Slovenija
57199 ogledov

Nov teden, nova pravila. To bo veljalo po praznikih!

Policijska ura v Ljubljani Profimedia
Seznam ukrepov, ki bodo veljali po praznikih.

ZBIRANJE in GIBANJE LJUDI PO DRŽAVI

Nočne omejitve gibanja ni več že od 12. aprila. Prav tako je od 23. aprila dovoljeno prehajanje med vsemi statističnimi regijami. Dovoljeno je zbiranje do deset ljudi, ki niso člani skupnega gospodinjstva. 

Omejitev površin na odprtih tržnicah ter prireditvah na prostem po vsej Sloveniji ostaja 10 kvadratnih metrov na potrošnika oziroma udeleženca. 

Organizator javne prireditve ali javnega shoda bo moral na zahtevo pristojnega nadzornega organa predložiti dokazilo o prijavi ali dovoljenje za prireditev oziroma shod.

UPORABA ZAŠČITNIH MASK

Nošenje mask je še vedno obvezno v zaprtih prostorih, na prostem pa že od minule sobote le takrat, ko ni mogoče zagotoviti medosebne razdalje najmanj 1,5 metra. Prav tako maske ni treba nositi osebam, ki izvajajo individualno športno vadbo, če je zagotovljena medosebna razdalja vsaj 3 metre. 

KULTURNE in VERSKE PRIREDITVE

Vlada je do 9. aprila podaljšala odlok o začasnih omejitvah ponujanja kulturnih storitev in kolektivnega uresničevanja verske svobode, pri tem pa v petih statističnih regijah z boljšo epidemiološko sliko (pomurska, koroška, osrednjeslovenska, goriška in obalno-kraška regija) spremenila merilo števila oseb na kvadratni meter zaprte površine z dosedanjih 30 na 20 kvadratnih metrov na osebo.

V ostalih statističnih regijah - podravski, savinjski, zasavski, posavski, jugovzhodni, gorenjski in primorsko-notranjski regiji pa merilo števila oseb na kvadratni meter zaprte površine ostaja nespremenjeno, torej 30 kvadratnih metrov. V zaprtih prostorih je obvezna uporaba zaščitnih mask.

Katoliška maša | Avtor: Profimedia Profimedia

Odprti so arhivi, dovoljeno je izvajanje kinematografskih, gledaliških, glasbenih, plesnih in drugih javnih kulturnih prireditev. Ob tem je obvezno upoštevanje preventivnih ukrepov in higienskih priporočil.

Omejitev števila oseb glede na velikost zaprtega javnega prostora oziroma odprte površine ne bo veljala za tiste, ki se lahko združujejo na podlagi predpisov, ki urejajo začasne ukrepe v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerzah in samostojnih visokošolskih zavodih. Pri gledališki, glasbeni in plesni dejavnosti bo obvezno testiranje nastopajočih, izjema bodo le tisti, ki so covid-19 že preboleli ali pa so se že cepili.

Prav tako je dovoljeno izvajanje verskih obredov na zunanjih površinah ob upoštevanju preventivnih ukrepov za zajezitev epidemije in smiselnem upoštevanju higienskih priporočil. Dovoljeno je tudi izvajanje verouka. Pri tem bo število oseb odvisno od velikosti prostora oziroma površine.

Pri izvajanju verouka ne bo veljala omejitev števila oseb glede na velikost zaprtega prostora, bo pa obvezno testiranje oseb, ki ga bodo izvajali, z izjemo tistih, ki so covid-19 že preboleli ali pa so se že cepili, ter ob upoštevanju medosebne razdalje.

ŠOLE in FAKULTETE

Prihodnji teden se po več mesecih študija na daljavo na fakultete vračajo tudi študenti. Na univerzah bo študijski proces potekal v hibridni obliki, kar pomeni v živo ob upoštevanju priporočil NIJZ in na daljavo. Študenti bodo razdeljeni na manjše skupine, del jih bo obiskoval predavanja v živo, del pa jih bo poslušal preko spleta.

Vrata bodo odprli tudi študentski domovi. S svojo dejavnostjo bodo lahko v celoti nadaljevale glasbene šole, kjer je pouk teorije do sedaj potekal na daljavo, individualni pouk inštrumenta pa se je že pred prazniki izvajal v živo.

Vrtci in osnovne šole so bile odprte že pred prazniki, tako bo ostalo tudi v tednu, ki se začne 3. maja. 

covid-19 slovenija šola | Avtor: Profimedia Profimedia

V šolah bodo prav tako še naprej vsi učenci in dijaki zaključnih letnikov srednjih šol (prilagojen glede na izvajanje mature), dijaki prvih treh letnikov pa se bodo  šolali po modelu C, kar pomeni, da se bo polovica oddelkov prvih treh letnikov srednjih šol en teden šolala v šoli, druga polovica pa na daljavo, naslednji teden pa se bodo zamenjali.

TRGOVINE in STORITVE

Brez pogoja testiranja za zaposlene lahko dejavnosti opravljajo: 
- lekarne 
- bencinski servisi 
- bančne storitve 
- geodetske storitve 
- pošta 
- dostavne službe 
- dimnikarske storitve (ob navzočnosti le enega izvajalca v prostoru oz. enega izvajalca in uporabnika male kurilne naprave, prostor pa je mogoče prezračiti)
- gradbena dela in storitve na prostem brez stika s potrošniki 
- osebni prevzem blaga, hrane ali pijače na prevzemnih mestih 
- čistilni servisi in čistilnice, 
- servisne delavnice, v katerih se opravljajo storitve popravil in vzdrževanja motornih vozil in koles 
- druge servisne delavnice ter storitve izdelave, vzdrževanja in montaže, 
- druge nujne storitve za zagotavljanje varnosti in zdravja.

Pod pogojem rednega testiranja zaposlenih, potrdila o cepljenju ali prebolelem covidu se lahko opravljajo: 
- trgovinske dejavnosti 
- storitve nepremičninskega posredovanja 
- storitve higienske nege (frizerske, kozmetične dejavnosti in dejavnosti salonov za nego telesa, pedikura, manikura) 
- individualne nezdravstvene svetovalne in terapevtske storitve
- storitve strokovnega oziroma poslovnega izobraževanja in usposabljanja (kot na primer inštrukcije, jezikovne šole, strokovne delavnice),
 - individualne storitve strokovnega oz. poslovnega izobraževanja in usposabljanja 
- storitve turističnih agencij 
- storitve salonov za nego živali.

V zaprtih javnih prostorih bo v rumenih regijah (pomurska, koroška, osrednjeslovenska, goriška in obalno-kraška) veljala omejitev na 20 kvadratnih na posamezno stranko, medtem ko v oranžnih statističnih regijah (podravska, savinjska, zasavska, posavska, Jugovzhodna Slovenija, gorenjska in primorsko-notranjska) ostaja omejitev 30 kvadratnih metrov na posamezno stranko.

Testiranje za covid-19 v Ljubljani | Avtor: Profimedia Profimedia

GOSTINSKA DEJAVNOST 

Dovoljeno je opravljanje gostinske gostinske dejavnosti priprave jedi in pijač ter strežbe na terasah in vrtovih gostinskih obratov.

V t. i. rumenih statističnih regijah (pomurska, koroška, osrednjeslovenska, goriška in obalno-kraška) je za goste nastanitvenih obratov dovoljeno opravljanje gostinske dejavnosti priprave in strežbe jedi in pijač v notranjosti gostinskih obratov, ki so del nastanitvenih obratov, pri čemer je dovoljena strežba jedi in pijač le za mizami (sedeča postrežba), obratovanje nočnih klubov, barov in diskotek pa ni dovoljeno. 

V notranjosti gostinskih obratov so lahko samo gostje, ki imajo dokazilo o negativnem HAG ali PCR testu oz. potrdilo o cepljenju ali prebolelem covidu. Ti pogoji ne veljajo za osebe, ki še niso dopolnile 15 let in so skupaj z ožjimi družinskimi člani oziroma skrbniki v notranjosti gostinskega obrata iz drugega odstavka tega člena.

JAVNI PROMET

Za voznike avtotaksi prevozov, izvajanja javnih linijskih prevozov, posebnih linijskih prevozov, stalnih izvenlinijskih prevozov in občasnih prevozov potnikov ter za potnike velja obvezna uporaba obrazne zaščitne maske.

Vozniki se morajo enkrat tedensko testirati na okužbo z novim koronavirusom, enako velja za spremljevalno osebje v javnem prevozu oseb v železniškem prometu. Testiranje tudi zanje ni potrebno, če so bili cepljeni proti covidu-19 ali so ga preboleli.

Avtošole lahko delujejo pod pogojem tedenskega testiranja tako udeležencev kot inštruktorjev.

ŠPORT in REKREACIJA

Športna vadba športnikov (treningi) je dovoljena vsem registriranim športnikom ne glede na starosti in kakovost oz. konkurenčnost. Treningi so dovoljeni tako v zaprtih prostorih, kot na zunanjih površinah oziroma na prostem.

Treningi športnikov so dovoljeni če se izvajajo v t.i. mehurčkih oziroma v zaključenih vadbenih skupinah, v katerih so športniki in strokovni delavci v športu fizično izolirani zaradi izvajanja procesa športne vadbe. Mehurček se zagotavlja zgolj v prostorih, v katerih poteka trening.

V vseh športnih panogah je dovoljeno izvajanje tekmovanj, ki so del uradnih tekmovalnih sistemov v Republiki Sloveniji, ne glede na kakovostni nivo tekmovanja ali starostno kategorijo športnikov. 

Šport in maske | Avtor: Profimedia Profimedia

Prisotnost gledalcev na športnih tekmovanjih ni dovoljena. Organizator športnega tekmovanja mora zagotoviti, da so v športnem objektu ali na površinah za šport v naravi le osebe, ki so nujno potrebne za izvedbo športnega tekmovanja. 

Dovoljena je samostojna ali strokovno vodena individualna športno rekreativna dejavnost ter športna vadba (samostojna ali strokovno vodena) v vadbenih skupinah do 10 vadečih. Strokovni delavec v športu se ne šteje v številčno omejitev. Športno rekreativna vadba je dovoljena v vseh pojavnih oblikah in za vse starostne skupine. 

Izvajanje športno rekreativne vadbe je dovoljeno na zunanjih površinah oziroma na prostem ter v zaprtih športnih objektih.

SMUČIŠČA

Obratovanje žičniških naprav in njim pripadajočih smučarskih prog je dovoljeno. Uporaba žičniških naprav in njim pripadajočih prog je dovoljena osebam, ki upravljavcu naprav predložijo negativni rezultat testa PCR ali testa HAG, ki ni starejši od sedmih dni, ter otrokom do vključno 12. leta starosti v spremstvu staršev. 

GIBANJE med DRŽAVAMI

Pri prehajanju državne meje veljajo določene omejitve, odvisne od tega, iz katere države prihajate v Slovenijo. NIJZ spremlja epidemiološke razmere v Sloveniji in svetu ter oblikuje ocene epidemiološkega stanja v posamezni državi. Na podlagi teh ocen vlada določa sezname držav, za katere veljajo različni ukrepi pri vstopu v Slovenijo.

Osebe, ki prihaja iz države na rdečem seznamu, morajo, če ne spadajo med 14 izjem, za deset dni v karanteno. V karanteno ji ni treba, če ima negativni izvih PCR, ki ni starejši od 48 ur, potrdilo o cepljenju ali prebolelem covidu.

 | Avtor:

V Slovenijo je brez obvezne karantene ali brez dokazila o opravljenem testu na covid-19 že mogoče vstopiti s potrdili o cepljenju s cepivi proizvajalcev Pfizer/BioNTech, Moderna in AstraZeneca, pa tudi cepiv Sputnik V in Johnson & Johnson. Za slednji dve cepivi mora od prejema prvega odmerka miniti najmanj 21 dni.

Otroku, ki še ni dopolnil 15 let in prehaja mejo skupaj z ožjim družinskim članom, ki ni napoten v karanteno na domu oziroma mu ni zavrnjen vstop v Slovenijo, se karantena ne izreče. 

Za izstopne pogoje preverite pogoje, ki jih predpisuje posamezna država. Hrvaška bo le te spremenila danes opolnoči. Opolnoči bodo začeli veljati le nekoliko omiljeni ukrepi za vstop v državo, ko gre za veljavnost antigenskih testov ter potnike, ki so preboleli covid-19 in so se enkrat cepili. Potnikom, ki z negativnim antigenskim testom prihajajo na Hrvaško iz držav članic Evropske unije ali z območja schengna, ne bo več treba ponoviti antigenskega testa, če bodo ostali na Hrvaškem dlje kot deset dni. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • ode 07:46 01.maj 2021.

    Je 20-letnik, ki je načrtoval strelski pohod in ciljal tudi na cerkev na Brezjah, simpatizer Levice? Več na: https://demokracija.si/izpostavljeno/je-20-letnik-ki-je-nacrtoval-strelski-pohod-in-ciljal-tudi-na-cerkev-na-brezjah-simpatizer-levice/