Slovenija
33611 ogledov

Novost: Dodatni dan plačanega dopusta. Preverite, ali vam pripada!

šolam
Javni uslužbenci se lahko veselijo, v gospodarstvu odvisno od podjetja.

Vrhovno sodišče je lani oktobra odločilo, da je javni uslužbenec na prvi šolski dan svojega otroka prvošolca upravičen do dodatnega dneva plačane odsotnosti z dela. Ocenilo je, da je spremstvo v šolo enkraten in neodložljiv dogodek ter da se od staršev pričakuje, da bodo z otrokom. Pravico do plačane odsotnosti z dela v primeru t. i. drugega neodložljivega opravka po obrazložitvi vrhovnega sodišča omogoča tudi kolektivna pogodba za negospodarske dejavnosti, kar pomeni, da dejansko velja za ves javni sektor.

Javni uslužbenci se letos lahko veselijo

Ker je bila odločitev sprejeta lani oktobra, to pomeni, da se bodo lahko letos 2. septembra starši otrok, zaposleni v javnem sektorju, veselili prostega dne. "Na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport smo na intranetni strani objavili obvestilo, da zaposlenim javnim uslužbencem, ki bodo svojega prvošolca/ko prvi šolski dan spremljali v šolo, pripada plačana odsotnost iz dela," so pojasnili na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport," ki ga vodi Jernej Pikalo. "Nekaj teh vlog smo že prejeli in so bile odobrene." Tudi  na preostalih ministrstvih zatrjujejo, da bodo zaposlenim v njihovi pristojnosti zagotovili izredni plačan dopust.

Javna uprava Slovenija Javnim uslužbencem za to ne bo več treba jemati dopusta

V gospodarstvu odvisni od dobre volje podjetja

Zaposlenim v gospodarstvu ta pravica avtomatično ne pripada, jo pa mnoga podjetja omogočajo v okviru politike družinam prijaznih zaposlovalcev. Starši v Leku jo denimo lahko koristijo že nekaj let. "Pred nekaj leti smo sprejeli tudi ukrep - otroški časovni bonus, ki staršem omogoča, da si vzamejo prost dan ob uvajanju otro v šolo ali vrtec," pojasnjujejo pri Leku. Drugače kot v Leku, morajo starši pri novomeškem proizvajalcu zdravil koristiti letni dopust. "Staršem omogočamo, da za spremstvo prvošolcev v šolo na prvi šolski dan koristijo letni dopust," so pojasnili v Krki.

šola, prvi šolski dan, prvošolčki, Zoran JAnković | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Dodaten plačan dan dopusta bodo dobili tudi starši prvošolcev v Telekomu. "V okviru skrbi za zaposlene in certifikata Dužini prijazno podjetje izvajamo številne aktivnosti, povezane z usklajevanjem službenega in zasebnega življenja zaposlenih," pojasnjuje Nataša Osolnik s Telekoma. "Tako med drugim zaposlenim nudimo plačano odsotnost z dela na prvi šolski dan otroka, ki gre v prvi razred osnovne šole."

Ukrep v okviru certifikata Družini prijazno podjetje

Enako pravijo v Petrolu, kjer staršem na prvi šolski dan omogočijo izredni plačan dopust. "To je eden od ukrepov, ki smo jih sprejeli ob prejemu certifikata Družini prijazno podjetje," pojasnjujejo pri Petrolu. "Prav tako zaposlenim omogočamo, da si v prvem tednu uvajanja otroka v vrtec sami prilagodijo uro prihoda in odhoda, ob predhodnem dogovoru z nadrejenim." 

Tudi na Pošti Slovenije zaposlenemu za spremstvo otroka na prvi šolski dan v prvi razred osnovne šole pripada en dan plačane odsotnosti z dela z nadomestilom plače.

V Zavarovalnici Triglav kot družini prijaznemu podjetju zaposlenim staršem prvošolcev že od leta 2013 omogočajo, da v sklopu ukrepa "otroški časovni bonus" izkoristijo izredno plačan dopust na prvi šolski dan svojega otroka. "Letos septembra bomo tako že sedmič zapored ponudili možnost prostega dneva, ki ga bodo lahko zaposleni izkoristili v ponedeljek, 2. septembra," pravi Luka Pušnik z Zavarovalnice Triglav. Dodatni prost plačan dan dopusta staršem prvošolčkov zaposlenim v zavarovalnici Adriatic Slovenica.

Šola | Avtor: Profimedias Profimedias

Prav tako dodatni prost plačan dan dopusta nudijo v Abanki. "Starši otrok, ki vstopajo v prvi razred osnovne šole, so upravičeni do dodatnega dneva dopusta, ki ga lahko koristijo na prvi šolski dan," pojasnjuje Eva Možina iz Abanke in dodaja, da starši prvošolčkov na ta dan pejmejo simbolično darilo. "Tudi kasneje imajo starši s šoloobveznimi otroki v prvi triadi prednost pri izrabi koriščenja rednega dopusta oziroma koriščenja presežka ur na prvi šolski dan."

dokumenti denar miza evri bankovci Slovenija Velika novost pri otroških dodatkih, šolskih malicah, državnih štipendijah

Tudi nekateri trgovci gredo na prvi šolski dan staršem na roko. "V Mercatorju že nekaj let omogočajo staršem dodatni dan plačanega dopusta tako za uvajanje otroka v vrtec kot za prvi šolski dan prvošolčka," pojasnjuje Tanja Durin z Mercatorja. Spar omogoča dela prost dan staršem prvošolčkov v okviru ukrepa "otroški časovni bonus" znotraj certifikata Družini prijazno podjetje. "Slednji zaposlenim, ki svojega otroka spremljajo prvič v šolo, omogoča dodaten prost dan," razlaga Pika Breskvar s Spara. 

Enako je v Tušu. "Tudi letos bodo Tuševci, starši prvošolcev, lahko svoje otroke neobremenjeno spremljali v 1. razred, saj smo zaposlenim omogočili dodaten dan dopusta. Zavedamo se, da je vstop v šolo tudi za starše pomemben korak na poti vzgoje najmlajših in ključno je, da jim pri tem stojijo ob strani. Tako bo letos za vse Tuševce, ki imajo prvošolce, 2. september poseben dan, ki ga bodo preživeli v družbi svojih šolarjev. Ob tej priložnosti smo za njihove novopečene šolarje pripravili tudi personaliziran darilni paket osnovnih šolskih potrebščin," so povedali. 

V Lidlu imajo letos 126 prvošolčkov

V Lidlu Slovenija so dodaten dan izrednega dopusta za starše prvošolčkov uvedli že leta 2014 in je bil prav tako uvrščen med ukrepe za pridobitev osnovnega certifikata Družini prijazno podjetje. "Prvo leto je bilo 80 prvošolčkov, letos jih je že 126 in, kot nam poročajo naše sodelavke in sodelavci, je to zanje res poseben dan," pojasnjuje Tina Cipot z Lidla. "Zavedamo se, da je prvi šolski dan neponovljiva izkušnja vsake družine, zato smo veseli, da se naši zaposleni možnosti dodatnega dneva dopusta s pridom poslužujejo. Dodaten dan izrednega dopusta za prvi šolski dan pa ostaja eden najbolj priljubljenih ugodnosti za zaposlene.

Šola Podplat Zdravje Kakšne copate kupiti šolarju?

V Hoferju morajo starši otrok prvošolčkov za prvi šolski dan koristiti letni dopust ali morebitne nadure, jim na na prvi šolski dan namenijo drugačno pozornost. "Ker je prvi razred pomembna prelomnica tako za otroke kot tudi starše, jim za lažji začetek podarimo priročen nahrbtnik iz blaga, s šolskimi potrebščinami, vse od peresnice do zvezka in pripomočkov za ustvarjanje, ter sladko presenečenje," razlagajo v Hoferju. "Letos smo s šolskimi potrebščinami nagradili več kot 160 otrok sodelavcev podjetja."

Izredni plačan dopust staršem prvošolčkov omogočijo tudi v HSE in GEN energiji. "Zaposlenim omogočimo prost dan ob uvajanju prvošolčka na prvi šolski dan, v obliki t.i. izrednega dopusta," pojasnjuje Tanja Jarkovič z GEN energije. Tako je od leta 2013, ko so pridobili certifikat Družini prijazno podjetje. 

Šolarji Kdaj jemati dopust Popotnik Prosti dnevi in počitnice v novem šolskem letu

Ponekod morajo koristiti letni dopust

Prav tako je v Elektru Ljubljana, kjer so certifikat dobili leta 2012. "V okviru zagotavljanja ukrepov, s katerimi družba izpolnjuje pogoje družini prijaznega podjetja, je poleg ostalih ukrepov ena od možnosti, ki jo družba zagotavlja svojim zaposlenim, tudi področje usklajevanja poklicnega in družinskega življenja, kjer se omogoča zaposlenim tudi koriščenje prostega dne ob prvem šolskem dnevu," razlaga Kristina Sever z Elektra Ljubljana. "Ukrep je omogočen vsem, ki želijo spremljati svojega otroka na prvi šolski dan do vključno tretjega razreda osnovne šole." V družbi Elektro Primorska omogočijo letni dopust staršem za prvi šolski dan prvošolčkov, vendar gre dopust iz osebne odmere letnega dopusta.

Prvi šolski dan | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

V Gorenju in Luki koper morajo starši koristiti letni dopust. "V kolektivni pogodbi Luke Koper tega ni predvidenega, tako da morajo starši koristiti letni dopust," pravi Sebastjan Šik iz Luke Koper. Mateja Celin iz Gorenja pa pojasnjuje: "V Gorenju staršem prvošolčkov omogočimo koriščenje dopusta na prvi dan šole."

Enako je v Cinkarni Celje. "V skladu s podjetniško kolektivno pogodbo našim zaposlenim, ki imajo prvošolčka, za spremstvo na prvi šolski dan, ne pripada prost dan in morajo za ta dan vzeti redni letni dopust," je pojasnil Marko Cvetko s Cinkarne.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 22
  • Naklonsky 13:51 26.avgust 2019.

    Šarec, veliki podpornik javnega sektorja, si nabira točke.

  • almir_edvina 16:33 22.avgust 2019.

    To je pa zelo lepo,da tudi drzava z nasimi prispevki v drzavno blagajno,na koncu tudi nam nekaj podari 😊😊

  • matermila 11:42 22.avgust 2019.

    Vrhovno sodišče je lani oktobra odločilo, da je javni uslužbenec na prvi šolski dan svojega otroka prvošolca upravičen do dodatnega dneva plačane odsotnosti z dela......Ja zelo lepo,kaj pa privatni sektor?Ko jih j..e.Oni naj delajo,plačujejo v državno blagajno,JS pa je lahko ...prikaži več fraj.Pa lepo vas prosim,kaj smo mi,ki delamo v zasebnem sektorju iz drugega planeta?Če se gre za dela prost dan,za starše,ki imajo otroka,ki gre v prvi razred,so pa menda ja vsi enakopravni.Bemti me tako razpizdi.