru, da je dan določen za konec pouka ponedeljek, pouk konča predhodni petek.

Komentarjev 10
  • 216c26c54b211c9cd98531b9779a844f845aa0eb 11:23 15.avgust 2023.

    Meni se zdi neumno, da grejo za 1 dan v šolo, naša tamala pa komaj čaka, da bo spet vidla sošolke.

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 18:25 07.avgust 2023.

    Dajte no mir. Včasih nismo imeli vsaka dva meseca počitnic. En teden pozimi in dva meseca julija in avgusta poleti. Zdaj pa bi vsak praznik združevali v sklop dveh tednov. Potem pa jokate da morajo otroci toliko doma delat. nekdaj ...prikaži večdaj smo v šoli ponavljali in utrjevali snov. Zdaj pa seveda ni časa če so otroci in učitelji toliko fraj.

  • Luksi 17:17 03.julij 2023.

    Kaj je pa drugega od butcev, ki vodijo šolstvo za pričakovat. Lansko leto so uničili počitnice za to, da smo lahko spremljali katastrofo v Planici, letos pa ponovno pametujejo. Znižal bi jim plače na minimalca, vsem po vrsti.