Slovenija
21 ogledov

Nova kategorija revnih

Slovenija 30.08.2012 revscina, kruh, otroci, otrok, sola, obrok; foto:Sasa Despo Saša Despot
Pet let od začetka gospodarske krize v Evropi se na milijone Evropejcev pogreza v čedalje hujšo revščino.

Azra, vdova po možu zdravniku, je bila 30 let učiteljica v Podgorici, danes pri svojih 70-ih se je znašla na ulici in spi na avtobusni postaji, saj s svojimi 160 evri na mesec ne more najeti stanovanja.

Anitta Underlin, direktorica za Evropo pri Mednarodni federaciji društev Rdečega križa in Rdečega polmeseca, je danes na Debelem rtiču predstavila najnovejše evropsko poročilo ''Razmišljajmo drugače: Humanitarne posledice gospodarske krize v Evropi''.

V poročilu ugotavljajo, da je v Evropi vse več ljudi, ki na novo stopajo v revščino, revni postajajo še bolj revni, pot za dvig nazaj v družbeno sredino pa je vse daljša in težja. Po podatkih Eurostata 43 milijonov Evropejcev nima zagotovljenega vsakodnevnega obroka hrane, po podatkih Rdečega križa pa se je število oseb, ki so odvisne od njihovih paketov hrane, med letoma 2009 in 2012, v 22 evropskih državah povečalo za skupno 75 odstotkov. Povečuje se število oseb v novi skupini revnih –  zaposlenih revnih ljudi, ki si kljub rednim prihodkom na koncu meseca ne morejo pokriti osnovnih stroškov.

Vse več prošenj za pomoč

Porast revščine v Evropi je sicer povezan z visoko brezposelnostjo, po Eurostatu je posebej pereča med mladimi, med katerimi jih je v posameznih evropskih državah brezposelnih od tretjine do 60 odstotkov. Prav tako je ogrožena starostna skupina med 50. in 64. letom. Leta 2008 je bilo v EU v tej starostni skupini 2,8 milijona brezposelnih, leta 2012 pa 4,6 milijona.

Anitta Underlin in Danijel Starman | Avtor: Nataša Čepar Nataša Čepar


Posledice varčevalnih ukrepov in finančnih rezov v javno zdravstvo se odražajo v vse večjem številu ljudi, ki se obračajo na socialne službe za finančno pomoč pri nakupu zdravil. Povečalo se je tudi število oseb, ki potrebujejo psihosocialno pomoč, zaradi depresije in ostalih duševnih težav. V številnih državah zaznavajo povečano breme socialnih blagajn zaradi vračanja delavcev migrantov, ki so z delom v tujini preživljali svoje družine, vendar so se zaradi izgube dela morali vrniti domov.

Napoved akcije

V Sloveniji se je število prejemnikov materialne pomoči v obliki prehranskih izdelkov Rdečega križa Slovenije od leta 2008, ko smo se začeli soočati z recesijo, do 2012 povečalo za več kot 44 tisoč oseb. V letu 2012 je tako Rdeči križ Slovenije s hrano pomagal 150.186 socialno ogroženim posameznikom. Danijel Starman, generalni sekretar Rdečega križa Slovenije, je ob predstavitvi aktivnosti in dobre prakse slovenske nacionalne organizacije napovedal začetek nacionalne humanitarne akcije za financiranje 10 tisoč dodatnih prehranskih paketov »Lepo je deliti 2013«. Začenja se v nedeljo, 13. oktobra, z dobrodelnim koncertom v Cankarjevem domu.

Komentarjev 3
  • dragec 16:48 13.oktober 2013.

    V Sloveniji je kategorija revni - zaposleni že par let znana opcija.

  • speris 17:05 12.oktober 2013.

    V ameriki je tako ze od vedno, sedaj so samo povlekli isti nacin v evropo, da pocuzajo se vec kesa in imajo vec suznjev.

  • Trovlak 16:22 12.oktober 2013.

    Torej je takšnih vsaj 2/3 zaposlenih Slovencev.