Slovenija
16 ogledov

Nova kolekcija nabila inflacijo

(Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
V Sloveniji so se cene življenjskih potrebščin marca na mesečni ravni zvišale za 0,8 odstotka, glavni krivci pa so nove kolekcije oblačil in obutve.

Na letni ravni je bila inflacija 0,6-odstotna, povprečna 12-mesečna rast cen pa je bila 1,3-odstotna, je danes objavil državni statistični urad.

Nova pomladno-poletna kolekcija v skupini obleka in obutev je k pozitivni mesečni rasti cen prispevala 0,8 odstotne točke. Obleka se je podražila za 13,5, obutev pa za 8,1 odstotka.

Še 0,1 odstotne točke so k mesečni inflaciji prispevale višje cene avtomobilskega zavarovanja (+3,7 odstotka) in cene izdelkov in storitev v skupini prevoz, med katerimi se je najbolj podražil letalski potniški prevoz (+9,8 odstotka).

Na drugi strani je mesečno rast cen za 0,1 odstotne točke znižala zelenjava, ki se je pocenila za 3,5 odstotka. Mesečno inflacijo so za 0,1 odstotne točke znižale še druge marčne pocenitve.

Povprečna mesečna inflacija, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, ki se uporablja za primerjavo rasti cen v Evropski uniji, je bila marca 0,7 odstotka, povprečna letna inflacija 0,6 odstotka, povprečna 12-mesečna rast cen pa 1,4 odstotka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.