Slovenija
13022 ogledov

Nova policijska akcija: poostren nadzor že od ponedeljka!

policisti začetek šolskega leta šolarji PP Nova Gorica
V ponedeljek začetek poostrenega nadzora policijskih ekip, ki pa bo potekal nekoliko drugače kot sicer.

V ponedeljek se začenja prva od treh letošnjih nacionalnih preventivnih akcij za večjo varnost voznikov tovornih vozil in avtobusov, ki bo trajala do 19. februarja in je evropsko usklajena. Akcija prihaja le slaba dva tedna po hudi nesreči avtobusa na pomurski avtocesti, ko je voznik zapeljal s ceste, umrle so tri osebe.

Akcijo sicer koordinira Agencija za varnost prometa, policisti pa bodo v tem tednu, torej od 13. do 19. februarja, izvedli več poostrenih nadzorov nad avtobusi in tovornimi vozili. Po aktualnih podatkih so bili v letu 2022 vozniki tovornih vozil udeleženi v 2.528 prometnih nesrečah. Povzročili so jih 1.627, oziroma 64 % od vseh nesreč, v katerih so bili udeleženi. V posledicah teh nesreč je življenje izgubilo 7 oseb, od tega šest voznikov tovornih vozil, 49 oseb je bilo hudo poškodovanih, 380 oseb pa lažje poškodovanih.

Policisti bodo tudi pri rednem delu prioritetno izvajali nadzor nad tovornimi vozili in avtobusi. Nadzor tovornih vozil se bo izvajal na vseh cestah, na avtocestah pa s preusmeritvijo tovornih vozil na kontrolne točke. Nadzori avtobusov bodo potekali tudi na avtobusnih postajališčih, nadzori prevozov potnikov pa se bodo izvajali tudi na avtocestah in hitrih cestah. V nadzorih bodo policisti še posebej pozorni na spoštovanje omejitev hitrosti, tehnično brezhibnost vozil, preobremenjenost, spoštovanje socialne zakonodaje, pravila o nalaganju in pritrjevanju tovora, psihofizično stanje voznikov, uporabo varnostnega pasu ter uporabo naprav in opreme, ki zmanjšujejo voznikovo pozornost. Poostren nadzor nad vozniki tovornih vozil in avtobusov je evropsko usklajen, v več državah bo potekal do nedelje, 19. februarja. 

Bo pa tokratna akcija potekala tudi vzgojno, ne le preventivno in represivno. Tako je Agencija za varnost prometa pred začetkom akcije za vse policijske uprave zagotovila 2.000 pripomočkov za pravilno pritrjevanje tovora, ki jih bodo policisti razdeljevali ob poostrenem nadzoru.

Na vse šole vožnje je Agencija naslovila tudi dopis s pozivom, naj kandidate za voznike, ki opravljajo usposabljanje za pridobitev vozniškega izpita C, C1, D in D1 kategorije, še posebej opozorijo na vse elemente, potrebne za njihovo varno udeležbo v prometu ter jih seznanijo z videom Specifike prevoza tovora, knjižico Varen prevoz tovora in videovsebinama mrtvi koti velikih vozil ter dolžina zavornih poti.

"V zadnjih petih letih je zaradi voznikov tovornih vozil umrlo največ pešcev (10 oseb) ter voznikov tovornih vozil samih (20 oseb). Število prometnih nesreč z udeležbo voznikov tovornih vozil se je do leta 2019 povečevalo, v letu 2020 je bil zabeležen padec, kot posledica ukrepov za zajezitev epidemije COVID-19 in manjšega obsega prometa. V letih 2021 in 2022 se je število prometnih nesreč z udeležbo tovornih vozil ponovno začelo povečevati," je ob napovedani akciji izpostavila Simona Felser, v. d. direktorja Agencije za varnost prometa.

Komentarjev 3
  • srecnii 23:08 10.februar 2023.

    Mogoče se ostali ne zavedamo da s temi kontrolami ravno naše glave rešujejo, ko gremo ne kak izlet in se pozno vračamo

  • Avatar Leon
    Leon 19:24 10.februar 2023.

    Ne spomnim se,da bi vi Švici kdaj pisalo o takšnih akcijah policije in kljub temu imajo najnižjo smrtnost v prometnih nesrečah . In kaj so naredili ? Doslednost izvajanja prometne zakonodaje . Tam je pijan politik enako kaznovan kot vsak drug kršitelj .

  • Paark 17:27 10.februar 2023.

    Največji krivci za nesreče so ravno policisti in seveda naša cestna infrastruktura. Njim so važni le cekinčki, za red na cesti jih prav malo briga. Oni vzpodbujajo divjake, to je jasno kot beli dan.