Slovenija
35 ogledov

Nova pravila označevanja živil

ženska ženski trgovina kupovanje nakup klepet pogovor getty Žurnal24 main
Na živilih bo morala biti jasno označena njihova energetska vrednost, vsebnost maščob, nasičenih maščob, ogljikovih hidratov, beljakovin in soli.

Evropski parlament je sprejel nova pravila glede označevanja živil, s pomočjo katerih naj bi potrošniki lažje prepoznali zdravo hrano. Na embalaži bo morala biti jasno označena njihova energijska vrednost, vsebnost maščob, nasičenih maščob, ogljikovih hidratov, sladkorjev, beljakovin in soli. Vsi podatki bodo morali biti izraženi na sto gramov ali sto mililitrov ml živila, lahko pa bodo
dodatno izraženi tudi na obrok.

Podatki o alergenih tudi v restavracijah

Vse sestavine, vključno z alergeni, morajo biti že zdaj navedene na oznakah embaliranih živil, v prihodnje pa bodo potrošniki vsebnost alergenov lahko prepoznali hitreje, saj bodo morali biti ti dodatno poudarjeni na seznamu sestavin. Nova pravila še določajo, da bodo morali biti podatki o alergenih navedeni tudi pri prodaji nepakirane hrane, denimo v restavracijah in menzah. Kako te informacije prikazati, bodo države lahko določile same.

Država izvora tudi za svežo perutnino

Zakonodaja že določa, da mora biti izvor nekaterih živil, kot so govedina, med, oljčno olje
ter sveže sadje in zelenjava, naveden na etiketi. Navajanje je obvezno tudi v primerih, kjer
bi brez te informacije lahko zavajali potrošnike. V prihodnje bo izvor potrebno navajati tudi za sveže svinjsko, ovčje, kozje in perutninsko meso.

Brez zavajanja potrošnikov

Nova pravila naj bi tudi zagotovila, da se z opisom ali slikovnim prikazom ne zavaja
potrošnikov. Živila, ki so na pogled enaka pravi hrani, a so iz drugih sestavin – denimo sir
iz rastlinskih maščob – bodo morala imeti jasne oznake, da gre za imitacijo živila na sprednji
strani embalaže v ustrezno veliki pisavi in poleg blagovne znamke izdelka. Predelano meso ali ribe bodo morale nositi oznake "sestavljeno, iz koščkov oblikovano meso" in "sestavljene, iz koščkov oblikovane ribe".

Živilska podjetja se bodo morala novim pravilom prilagoditi v treh letih, še dodatni dve leti pa bodo imela na voljo za uvedbo oznak hranilne vrednosti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.