Slovenija
12 ogledov

Nova koalicija zavrnila zakon o javnih financah

parlament Anže Petkovšek
Iz parlamenta smo izvedeli, da je nova desnosredinska koalicija na seji odbora za finance in monetarno politiko zavrnila zakon o javnih financah. V tega je vlada zapisala fiskalna pravila, s katerimi se bo zagotavljala ustrezna disciplina pri porabi javnih sredstev.

Predlog novele zakona o javnih financah, s katero naj bi na predlog vlade Boruta Pahorja določili ukrepe za zagotavljanje vzdržnosti javnih financ, po oceni matičnega odbora DZ za finance in monetarno politiko ni primeren za nadaljnjo obravnavo. Tak sklep bo odbor predlagal v sprejem tudi na četrtkovi izredni seji DZ.

Naj predlog novele zakona ocenijo kot neprimeren za nadaljnjo obravnavo, je članom odbora predlagal Marko Pogačnik (SDS). Kot je pojasnil, vsebinsko ni dodelan in bi lahko prinesel več zmede kot dodane vrednosti, poleg tega ima zakonodajno pravna služba DZ vsebinske pripombe na več kot polovico členov. "Je zelo površno pripravljen," se je strinjal Bojan Starman (DLGV) in pozval k takojšnjemu začetku priprave osnutka novega predloga. Po drugi strani sta Matevž Frangež (SD) in Alenka Bratušek (PS) opozarjala na dogovor predsednikov parlamentarnih strank, da je ta zakon nujen in ga je treba nemudoma sprejeti. Če bomo sprejeli predlagani sklep, bo to izjemno škodljivo sporočilo finančnim trgom in nova vladna večina s tem ne bo prispevala k utrjevanju kredibilnosti Slovenije, je dejal Frangež.

Problem javnofinančne vzdržnosti

Vlada, ki opravlja tekoče posle, je želela z novelo zakona zagotoviti pravni okvir, na podlagi katerega bi lahko nova vlada takoj začela pripravljati ukrepe, je nasprotovala tudi državna sekretarka na finančnem ministrstvu Mateja Vraničar. Po predlogu bi se v zakon o javnih financah zapisalo ukrepe za zagotavljanje vzdržnosti javnih financ, med drugim o omejevanju zadolževanja in izdajanja državnih poroštev.

Problem javnofinančne vzdržnosti sicer ni problem samo Slovenije, temveč širšega evropskega prostora, je spomnila Vraničarjeva. Ob tem se je vprašala, kako se bodo na zavrnitev sprejema predlaganega zakona odzvali mednarodni finančni trgi, ki včasih delujejo nepredvidljivo. "Težko je reči, da se nam bo zaradi tega poslabšala bonitetna ocena ali zvišali pribitki na obveznice, a je to možno," je dejala.

Sindikati proti

Predstavniki sindikatov javnega sektorja so na seji spomnili na napovedi o zniževanju javne porabe ter se zbali, da bodo rezi v javno porabo še višji od v javnosti omenjanih 800 milijonov evrov. Po njihovem mnenju bi si morali bolj kot za krčenje izdatkov prizadevati za povečanje proračunskih prihodkov, pri ukrepanju pa ne izključiti socialnih partnerjev.

"Več je treba storiti na prihodkovni strani proračuna, prav pregrešno malo je tega," je dejal Dušan Miščević iz Konfederacije sindikatov 90 ter opozoril, da tako kot javnih financ ne bomo stabilizirali čez noč, jih tudi ne bomo prek pleč javnih uslužbencev.

Komentarjev 1
  • Stolp 13:31 01.februar 2012.

    Huh, še dolgo časa bodo pucali za staro nesposobno vlado!