Slovenija
19211 ogledov

Politična matematika: S kom bo šel Golob v koalicijo?

Soočenje Anže Petkovšek Soočenju pred parlamentarnimi volitvami na POP TV.
Robert Golob želi vlado sestaviti čim prej, v stranki Levica pa se bodo najprej ukvarjali s ponujenim odstopom vodstva z Luko Mescem na čelu.

Prvi pogovori o oblikovanju vladne koalicije bodo stekli že v teh dneh. Predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob je napovedal pogovore z ostalimi levosredinskimi strankami. V parlament sta se uvrstili SD in Levica. Golob bi lahko sestavil vlado samo z SD Tanje Fajon, ki bo imela sedem poslancev. 

Golob: "Če si katera stranka želi vzeti več časa za premislek, naj si ga vzame"

V govoru po zmagi na volitvah je Golob poudaril, da ne vidi nobene potrebe, da bi na začetku sestavljali široko vlado, če razmere temu ne bodo naklonjene."Če si katera stranka želi vzeti več časa za premislek, naj si ga vzame," je dejal in pri tem verjetno mislil na Levico, ki bo imela pet poslancev, njeno vodstvo pa je zaradi slabega rezultata ponudilo odstop.

"Špekulacije, ki temeljijo na tem, da bo Levica ostala zunaj vlade, temeljijo na izjavi najverjetnejšega mandatarja Roberta Goloba, da je treba hitro oblikovati novo vlado," pravi analitik Samo Uhan. 

Najverjetnejša nova koalicija je Gibanje Svoboda, SD in Levica, skupaj bi imeli 53 glasov 

Levica izgubila zaradi taktičnega glasovanja

Luka Mesec | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Koordinator stranke levica Luka Mesec je včeraj sporočil, da je zaradi slabega rezultata na volitvah  svetu stranke ponudil odstop. 
"Levica je  odstop ponudila zaradi politične higiene. Dobili so manj glasov, kot so pričakovali, ker se je zgodilo taktično glasovanje, ki ga ni bilo mogoče predvideti. Glasovi leve sredine so se zelo razpršili," poudarja Uhan. 

Več virov nam je zatrdilo, da je možnost, da bi v stranki odstop Mesca sprejeli, zelo malo verjetna. Dejstvo pa je, da Levica ne bo imela veliko časa za premislek.
"Ljudje pričakujejo odločno in takojšnje ukrepanje. Število predstavnikov v parlamentu omogoča hitro in odločno ukrepanje, kar največ šteje. Zelo hitro, brez obotavljanja lahko sestavimo vlado, ki jo lahko kasneje dopolnimo, če se bodo razmere spremenile in se bodo pokazale potrebe," je po zmagi na volitvah dejal Golob.

"Golob naj se pogovarja tudi z LMŠ in SAB!" 

Soočenje | Avtor: Anže Petkovšek Marjan Šareck na soočenju za parlamantarne volitve na POP TV. Anže Petkovšek
Najverjetnejša nova koalicija, v kateri bi bile stranke Gibanje Svoboda, SD in Levica, bi imela 53 glasov.  

"Ko govorimo o tem, kaj bi bila najbolj optimalna koalicija, je vprašanje optimalnosti povezano s koalicijo KUL. Gibanje Svoboda je tak volilni rezultat doseglo tudi na račun delovanja koalicije KUL v predvolilni kampanji. Optimalna koalicija bi tako lahko nastala v duhu sodelovanja s koalicijo KUL," pravi Uhan. 

Pri strankah koalicije KUL, ki nista prišli v parlament, torej stranki LMŠ Marjana Šarca in stranki SAB Alenke Bratušek, Uhan vidi kvaliteten  kadrovski bazen iz katerega lahko črpa Robert Golob kot najverjetnejši mandatar.

"Pogovarjali se mo tudi z levosredinskimi strankami, ki niso prišle v parlament, ker imajo marsikateri dober kader za izvršno oblast in jih bomo povabili zraven," napoveduje Robert Golob. 

"Koalicija z NSi ni možna"

volitve v državni zbor 2022 | Avtor: Saša Despot Saša Despot
"SDS in NSi nimamo na seznamu tistih, s katerimi bi se v kratkem nameravali sestati. Ne izključujem, vendar prioritete so jasne in prva prioriteta niso zakoni, ki zahtevajo ustavno večino, za to bo še čas," je po zmagi dejal Golob.

Možnost, da bi Golob v vlado povabil NSi, ni verjetna, meni Uhan.

Predsednik NSi Matej Tonin je sicer Golobu že ponujal sodelovanje v koaliciji z namenom, da v vladi ne bo Levice. "Koalicija Gibanja Slovenija bi vnesla negativno energijo in pomenila odstopanje Gibanja Svoboda od obljub, ki so jih v predvolilni kampanji dali zelo decidirano. Robert Golob je bil včeraj tudi zelo jasen, ko je dejal, da Gibanje Svoboda ne išče ustavne večine," pravi Uhan. 

Golob je v predvolilni kampanji sicer večkrat poudaril, da bi si v parlamentu želel ustavno večino, ki pomeni dve tretjini vseh poslancev. 

Koalicija GS SD: Na kratki rok dobro, na dolgi rok kontraproduktivno

Robert Golob lahko koalicijo sestavi tudi samo s stranko SD, taka koalicija bi imela v državnem zboru 48 poslancev. "Manjše število strank pomeni bolj učinkovito delovanje koalicije,  a na dolgi rok zoži nabor rešitev za težka vprašanja in v tem primeru bi bila volja dela volivcev prezrta," pravi Uhan. "Na kratek rok bi to bila dobra koalicija, a v Sloveniji nismo navajeni bipolarnih koalicij. Na dolgi rok je taka koalicija lahko kontraproduktivna," dodaja Uhan. 

Komentarjev 22
  • tomaz696 19:36 25.april 2022.

    Svet vodijo lopovski prevaranti..

  • jakec1575 19:36 25.april 2022.

    Najbolj zabavno je ko desni troli sestavljajo vlado. Nsi je hudoben sadisticni mali bratec sdsa.no go.

  • 209e2c6214dc81fb3f0c12ca0e235ef9e399b13a 18:01 25.april 2022.

    golob in ijj sta enojajčna dvojčka, oba hlapca klausa švaba tako, da bosta z veseljem pod mizo sodelovala