Slovenija
63 ogledov

Nova podražitev RTV-prispevka

RTV, RTVS, deček, piščal Bobo
Predlog Javnega zavoda RTV Slovenija je utemeljen, je odločila vlada. S 1. januarjem se bo tako naročnina zvišala za 0,75 evra.

Predlog javnega zavoda za zvišanje prispevka je kulturno ministrstvo prejelo februarja, junija in julija. "V primeru, da bi RTV-prispevek ostal nespremenjen v višini 12 evrov, bi bilo vodstvo Javnega zavoda RTV Slovenija prihodnje leto primorano zmanjšati obseg programa. Naraščajoči stroški ob zmanjšanih prihodkih zaradi oglaševanja namreč ne dopuščajo več sedanjega obsega javne službe," so zapisali na ministrstvu za kulturo po sprejeti odločitvi.

Navedli so še, da bi v tem primeru sledilo "siromašenje programov", namesto produkcijsko zahtevnejših oddaj pa bi "prevladovale finančno nezahtevne pogovorne oddaje".

Menijo, da bo z dvigom prispevka RTV ponovno vzpostavil nekatera razmerja med stroški, ki so jih porušili nov plačni sistem javnega sektorja, dodatek za dvojezičnost, naraščajoče avtorske in sorodne pravice ter drugi stroški. Po zakonu sicer lahko vlada višino prispevkov spremeni za največ 10 odstotkov, če za to obstajajo utemeljeni ekonomski razlogi. Spremembe lahko sprejme najkasneje do 1. septembra tekočega leta za naslednje leto.

Komentarjev 13
  • bojovi 23:34 05.januar 2012.

    In za to jim moramo plačevati 13€ na mesec. Ta celoten program ni vreden 5€.

  • bojovi 23:31 05.januar 2012.

    Prekleti, zdaj bodo še kradli. Sramota da tako izsiljujejo narod. 13€ in same bedne oddaje ki jih noben noče gledat. Zaradi tega pa so naredil tko da so ukinl TV3, ker so mislili da bo TVSLO dobila več gledalcev. Kr ...prikaži več slabo mi rata, fuj!

  • jurij 19:14 25.avgust 2011.

    Ukinit nacionalno RTV hišo.