Slovenija
131 ogledov

Nova pravila pri plačilu socialnih prispevkov

Plačilo položnice. Boštjan Tacol
Država bo z novim letom malenkost podaljšala rok plačila prispevkov, a obračun bo potrebno oddati tako kot do zdaj.

Namesto 15. v mesecu bodo delodajalci ter tudi samozaposleni, kmetje in družbeniki prispevke državi plačali pet dni kasneje, in sicer najpozneje do 20. dne v mesecu za pretekli mesec. A obračun bo tako kot doslej potrebno oddati do 15. dne v mesecu.

Podaljšanje roka je ministrstvo za finance predlagalo z namenom izboljšanja likvidnosti. "Zavezancem za davek bo to omogočilo večjo likvidnost in plačilno sposobnost in s tem lažje poplačilo davkov in prispevkov," so svoje razloge za spremembe navedli na ministrstvu za finance.
 

Nič več oddajanja obrazcev, le še plačilo?

Z januarjem 2017 pa finančna uprava v skladu z zakonom o davčnem postopku uvaja še eno novost, in sicer finančniki bodo najprej sami sestavili predizpolnjen obračun prispevkov za socialno varnost (POPSV) in ga vročili zavezancem elektronsko prek portala eDavki najkasneje do 10. v mesecu za pretekli mesec. Če bodo podatki pravilni ali jih davčni organ v sistem eDavki ne bo odložil, pa bo moral zavezanec sam predložiti OPSVZ obrazec najpozneje do 15. dne v mesecu za pretekli mesec.
 
Zavezanec mora sam v OPSVZ obrazcu posredovati tudi morebitne spremembe osnov, ki so posledica uveljavljanja določenih pravic (bolniški dopust, starševski dopust) ali če se odloči za spremembo (povišanje, znižanje) zavarovalne osnove.
 
Če bodo predizpolnjeni podatki pravilni in popolni, dodatna aktivnost v zvezi z obračunom prispevkov ne bo potrebna.
 
Država se je za omenjeni ukrep odločila z namenom zmanjšanja birokracije. S predizpolnjenim obračunom prispevkov za socialno varnost samozaposlenim osebam, družbenikom, kmetom, davčnim zavezancem, ki opravljajo dejavnost kot postranski poklic, in ostalim prostovoljno vključenim v obvezno pokojninsko zavarovanje naj bi lažje omogočili izpolnjevanje davčne obveznosti ter posledično znižali stroške vodenja računovodstva.
Komentarjev 3
  • valerijakregar 10:53 31.december 2016.

    država še za zaposlene v svojih podjetjih ne poskrbi , po zaslugi "eminentnih" ekonomistov, kot je n.pr. dragonja !!!!!!!!pometite najprej svoj prag državni birokrati !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!SRAMOTA :http://nova24tv.si/aktualno/morda-cerarjeva-vlada-goljufa-tudi-vas-drzavno-podjetje-litostroj-jeklo-ze-tri-leta-ne-placuje-socialnih-prispevkov-svojim-delavcem-zato-jih-cakajo-mizerne-pokojnine/

  • ARBAJTER 08:52 31.december 2016.

    Naslednje leto dva procenta več - obljube dohtarjem se že maščujejo.

  • ARBAJTER 08:52 31.december 2016.

    Naslednje leto dva procenta več - obljube dohtarjem se že maščujejo.