Slovenija
6730 ogledov

Nova pravica, ki bo razveselila vse starše

Družinske finance
S predlogom želijo izenačiti zaposlene v zasebnem in javnem sektorju.

Pisali smo že, da so imeli javni uslužbenci letos prvič pravico do koriščenja dodatnega letnega dopusta na prvi šolski dan otroka prvošolca. S tem se je začela uresničevati odločitev vrhovnega sodišča, ki je lani oktobra odločilo, da je javni uslužbenec na prvi šolski dan svojega otroka prvošolca upravičen do dodatnega dneva plačane odsotnosti z dela. 

Razlike med javnim in zasebnim sektorjem

Ocenilo je, da je spremstvo prvošolca v šolo enkraten in neodložljiv dogodek ter da se od staršev pričakuje, da bodo z otrokom. Pravico do plačane odsotnosti z dela v primeru t. i. drugega neodložljivega opravka po obrazložitvi vrhovnega sodišča omogoča tudi kolektivna pogodba za negospodarske dejavnosti, kar pomeni, da dejansko velja za ves javni sektor. 

Prvi šolski dan Ugodnost Slovenija Novost: Dodatni dan plačanega dopusta. Preverite, ali vam pripada!

Nasprotno pa zaposlenim v zasebnem sektorju ta pravica avtomatično ne pripada. Res jo mnoga podjetja, ki sledijo politiki družinam prijaznih zaposlovalcev, svojim zaposlenim omogočajo, a v mnogih podjetjih morajo starši prvošolcev, če želijo spremljati otroka na prvi šolski dan, koristiti redni dopust. 

Predlog izenačuje starše

Levica je sedaj pripravila predlog zakona, ki izenačuje zaposlene starše v javni upravi z zaposlenimi v zasebnem sektorju. Po njem bodo vsi zaposleni starši upravičeni do dneva plačane odsotnosti iz dela zaradi spremstva prvošolcev v šolo na prvi šolski dan. "Z zakonom izenačujemo pravice staršev v zasebnem in javnem sektorju, s tem pa tudi odpravljamo neupravičeno razlikovanje med otroci, na podlagi položaja njihovih staršev," so zapisali pri Levici. 

"Zakonodaja in drugi akti to pravico priznavajo le določeni skupini delavcev, drugi pa ne. Za to ni opravičljivega razloga, saj je prvi šolski dan za vse starše in otroke enako enkraten dogodek. Poleg tega je neenak položaj zaposlenih staršev prvošolčkov  sporen tudi iz vidika otrokovih pravic. Drugi člen Konvencije o otrokovih pravicah zavezuje države pogodbenice k spoštovanju otrokovih pravic brez kakršnegakoli razlikovanja. Med drugim ne glede na kakršenkoli drug položaj ali okoliščino otrokovih staršev."
Levica

Predlog so danes poslali v sopodpis preostalim poslanskim skupinam. 

dezurni@zurnal24.si 

 

Komentarjev 5
  • Kirka 15:11 31.avgust 2019.

    Zame je US izgubilo vso kredibilnost, ko je dopustilo referendum o umetni oploditvi. Seveda je kršena ustava, saj do umetne oploditve po volji ljudstva ( ki se nenehno vtika v zadeve drugih, ne pomete pa pred svojim pragom)niso upravičene samske ...prikaži več in drugače spolno usmerjene ženske, kar pomeni diskriminacijo glede na stan in spolno usmerjenost.

  • vojko19 08:13 31.avgust 2019.

    javni sektor država v državi , nezmotljivi zato jim pripadajo bonitete????

  • Avatar Crystalena
    Crystalena 01:20 31.avgust 2019.

    Ne veste, kje najti žensko za eno noč? Pridite >>> www.Bredhot.Com