Slovenija
28 ogledov

"Nova oddaja bo več kot pol cenejša"

RTV Nik Rovan
Na nadaljevanju seje programskega sveta RTV Slovenija je vodstvo RTVS svetnikom danes predstavilo dopolnjen predlog rebalansa programsko-produkcijskega in finančnega načrta za leto 2013. Vroča pa je bila debata predvsem o ukinjanju oddaje Pogledi Slovenije.

Po mnenju programskega sveta je vodstvo rebalans po priporočilu svetnikov dopolnilo v delih, ki se nanašajo na razrez programskih stroškov po enotah RTVS in na finančno specifikacijo oddaj, ne pa tudi glede razmisleka o porabi razvojnih sredstev RTVS za financiranje obveznosti iz zakona o filmskem centru.

Ni denarja

"Razvojnost je zelo relativen pojem," je na kritike odgovoril generalni direktor RTVS Marko Filli in dodal: "Razvojno bi bilo kvečjemu, če bi investirali v tak programski laboratorij, ki bi kreiral programe, in bi si privoščili poizkuse, ko gredo rezultati tudi v koš. Nismo drzni, ne upamo si metati v koš, ker nimamo denarja."

Kljub temu je Filli, ki tokratni rebalans nacionalke opisuje kot zgodovinskega, saj sredstva uredništvom daje, ne jemlje, prisluhnil svetu in višino razvojnih sredstev, namenjenih filmskemu centru, zmanjšal s 750 tisoč evrov na 500 tisoč, preostalih 250 tisoč evrov pa bo dobil na račun zmanjšanja višine sredstev, ki so namenjena televiziji. Ob tem je Filli pripomnil, da so se v rebalansu zavezali, da bodo razvojna sredstva poskušali spraviti na minimalno raven oziroma obstaja možnost, da sploh ne bodo potrebna, vendar pa tega ne more zagotoviti stoodstotno.

Zahtevali pojasnila o ukinitvi Pogledov Slovenije

Nekateri svetniki RTVS so na seji zahtevali tudi pojasnila o ukinitvi oddaje Pogledi Slovenije, ki jih bo nadomestila raziskovalna in aktualno politična oddaja Tarča. "Okoli te oddaje me ni nihče poklical in pritiskal name," je namige o političnih pritiskih kategorično zavrnil direktor Televizije Slovenija Janez Lombergar in poudaril, da bo tedenska Tarča več kot pol cenejša od Pogledov Slovenije in razen redkih izjem naslonjena na notranje sile, prvič pa bo na sporedu prvi četrtek v septembru.

"Zelo zelo je težko primerjati nekaj, kar poznamo, z nečim, česar ne poznamo. Lidija Hren je s to oddajo legenda in Lidija Hren je postavila novo oddajo. Tarča bo enako dolga kot Pogledi Slovenije in enako dobra. Koncept in ekipa meni zagotavljata uspešno oddajo," je odgovoril na očitke, zakaj ukinjati uspešno oddajo, ki se je prijela med gledalci.

Le sledijo sklepom?

"V tej sobi smo imeli lani razpravo o programsko-produkcijskem načrtu za leto 2013, kjer je bilo zapisano, da se oddaja Pogledi Slovenije konec junija izteče ter da se jeseni začne nova oddaja," je še povedal Lombergar, ki, kot poudarja, samo spoštuje sklepe, da naredijo novo oddajo. Gledanost nove Tarče naj bi bila po njegovih pričakovanjih 10-odstotna, medtem ko je stara Tarča dosegala 6,5-odstotno gledanost.

"Ta oddaja ne bo imela tako visoke gledanosti. To je tveganje, zelo resno vam povem, da je to tveganje. Če bo imela tako visoko gledanost, lahko skočim z balkona na glavo," je Lombergarja o 10-odstotni gledanosti nove Tarče komentiral član programskega sveta, radijski voditelj Sašo Hribar in spomnil na ustni dogovor, da bodo Pogledi Slovenije ostali do konca leta.

Tedensko oddajo Tarča, ki naj bi jo vodili štirje različni voditelji, je Hribar opisal kot copy paste Pogledov Slovenije, obenem pa izrazil dvom, da je v Sloveniji malo ljudi, ki so vsak teden sposobni delati oddajo, ki bo imela tako visoko gledanost. "Ne menja se Messija," je za konec o menjavi Uroša Slaka in Bojana Travna dodal Hribar, njegovo mnenje pa so delili tudi nekateri drugi svetniki RTVS.

Bodo še preučili

Programski svet je po daljši razpravi sprejel rebalans programsko-produkcijskrga načrta za leto 2013, obenem pa tudi sklep, v katerem predlaga vodstvu RTVS, da prouči možnost, da se v jesensko programsko shemo uvrsti nadaljevanje Pogledov Slovenije, če so za to zagotovljeni finančni in kadrovski viri.

Komentarjev 5
  • elnarim 11:13 01.avgust 2013.

    Ne vem zakaj takšno sprenevedanje in podcenjevanje gledalcev. Obe oddaji sta bili na sporedu in jih gledalci zelo dobro poznamo. Ne more pa sedaj ena oseba, pri zagotovljeni mesečni plači na RTV, pa čeprav je to g. Lombergar, trditi da ...prikaži večda bo od sedaj za gledalce oddaja Tarča boljša od odaje Pogledi. Kar se mene tiče, ste naredili veliko napako. Oddajo bi lahko, če je res vzrok samo v denarju, če bi bili dobri pogajalci tudi pocenili.

  • 4ba2a8e4cc2cfe1172eec499b48f077b0c78143c 19:15 23.julij 2013.

    LAŽEJO,LAŽEJO Slovensko pravilo je...GDO GOVORI RESNICO, GA ZLOMI.

  • s5en3besman 18:31 23.julij 2013.

    Oddaja niti ni bila slaba, me pa moti načelnost g.Slaka. Nekaj časa nazaj se je hvalil/branil, da je njegov honorar € 1000+ na oddajo, ker ga lahko kadarkoli ukinejo, zdaj pa zganja tak cirkus. Gnusijo se mi takšni karakterji ...