Zdravje > Aktualno
223 ogledov

Nova kadilska zakonodaja bo cigarete tudi podražila

cigaretni ogorki Shutterstock
Zaradi uvedbe tobačnega centa (pol evra ali evro) se bodo cigarete najverjetneje v kratkem podražile. Inšpektorji bodo kršitelje lovili skupaj z otroki, prodajalci pa bodo licence lahko podaljševali le, če si v registru ne bodo nabrali preveč kršitev. Zakon bo posegel tudi v vsebine resničnostnih šovov in videospotov.


Nova tobačna zakonodaja - predlog zakona bo ministrstvo za zdravje v javno razpravo dalo prihodnji teden - bo bistveno zmanjšala dostopnost do cigaret, tobaka, elektronskih cigaret, popolnoma prepovedala oglaševanje in bistveno ostreje stopila na prste kršiteljem predpisov. 

Mladoletni po cigarete z inšpektorjem

"Tiste kršitve, ki nabolj bolijo so, da se je prodajalo mladoletnim tobak kljub prepovedi, ki velja od leta 1996. Inšpektorji niso imeli lahke naloge, ker so jih prepoznali in niso mogli ustrezno izvesti nadzora," pravi Vesna Kerstin Petrič iz ministrstva za zdravje. Nevladne organizacije so s poskusi z mladimi, ki so bili videti mlajši kot 18 let dokazale, da v več kot 95 odstotkih  mladih lahko kupi tobačne izdelke, ne da bi jih vprašali za starost, čeprav je prodaja cigaret mladoletnim od 1996 prepovedana. 

"Kršitelje je bilo težko kaznovati, saj so inšpektorje prepoznali. Nova zakonodaja uvaja možnost, da ob soglasju staršev mlajši od 18 let skupaj z inšpektorjem gredo na prodajno mesto in skušajo kupiti cigarete,"  pravi Kerstin Petričeva. 

Začasni ali trajen odvzem licence

Druga najpogostejša kršitev je bilo oglaševanje na prodajnih mestih, čeprav je prepovedano, so prodajalci oglaševali denimo nov izdelek, nagrajevali za nakup določenega izdelka ...Tako oglaševanje kot prodaja tobačnih izdelkov mladoletnim bo lahko, če se bo ponavljalo, kaznovano z odvzemom licence za nekaj mesecev, če se bodo kršitve nadaljevale pa tudi s trajnim odvzemom. 

Novi predlog zakona predvideva tudi enkrat višje globe kot doslej. Kršiteljem se tako obetajo kazni od 4 tisoč do 66 tisoč evrov. 

Nič več kajenja v resničnostnih šovih 

V Sloveniji bo z novo zakonodajo prepovedano tudi prikrito oglaševanje v medijih. Novi tobačni zakon se bo tako posegel tudi v vsebine resničnostnih šovov, kot so Bar, Gostilna, Big Brother, Kmetija..., v katerih ne bodo smeli prikazovati kajenja udeležencev. Prav tako kajenje ne bo smelo biti prikazovano v video spotih. "Gledalci so predvsem mladi in ravno v populaciji mladih si najbolj prizadevamo za zmanjšanje deleža kadilcev," pravijo na ministrstvu. Prepoved ne bo veljala za filme, saj bi težko prepovedali prikazovanje cigaret za nazaj, je pojasnila Vesna Kerstin Petrič 

Kajenje v avtomobilu bo nadzirala policija

Kajenje v avtu, otroci | Avtor: Profimedias Profimedias
Nova zakonodaja prepoveduje tudi kajenje v avtomobilu v katerem je tudi mladoletna oseba. Izvajanje tega ukrepa bo nadzirala policija, globe za kršitev določila pa bodo enake globi, ki je predvidena za uporabo mobitela med vožnjo, torej 120 evrov. Popolne prepovedi kajenja v avtomobilih zakon ne predvideva, čeprav na ministrstvu menijo, da bi bila smiselna tudi z vidika varnosti med vožnjo, a to področje ureja zakon o varnosti cestnega prometa, ki je v domeni ministrstva za promet in ne ministrstva za zdravje.

Cigareti se bodo najverjetneje podražili

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je danes napovedala tudi uvedbo tobačnega centa, s katerim bi financirali preventivne programe."Če bo uveden tobačni cent se bodo tobačni izdelki po vsej verjetnosti, če se ne bo znižala marža, kar je malo verjetno, podražili. To spet pomeni slabšo dostopnost do cigaret za mlade," so prepričani na ministrstvu. 

Končni izračuni višine tobačnega centa še niso opravljeni, ali bo to pol evra ali evro, bo še predmet razprave, napoveduje ministrica Milojka Kolar Celarc. Ta denar se bo po njenih besedah zbiral ločeno od državnega proračuna in uporabljal namensko za programe preprečevanja in zmanjševanja škode zaradi kajenja.

sergeja.hadner@zurnal24.si

Preberite še: 

 

Komentarjev 23
  • Fulmmer 14:22 25.februar 2016.

    Država bo crknila če folk neha pit in kadit.....

  • Minotaurus Rvk 12:19 24.februar 2016.

    ko bojo ti kebri mi kupl avto...ga registriral...tankal...potem...morebit potem sele loh rekli kaj lahko in kaj ne v mojem avtu...jebemti inkasante...in kaj ma tu e-cigareta?????gluperde inkasantske....

  • Ferluci 23:02 23.februar 2016.

    Jaz bi nalimal na škatlo sliko Kučana in Janše v LGTB pozi. Takšnega zavojčka sigurno ne bi nihče kupil....