Slovenija
10108 ogledov

Nova pravila EU, ki se tičejo tudi vas!

pralni stroj Žurnal24 main
Ukrepi na področju roka trajanja gospodinjskih aparatov.

Na ravni Evropske unije je bil sprejet sveženj ukrepov v okviru prizadevanj za bolj varčne in okolju prijazne naprave in aparate ‘Ecodesign’. Novi ukrepi bodo prinesli izboljšave pri petih skupinah izdelkov: svetila, hladilniki, televizorji, pomivalni in pralni stroji.

Poleg večje energijske učinkovitosti bodo morali proizvajalci zagotoviti tudi lažja popravila in v nekaterih primerih tudi večjo varnost izdelkov. "Potrošniške organizacije smo prepričane, da bi zakonodajalec moral še več narediti na področju popravil gospodinjskih aparatov. Še posebej zato, ker bodo nekateri nadomestni deli na voljo le profesionalnim serviserjem, kar bo omejilo možnost popravila za potrošnike, ki si takšnih stroškov ne morejo privoščiti," sicer pri tem opozarjajo na Zvezi potrošnikov Slovenije.

Opozarjajo tudi na dejstvo, da je najdaljši dovoljeni rok za dobavo nadomestnih delov tri tedne. Precej nerealno je pričakovati, da lahko družina z otroki `zdrži´ tri tedne brez pralnega stroja.

Kaj je novega?
- proizvajalec bo moral zagotavljati nadomestne dele za aparate še najmanj 7 do 10 let po tem, ko bodo aparati na trgu. To naj bi zmanjšalo količino odpadkov, ki nastanejo zaradi pokvarjenih gospodinjskih aparatov;
- prepoved uporabe zaviralcev gorenja v televizijskih aparatih;
- manjše utripanje v svetilih. Daljša izpostavljenost utripanju lahko vpliva na živčni sistem.

Pomivalni stroj Nasvet Slovenija Pomivalnega in pralnega stroja ne puščajte prižganega, ko vas ni

Monique Goyens, generalna direktorica evropske potrošniške organizacije BEUC: "Nove zahteve za popravila bodo podaljšale življenjsko dobo aparatov, ki se trenutno pokvarijo prehitro. Pomembno je, da prekinemo s trenutnim `zavrzi vse´ trendom, ki izčrpava naravne vire in denarnice potrošnikov. EU je pričela s petimi skupinami izdelkov, ki jih potrošniki največ uporabljamo, naše sporočilo zakonodajalcem je, naj takšne ukrepe pripravijo tudi za druge skupine izdelkov."

Ukrepi Ecodesign-a in energijske nalepke bodo sedaj objavljeni v Uradnem listu EU, veljati pa bodo začeli leta 2021. Takrat bodo iz energijskih nalepk izginili tudi energijski razredi A+, A++, A+++, ki povzročajo med potrošniki veliko zmede.

Pomivalni stroj | Avtor: Profimedia Profimedia

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • Tomaz_321 05:58 08.oktober 2019.

    morex, Karileska LOOOOOOOSSSEEEEEERRRRRRSSSS!!!!!

  • perhan63 23:08 07.oktober 2019.

    ahahahahahahahahahahahahaha