Slovenija
27771 ogledov

Nova prepoved vlade

Jernej Vrtovec Tamino Petelinšek/STA
Odločitev so sprejeli zaradi slabe epidemiološke slike in še bolj zaskrbljujočih napovedi, kaj lahko sledi.

Uporaba žičniških naprav prepovedana

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je na današnji novinarski konferenci vlade sporočil, da je vlada odločila, da javni potniški promet še naprej ostaja odprt, a v omejenem obsegu.

"V istem odloku je vlada sprejela tudi spremembo glede uporabe žičniških naprav. Z jutrišnjim dnem je uporaba žičniških naprav po celi državi prepovedana," je nadaljeval Vrtovec in obenem zatrdil, da vlada žičničarjev ne bo pustila na cedilu. Odločitev so sprejeli zaradi slabe epidemiološke slike in še bolj zaskrbljujočih napovedi, kaj lahko sledi. 

Poškodbe pri smučanju bi namreč lahko pomenile še dodaten pritisk na osebje in obremenitev bolnišničnih kapacitet, ki si ga ne morejo privoščiti. Odlok pa vseeno predvideva izjemo za uporabo žičniških naprav s strani profesionalnih kategoriziranih športnikov za izvedbo treningov in tekem, je poudaril Vrtovec.

Takšno odločitev so pričakovali

Združenja slovenskih žičničarjev odločitev vlade, da s petkom prepove uporabo žičniških naprav, ni presenetila. "Glede na pogovore s pristojnimi ministrstvi in premierjem ter glede na epidemiološke razmere je bila skoraj pričakovana," so zapisali in dodali, da bodo na državo naslovili prošnjo za finančno pomoč oz. nadomestilo izpada prihodkov.

"Glede na to, da bodo smučišča zaradi prepovedi obratovanja praktično izgubila velik del sezone, kar zagotavlja finančne prilive, iz katerih se financirajo do naslednje zime, bomo na državo naslovili prošnjo za finančno pomoč oz. nadomestilo izpada prihodkov," so vladno odločitev pospremili v združenju.

Finančna katastrofa, ki je ne bo mogoče več nadoknaditi v prihodnjih mesecih

Kot so dodali, je zimska sezona za večino slovenskih smučišč razmeroma kratka. "Traja do sredine marca, začetka aprila, izjema je Kanin, kjer se snežna odeja obdrži tudi še v maju. Neobratovanje v tem času zato pravzaprav pomeni finančno katastrofo za smučišča, ki je ne bo mogoče več nadoknaditi v prihodnjih mesecih," so opozorili.

Združenje slovenskih žičničarjev bo pripravilo podatke o izpadu prihodkov, v nadaljevanju pogovorov z vlado pa pričakuje posluh in finančno pomoč, sicer se bojijo, da ta panoga, ki je po njihovih navedbah že tako ali tako tehnično in finančno zelo zahtevna, ne bo preživela letošnjega leta. "Gre zgolj in samo za preživetje," so poudarili.

Vogel smučišče Slovenija Žičničarji: Če ne bo posluha, gremo v ustavno presojo

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 11
  • groffriedrich 09:52 08.januar 2021.

    Maratonci tečejo svoj častni krog.V Janšeslaviji je lahko vsak bivši zapornik predsednik vlade,tudi države,če hočete.Dokler bomo imeli tako pokvarjenega dirigenta in tako poslušen orkester,kot je v Zloveniji,bo tako,da nam bodo naše temeljne pravice kratene.Dokler bodo na oblasti farovške podgane,bo tako,kot ...prikaži več je.Njihovi plačanci,ki pišejo nebuloze pa so dobesedno zastrupljeni z JJ in SDS.Adijo pamet!!!Cerkev in srednji vek;večje svinjarije se niso dogajale ne prej in ne kasneje.Pogl.zgodovino!

  • 209e2c6214dc81fb3f0c12ca0e235ef9e399b13a 03:43 08.januar 2021.

    vsi v vladi vejo, da je korona virus nateg, saj se na fotografijah njihovih zabav to tudi lepo vidi, tudi nihče od njih se ne bo cepil proti korona virusu, ker vejo, da je cepivo smrtonosno. Prav zato je njihova ...prikaži več krivda toliko večja, ker uničujejo prav vse, gospodarstvo, šolstvo, zdravstvo skratka uničujejo nam državo in žagajo vejo na kateri sedijo.

  • Brnica 22:34 07.januar 2021.

    Treba je zajeziti osebe, ki kugo širijo med nami in nimajo znake okužb. Torej je potrebno testirati celotno prebivalstvo Slovenije. Vsaj tako kažejo testiranje s hitrimi testi, teh je približno 5 %. V to smer je potrebno sprejeti ukrepe, vse ...prikaži več drugo sprejeti ukrepi so BREZ VEZE. Po mojem mnenju se številke okuženih vseeno nekoliko nižje oz. se podvajajo vsaj v tistem delu, ko je oseba pozitivna na hitrih testih, ker mora opraviti še dodatno testiranje s PCR.