Zdravje > Otrok
945 ogledov

Kakšne copate kupiti šolarju?

Šola Profimedia
Na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) so preizkusili šolske copate, med desetimi pari copat le trije oceno dobro.

Na ZPS so preizkusili deset parov šolskih copat v cenovnem razredu od 6,99 do 19,99 evrov. Z izjemo enega para copat, kjer proizvajalec ni bil naveden, so vse testirane šolske copate izdelane v Sloveniji.

Copate so bolj ali manj kakovostne, a je med njimi tudi par, najdražje copate na testu, v katerem so našli preseženo količino nevarnega 6-valentnega kroma. Proizvajalca so o prekoračitvi že obvestili, prav tako tudi Urad RS za kemikalije. Med desetimi pari na testu so trije prejeli oceno dobro, pet povprečno, po en par pa pomanjkljivo in nezadovoljivo.

Kako zdrsljiv je podplat ...

Na testiranju so preverjali, kako vzdržljiv in zračen je material ter predvsem, kako nezdrsljiv je podplat tako na mokri kot suhi podlagi. "Otroci namreč copate uporabljajo tudi pri športni vzgoji, vsak dan pa jih pred izzive postavljajo v razredih, na hodnikih, straniščih, zato je pomembno, da jim na različnih podlagah v njih ne drsi. Testirali smo copate iz različnih materialov: blaga ali usnja in z različno debelino podplata. Debelina podplata je lahko pomembna, če so otroci v prostorih s hladnimi talnimi površinami," opisujejo na ZPS. 

Pravijo, da nova podoba copat ponavadi hitro zbledi, saj otroci v njih preživijo tudi do osem ur na dan, otroške noge pa pogosto ne mirujejo niti med poukom, saj je upogibanje prstnega dela in drgnjenje ob tla je poznano marsikateremu učencu. Del testa, na katerem so preverili upogibanje, so vse copate prestale brez težav, medtem ko je bila obraba sprednjega dela, kapice, kar za polovico vzorcev na testu velik izziv, saj je v testnem ciklu, kjer so opravili smo 25.600 ponovitev, pri enem vzorcu prišlo do precejšne površinske obrabe, pri štirih pa do popolne obrabe materiala, tako da je v copatah nastala luknja.

Med njimi so razlike   

"Otroci so v šoli nenehno v gibanju, zato morajo biti copate udobne in otroku v njih ne sme drseti. Prav vse izbrane copate imajo po navedbah trgovca in predstavitve izdelka na spletnih straneh proizvajalcev nedrseč podplat, vendar so med njimi razlike. Pri nekaterih je podplat izdelan iz nekoliko debelejše plasti vlite gume, pri drugih je nekoliko tanjši, tretji imajo na usnjenem podplatu našiti dve krpici nedrsne gume," opisujejo na Zvezi.

Pri preizkusu zdrsljivosti, ki je eden od najbolj zahtevnih, so v laboratoriju izmerili koeficient trenja na keramični ploščici in plošči iz umetne mase (linolej). Zadnja za noben izdelek ni bila prevelik izziv.

Večji izziv je bila keramika. `Suhi´ del testa so vse izdelale s pozitivno oceno, `mokri´ del pa je pokazal na težavo zdrsljivosti na petnem delu, za kar so prav vse copate prejele oceno pomanjkljivo ali nezadovoljivo. Ocene za zdrsljivost na sprednjem delu so bile boljše.

dokumenti denar miza evri bankovci Slovenija Velika novost pri otroških dodatkih, šolskih malicah, državnih štipendijah

Potenje: kupite copate iz tekstila   

Na ZPS svetujejo, da v primeru monega potenja nog kupite copate iz materiala, ki diha, saj zagotovo ni prijetno preživeti več ur v šolskih copatah z vlažnimi nogami: "Na testu so prejele oceno dobro copate, izdelane iz tekstila, tudi mikro vlaken, a tudi en par copatov iz usnja."
 
Če se vašemu otroku močno potijo noge, razmislite o nakupu copat, ki jih lahko tudi operete. To omogočajo predvsem copate, ki so narejene iz tekstila.

Ob nakupu po nasvetu ZPS poglejte, kakšno debelino imajo podplati: "Debelina podplata je lahko pomembna, če so otroci v prostorih s hladnimi talnimi površinami."

Dodajajo še, da je zdrsljivost na `mokri´ keramiki je predvsem izziv za petni del copatov. Zato opozorite otroke na previden korak v takšnih situacijah.

Celoten test šolskih copat je sicer dostopen le naročnikom na revijo ZPS in za člane ZPS.