Slovenija
811 ogledov

Nova pravila za potovanja na Hrvaško in v druge sosednje države

Policijsko vozilo Saša Despot
Zaostrovanje razmer je prineslo spremembe za prehajanje državnih meja z vsemi našimi sosednjimi državami.

Kot smo poročali včeraj, Hrvaška spreminja pogoje vstopa v državo. Obenem pa jih spreminja tudi Avstrija. Dnevni migranti bodo tako za vstop v Avstrijo potrebovali negativen test, ki ne sme biti starejši od 72 ur. Na Hrvaško pa od danes mogoče vstopiti tudi z negativnim hitrim testom. Tisti, ki so že preboleli covid-19 ali so se cepili, za vstop v južno sosedo ne bodo več potrebovali svežega PCR testa.

Izstop iz Slovenije je sicer v skladu s slovenskim odlokom, ki je začel veljati v ponedeljek in bo veljal do 12. aprila, mogoč le za tiste, ki so preboleli covid-19 ali pa so bili cepljeni, ter za posebne izjeme. Policija pa ima navodila, da v primerih, ko oseba ni ena od izjem in želi vseeno zapustiti državo, lahko ta plača globo in državo zapusti. Ob tem so se že pojavili dvomi o ustavnosti tega ukrepa.

Meja med Hrvaško in Slovenijo Slovenija Če želite zapustiti državo, boste morali seči globoko v žep

AVSTRIJA

Zaradi zaostrovanja epidemiološke situacije pogoje za vstop v državo zaostruje tudi Avstrija. Nova pravila bodo veljala za vse, ki mejo prehajajo redno iz poslovnih ali osebnih razlogov, to so dnevni in tedenski delovni migranti, študenti in šolarji. Tudi oni bodo namreč za vstop v državo bodo potrebovali negativen test, ki ne sme biti starejši od 72 ur, kot to velja tudi za ostale, ki želijo priti v državo. V nasprotnem primeru je treba v obvezno desetdnevno karanteno, ki se jo lahko prekine šele po petih dneh na podlagi negativnega hitrega ali PCR testa.

HRVAŠKA

Na Hrvaško bodo v skladu z odločitvijo hrvaške vlade brez potrebnega potrdila o opravljenem PCR testu od danes vstopili vsi, ki bodo dokazali, da so v zadnjih 180 dneh preboleli covid-19 ali se proti njemu cepili. Vstop bodo dovolili tudi potnikom, ki imajo potrdilo o cepljenju, tudi s cepivi, ki niso potrjena v EU, kot sta rusko ali kitajsko. Od drugega odmerka bo sicer moralo miniti najmanj 14 dni.

Možen bo tudi vstop z opravljenim PCR testom, ki ni starejši od 48 ur, po novem pa tudi s hitrim, antigenskim testom. Izjema bo veljala za otroke do sedmega leta starosti, če potujejo s starši ali skrbniki, ki sami izpolnjujejo epidemiološke pogoje za vstop na Hrvaško.

Število okužb z novim koronavirusom na Hrvaškem se sicer vse bolj povečuje in na državni ravni z današnjim dnem znova nekoliko zaostrujejo posamezne protikoronske ukrepe, ki bodo veljali do 15. aprila.

Meja med Hrvaško in Slovenijo mejni prehod Svet Hrvati z novimi pravili za prehajanje meje

ITALIJA

Italija je pogoje za vstop v državo zaostrila včeraj. Kot pogoj je poleg že obveznega negativnega hitrega ali PCR testa, ki ni starejši od 48 ur, uvedla še obvezno petdnevno karanteno ter zatem ponovno testiranje. To velja tudi za tiste, ki so preboleli covid-19 ali že cepljene. Pravila bodo veljala najmanj do 6. aprila.

MADŽARSKA

Na Madžarsko medtem vstop tujim državljanom razen ob predhodni pisni odobritvi madžarske policije ni dovoljen. Tako je že od 1. septembra lani, navajajo na slovenskem veleposlaništvu v Budimpešti.

Posebna ureditev velja tudi dnevne migrante iz sosednjih držav, ki na Madžarsko lahko vstopijo pod pogojem, da državo nato zapustijo v največ 24 urah in se gibljejo v največ 30-kilometrskem pasu od meje. Podobno velja tudi za vse, ki živijo v 30-kilometrskem pasu na madžarski strani in delajo v sosednjih državah.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 09:23 01.april 2021.

    Pacienti potujejo na Hrvasko samo v spremstvu mame .