Slovenija
111 ogledov

Nova nevarnost za mobilne telefone

Mobilni telefon Shutterstock
Uporabnikom Androida grozi nov virus, prek katerega je moč nadzirati vse dogajanje na vašem telefonu.

Sporočilo, ki ga prejmejo uporabniki Androida, vsebuje MMS, ki ga je potrebno prenesti na telefon. Tako se na telefon naseli virus, ki pridobi administratorske pravice in s pomočjo katerega je mogoče pošiljati sporočila, opravljati klice in celo izbrisati vso vsebino telefona. Pri Hemidal Security so zapisali, da še ni znano, kje vse se je virus že razširil, zato vsem uporabnikom svetujejo previdnost. 

V sporočilu je zlonamerna koda, imenovana Mazar Android BOT. Ta v ozadju namesti TOR (odprtokodni program, s katerim zaščitimo identiteto med brskanjem po spletu) iz URL-ja, ki ni zlonameren. V naslednjem koraku se bo aplikacija zagnala in povezala na strežnik in zatem poslala avtomatski SMS na številko 9876543210.

Sporočilo vsebuje tudi podatke o lokaciji naprave. Pri Hemidal Security so ugotovili, da se virus ne naloži na naprave, ki so v ruščini. Aplikacija namreč preveri, v kateri državi se nahaja telefon in se bo ustavila, če gre za telefon v Rusiji. 

Kako se zaščititi

Nikoli ne kliknite na povezave, ki vam jih drugi pošljejo prek SMS- ali MMS-sporočil na telefonu. Telefoni, ki imajo nameščen Android, so zelo ranljivi.

V nastavitvah preverite, ali imate izklopljeno možnost nalaganja aplikacij iz drugih virov. Namestite si dober antivirusni program za Android.

Uporabljajte VPN povezavo. Ne povezujte se na neznane in nezaščitene WI-FI točke ter izklopite WI-FI povezavo, ko je ne rabite.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.