Slovenija
99229 ogledov

Nova navodila šolam glede pouka in ocenjevanja

Slovenija 17.05.2012 mladostniki, mladi, dijaki, studenti, mladina, fantje na sp Saša Despot
Ministrstvo za izobraževanje je v četrtek osnovnim šolam poslalo okrožnico, katere del je dokument s priporočili za preverjanje in ocenjevanje znanja med izobraževanjem na daljavo. V dokumentu je ministrstvo osnovne šole pozvalo, naj v aprilu že preverjajo znanje učencev, a naj ga v tem mesecu še ne ocenjujejo.

Priporočila za preverjanje in ocenjevanje znanja je pripravil Zavod RS za šolstvo.

V dokumentu je zapisano, da za izobraževanje na daljavo ni sprejemljiv urnik, po katerem poteka klasični pouk, zato naj se učitelji pri preverjanju znanja osredotočijo le na temeljne cilje učnega načrta in standarde znanja. Pri tem naj uporabijo metode in oblike, ki bi jih lahko pozneje uporabili za morebitno ocenjevanje.

Učiteljem priporočajo, naj učence vnaprej seznanijo, na kakšen način bodo preverjali znanje in kakšna bodo merila uspešnosti. Posebno pozornost naj posvetijo ranljivim skupinam učencev in učencem z učnimi težavami.

Znanje učencev naj učitelji preverjajo z učenčevimi ustnimi in pisnimi odgovori, likovnimi, tehničnimi, praktičnimi in drugimi izdelki, avtentičnimi nalogami (kar posebej priporočajo za predmete, kot so gospodinjstvo, likovna umetnost, kemija ...), projektnim delom in nastopi učencev (priporočajo za slovenščino in tuj jezik).

Preverjanje naj ne bo preobsežno, obremenitev učencev in časovna razporeditev preverjanja pa naj bo usklajena v strokovnem aktivu in v oddelčnem učiteljskem zboru.

Slovenija, mladostniki, mladi, dijaki, studenti, mladina. Slovenija Ministrica: Obstaja možnost, da bodo šolarji in dijaki doma do septembra

Kot rečeno, ministrstvo šole poziva, naj v aprilu ocenjevanja še ne izvajajo. Za samo ocenjevanje bo namreč, kot je zapisano v dokumentu, ministrstvo pripravilo spremembe pravilnika o preverjanju in ocenjevanju znanja ter spremembe drugih predpisov. Omenjene spremembe, ki jih bodo šole prejele v drugi polovici aprila, bodo, kot je zapisano v sami okrožnici, zagotavljale možnost ocenjevanja učenčevega napredka in drugih dopustnih načinov ocenjevanja, število potrebnih ocen pri posameznem predmetu in način zaključevanja ocen.

Priporočila sicer vsebujejo še nekaj navodil glede samega izvajanja pouka na daljavo. Učiteljem ministrstvo svetuje, naj bo obseg učnih gradiv, ki jih dnevno oziroma tedensko pošiljajo učencem, vsaj dva do trikrat manjše, kot bi ga uporabili pri rednem pouku. Naloge naj bodo takšne, da jih lahko učenci opravijo sami.

Učiteljem priporočajo, naj ne obremenjujejo učencev z nalogami ali izdelki, za katere niso prepričani, da jih lahko vsi sami opravijo doma (brez dodatnega nabavljanja in iskanja materialov ipd.). Učencev in staršev naj ne obremenjujejo z dolgimi in nejasnimi navodili, obvezno naj upoštevajo starost učencev in spodbujajo njihovo samostojnost. Posebno pozornost naj posvetijo učno šibkejšim učencem.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
 • bumbar11 14:33 03.april 2020.

  Me le zanima, kdo sploh nadzoruje početje učiteljev? Učence učitelji dobesedno zasuvajo z nalogami, vsak po svoje in neodvisno od kolegov. Groza in Sramota!!!! Prepričan sem, da ravnatelj "naše" šole o tem blage zveze nima, kaj šele da bi jih usmerjal!!!!

 • Avatar Mary25
  Mary25 10:17 03.april 2020.

  www.GetMeets.com - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

 • 277e7e0798e154efbedb78510b05597587d206c4 09:03 03.april 2020.

  In strojepisje. Je neločljivo povezano z računalništvom.