Slovenija
11007 ogledov

Nova izjema stopa v veljavo v vseh regijah

Šola in covid Epa
Prihodnji teden gredo v šole osnovnošolci prve triade in vrtčevski otroci v devetih statističnih regijah. Pri tem je dodatno določena izjema, ki velja v vseh regijah.

Vlada je z odlokom dodatno določila izjemo od prepovedi zbiranja za učence in dijake, ki velja ne glede na regijo, v kateri se ti nahajajo. Izjema je določena za učence in dijake, ki potrebujejo nujno pomoč svetovalne službe ter za izvedbo nujnih postopkov, povezanih z nadaljevanjem izobraževanja. 

V devetih regijah, ki izpolnjujejo kriterije, se prihodnji teden odpirajo šole za učence prve triade. Pouk se bo predvidoma začel v torek, 26. januarja. Izvajali ga bodo po modelu C, kar pomeni v zmanjšanem obsegu, ampak s fizično prisotnostjo. Model C določa, da se skupine učencev v šoli ne smejo mešati, kar velja tudi za čas jutranjega varstva in podaljšanega bivanja. Uporaba mask v učilnici, kjer so le učenci enega razreda, za učence ni potrebna, v skupnih prostorih pa so maske obvezne za vse. 

Janez Janša Slovenija Janša sporočil odločitev: Naslednji teden se začenja sproščanje ukrepov!

Prav tako se bodo v devetih regijah otroci vrnili v vrtce. Vrtci v preostalih treh regijah bodo še naprej opravljali nujno varstvo za otroke. Župan občine, kjer vrtec obratuje, lahko oceni, da je njegovo delovanje nujno potrebno za varstvo otrok, katerih starši so zaposleni in varstva ne morejo zagotoviti. V tem primeru prepoved zbiranja v zmanjšanem obsegu za vrtec ne velja.

Dovoljeno bo tudi opravljanje laboratorijskih vaj za študente in individualni pouka v višjih strokovnih šolah, na univerzah in samostojnih visokošolskih zavodih. 

Šole in vrtci bodo vrata odprli v torek, 26. januarja, saj bodo v ponedeljek potekala testiranja zaposlenih s hitrimi antigenskimi testi. 

dezurni@zurnal24.si

 

 
Komentarjev 3
  • popokatopetl 16:48 21.januar 2021.

    Kolk pomagajo veleumni ukrepi naše vrhunske vlade, si lahko ogledate na svetovni lestvici smrtnosti s covid na milijon prebivalcev.

  • Mehičanka76 15:01 21.januar 2021.

    Dijaki pa spet, kot da ne obstajajo. Od vseh šolujočih so oni najdlje doma, so najbolj potrpežljivi in tudi zelo odgovorni. Trenutno se ravno pri njih kaže največ psihičnih težav in samomorilnosti. Kaj delajo naši mladini?!

  • munja 09:35 21.januar 2021.

    Odprite trgovine s tekstilom in obutvijo čimprej, vsepovsod. Garderobe in čevljev niso prerasli samo v devetih regijah!!!!