Slovenija
17761 ogledov

Pomivalnega in pralnega stroja ne puščajte prižganega, ko vas ni

Pomivalni stroj
V stanovanju v Postojni zagorel pomivalni stroj. Kaj storiti, da se to ne zgodi tudi vam?

V torek pozno zvečer je na Cesti v Staro vas v Postojni v stanovanju večstanovanjskega objekta zagorel pomivalni stroj. Požar, ki se je po poročanju republiške uprave za zaščito in reševanje razširil tudi na kuhinjske elemente, je pred prihodom postojnskih gasilcev pogasil lastnik. Gasilci so iz stanovanja iznesli ožgane kuhinjske elemente ter uničen pomivalni stroj ter s termovizijsko kamero pregledali prostor in prezračili stanovanje. 

Pri Slovenskem združenje za požarno varstvo konkretnega primera ne morejo komentirati, ker ga ne poznajo. "Možnosti, zakaj je do požara v konkretnem primeru prišlo, so zgolj ugibanja," pravi Gašper Golob, generalni sekretar SZPV. "Potrebno bo počakati na uradne rezultate kriminalistične preiskave."

Gašper Golob, generalni sekretar SZPV | Avtor: szpv szpv
Pojasnuje pa, da lahko do požara na pomivalnem stroju pride zaradi različnih razlogov, kot so slabi stiki ali pregretje električnih vodnikov zaradi poškodovanja vodnika med ali po vgradnji pomivalnega stroja, neustrezne prenapetostne zaščite pri udaru strele ali neustrezne varovalke v električni omarici ob sočasni uporabi ostalih gospodinjskih aparatov, vezanih na eno varovalko (pečica, steklokeramična kuhalna plošča, sušilni stroj in pralni stroj) ter tehnične okvare posameznih delov. "V pomivalnem stroju imamo poleg električnih delov namreč tudi grelnik," pojasnjujejo pri SZPV.

Od leta 2005 pa do konca leta 2018 je bilo po podatkih URSZR v povprečju 240 požarov na leto zaradi okvare ali poškodbe naprav, strojev, motorjev ipd. (opredeljenih kot kratek stik) in 40 požarov na leto zaradi neustreznega tehničnega stanja sredstev, prostorov, naprav ali strojev. "Govorimo torej o številki okoli 280 požarov na leto, ki se zgodijo v objektih zaradi okvare ali neustreznega stanja naprav," razlaga Golob. Za kakšne naprave točno gre, iz teh podatkov ni mogoče razbrati, lahko pa, kot poudarja Golob, katerakoli električna naprava vedno predstavlja potencialni vir vžiga za nastanek požara.

"Najprej bi poudaril dejstvo, da se tudi najboljši avtomobili lahko pokvarijo," na vprašanje, ali je tovrstne požare mogoče preprečiti, odgovarja Golob. "Ko osvojite to zavedanje, ste naredili prvi korak, in to je, da pričnete z izvajanjem preventivnih ukrepov."

Preventivni ukrepi

"Preverite, ali imate v vašem stanovanju pravilno vgrajene in izvedene električne instalacije. To lahko preverite tako, da naročite meritve električnih instalacij," svetuje Golob. "Naslednji korak je ustrezen nakup gospodinjskega pripomočka oz. pomivalnega stroja, ki ima vso potrebno zahtevano tehnično dokumentacijo, ki izkazuje skladnost z zahtevanimi tehničnimi standardi za tovrstne gospodinjske aparate. Pred vgradnjo v primeru, da sami ne znate vgraditi aparata, poiščite ustreznega strokovno usposobljenega izvajalca za vgradnjo pomivalnega stroja. Po vgradnji bodite pozorni na morebitna dodatna mizarska dela pri kuhinjskih elementih v bližini pomivalnega stroja, ki bi lahko povzročila poškodovanje električnega vodnika pomivalnega stroja."

Požar na pralnem stroju | Avtor: Profimedia Profimedia

Priporoča tudi, da v bivalne prostore, kjer imate nameščene elektirčne aparate, namestimo javljalnike dima, s prenosom signala alarma na vaš mobilni telefon. "Do požara namreč lahko pride tudi takrat, ko spite ali vas ni doma! Tako boste lahko še pravočasno ukrepali in ostale opozorili na nevarnost nastanka požara," še opozarja Golob. "Nikoli ne puščajte vklopljenih električnih aparatov, ko vas ni doma. Namestite si ustrezne gasilnike, s katerimi boste lahko pogasili začetne požare. Gasilnik na prah je primeren za gašenje električne opreme, prav tako tudi gasilnik na CO2. Ne uporabljajte pa gasilnikov s tekočimi gasili pri gašenju elektrike, če predhodno niste izklopili glavne varovalke v stanovanju."

Pomembno je, da poleg ugasnjenega aparata poskrbite tudi za to, da je električni vodnik aparata vedno izklopljen iz električnega omrežja, ko vas ni doma dlje časa. Izjema so seveda večji porabniki, kot so aparati, ki so neposredno priključeni na hišno električno napeljavo (štedilnik, pralni stroj ipd.). V takih primerih svetujemo tudi izklop varovalke, na katero je priklopljen električni aparat.

Kako ravnati, če zagori?

V primeru požara je po besedah Goloba potrebno najprej izklopiti glavno električno varovalko, nato pa pričeti z gašenjem začetnega požara z ustreznim gasilnikom. "V primeru, da ste uspešno pogasili požar, je potrebno izpraznjen gasilnik ali zamenjati z novim ali pa obstoječega odnesti na pooblaščeni servis za vzdrževanje gasilnikov," poudarjajo pri SZPV. "Tam bodo poskrbeli, da bo gasilnik ponovno napolnjen z ustrezno količino gasila. Pregledati je potrebno električno instalacijo, če je prišlo do poškodovanja v požaru." 

V primeru, da pri gašenju začetnega požara niste uspešni, nemudoma pokličite na 112. "Dispečer vas bo vodil skozi postopek podajanja potrebnih informacij, ki bodo služile gasilcem, da bodo lahko v najkrajšem možnem času prišli do vas," še razlaga Golob. "Pomembno je, da ste ob klicu čim bolj mirni in točni z informacijami. Takoj zapustite stanovanjski prostor, ob tem pa za seboj zaprite vsa vrata, saj boste s tem preprečevali hitro širjenje požara. V primeru, da imate v stanovanju napeljano plinsko instalacijo, zaprite tudi plinski ventil na dovodu v vaše stanovanje. Vhodnih vrat v vaše stanovanje v primeru požara nikoli ne zaklepajte, saj to otežuje intervencijo gasilcev. Pri izvajanju evakuacije iz večstanovanjskega objekta obvezno opozorite tudi ostale stanovalce na požar."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
 • Avatar praufo
  praufo 12:18 11.marec 2019.

  naslov članka je malo zavajujoč, šele ko preberemo vsebino je vse bolj jasno ... pomivalni ali pralni stroj sta avtomatski napravi, ki po vklopu naredita vse kar morata do konca, brez da bi jih gledal ali držal ali še kaj, ...prikaži več se pravi ni treba da sem kje blizu ... drug problem je pa hišna inštalacija, ampak pri tem je lahko problem s katero koli napravo, ki "požre" malo več štroma

 • Snežinko 06:55 11.marec 2019.

  "Nikoli ne puščajte vklopljenih električnih aparatov, ko vas ni doma" - ??? Japajade. Vsakič, ko grem od doma bom pancarke odvil, ali kaj? A lahko še kakšno bolj butasto izjavi tale Golob? Se zgodi, kot pri vseh stvareh. Potemtakem tudi ...prikaži več v avto bolje, da ne greš, ker obstaja možnost, da se zaletiš, pa v bajto tudi ne, saj obstaja možnost, da se ti sesuje na glavo...

 • irma.hus 22:24 10.marec 2019.

  Kje je prikrito reklamno sporočilo?