Slovenija
20548 ogledov

Nova Gorica: Na cesti se je znašlo ogromno mladih

brezdomec
1/4
Shutterstock
V zadnjih mesecih vse več mladih, starih 18 ali 19 let, ki so izšli iz šolskega sistema in se znašli na ulici.

V Dnevnem centru za uporabnike prepovedanih drog Slovenskega združenja za duševno zdravje Šent v Novi Gorici se zadnje čase ukvarjajo s pojavom mladih, tudi zelo mladih, ki niso uporabniki drog, se pa zadržujejo v tem okolju, ker nimajo kam drugam.

Da bi pristojne opozorili na ta nov pojav, želijo še v mesecu novembru, ki je tudi mesec preprečevanja zasvojenosti, organizirati delovno srečanje lokalnih skupnosti ter vladnih in nevladnih organizacij, ki se z ukvarjajo s to problematiko, je za STA povedal socialni delavec v novogoriškem dnevnem centru Šenta Luka Mrak.

brezdomka | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
"Ogromno mladih je, ki jih mi ne moremo nikamor usmeriti. To so mladi, stari 18 ali 19 let, ki so izšli iz šolskega sistema in se znašli na ulici. Doma iz nekih svojih razlogov ne morejo živeti, mi jih srečujemo na terenu v sklopu svojega dela z uporabniki drog," je opozoril Mrak.

Izpostavil je, da druženje z nekom, ki je sam v stiski in je še uporabnik drog, za mladega človeka ne more biti dobro. "Če si v stiku le s takim načinom življenja, obstaja tveganje, da tudi zase ne boš več videl drugih življenjskih opcij," so opozorili Šentovi novogoriški sodelavci.

brezdomec | Avtor: Shutterstock Shutterstock
"Ti mladi ljudje so tu, na sceni. Vprašati se moramo, kam z njimi. Naš dnevni center ni najboljša rešitev. Seveda jih sprejmemo, čez dan so lahko tu, si kaj skuhajo, se družijo, se umijejo, se pogovoriš s socialnim delavcem... Vendar ob 15. uri naš dnevni center zapre svoja vrata in takrat bodo morali spet na cesto," je dejal Mrak.

Taki mladi se ne morejo več obrniti po pomoč v krizni center, ker so starejši od 18 let. Tudi zavetišče za brezdomce ni prava perspektiva za 18-letnika, so opozorili v Šentu in se vprašali, kam torej usmeriti takega posameznika.

Razmišljati bo treba na daljši rok, so prepričani v novogoriškem Šentu. Skrbi jih tudi nezainteresiranost nekaterih občin. Slab odziv s strani občine so na primer letos že doživeli ljubljanski Kralji ulice in društvo Stigma, ko so občino prosili za pomoč zaradi naraščanja števila uporabnikov njihovih storitev.

Če na strani politike ne bo pravega interesa za reševanje novih izzivov, "lahko tudi vse zapremo", so izpostavili sodelavci novogoriškega Šenta. A ob tem opozorili na "grški scenarij". V Grčiji so ob začetku krize leta 2011 v prvem varčevalnem valu vzeli denar nevladnim organizacijam, ki so skrbele za zmanjševanje škode na področju uporabe drog. V nekaj mesecih po ukinitvi financiranja je pojavnost aidsa porasla za 1500 odstotkov, je izpostavil Šentov socialni delavec.

Za ta nov pojav mladih polnoletnih brez doma sodelavci novogoriškega Šenta ne vidijo rešitve brez sodelovanja z drugimi lokalnimi in nacionalnimi akterji, čeprav se tudi med nevladnimi organizacijami o tem veliko pogovarjajo. Upajo pa, da se bo v Novi Gorici neka primerna rešitev nakazala v pogovoru z lokalnimi skupnostmi.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 19
  • borut54 23:29 09.november 2017.

    Sprehajalec bluzi. To se dogaja z mladimi. Žalostne usode. In nekateri kot sprehajalec jih zaničujejo. V Titovi Sloveniji tega ni bilo.

  • dejan72 23:04 09.november 2017.

    Zaj ste pametni spet pa povezujete begunce pa vse Zivo...... Koncno pa dobro jutro... Ja tudi v sloveniji se dogaja da je vse vec brezdomcev, ki jim niti socialna ne pomaga... Glede na to ko nekaterim v rit potisnejo vse ...prikaži več kaj je razpolozljivo... Marsikateri bi delal pa ne ve kaj... Marsikateri bi delal pa ne ve kak... Ce pubecom in deklinam noben ne pokaze kak je treba v zivljenju nikoli nebojo znali.... Pa jebemo da se mladi ze zatekajo v centre ki so namenjeni odvisnikom pa zivijo na cesti....

  • smejka 14:25 09.november 2017.

    Otroka niti grdo ne smeš pogledat...potem naenkrat postane 'odrasel' in vržen v svet.Kot samosvoj nezaželjen doma in celona cesti.Potrebno bo razmisliti o vzgoji.Otrok,mladostnik in odrasel človek,nima zgolj pravic ,ampak tudi dolžnosti.Z odraščanjem v 'vati' se oddaljujejo od dolžnosti.