Slovenija
36799 ogledov

Nova srednjeročna napoved, takšen bo začetek februarja

Vreme: Srednjeročna napoved: Tudi do 10 stopinj pod dolgoletnim povprečjem - Pomlad
Tropski sistemi vplivajo tudi na vreme pri nas.

V ponedeljek se bo po napovedi vremenoslovcev na Agenciji RS za okolje Arso oblačnost povečala. "Predvsem v zahodni in južni Sloveniji bo popoldne rahlo deževalo. Čez dan bo pihal jugozahodni veter, ki se bo zvečer obrnil na severno smer," napovedujejo. 

Jutranje temperature bodo po njihovih navedbah od -7 do -2, ob morju malo nad 0, najvišje dnevne od 3 do 8, na Primorskem do 10 stopinj Celzija.

V torek in sredo bo dokaj sončno z nekaj spremenljive oblačnosti. Možna bo kakšna kratkotrajna ploha. Pihal bo severni do severozahodni veter.

Arso

Takšen začetek februarja nas čaka

Na vremenskem portalu Ciklon.si / Srednjeročna napoved pojasnjujejo vremensko dogajanje in poudarjajo, da grozi Madagaskarju po tropski nevihti Ani nova nevarnost: "24. januarja se je rodil nov tropski sistem Batsirai, ki bo v drugi polovici naslednjega tedna vplival na vreme na Madagaskarju z močnimi sunki vetra, v očesu orkana pa bi tlak lahko padel pod 950mb. V 10 dneh bo ponekod padlo več kot 1000 milimetrov padavin, kar je precej več kot je letna količina padavin v Prekmurju."

Tropski sistemi po njihovih navedbah vplivajo tudi na vreme pri nas. Že pri Ani se je skupinski izračun v začetku februarja močno spremenil v le 2 izračunih. "Evropejec je začel risati prodore bolj proti zahodnemu delu Sredozemlja. Ko pa je Ana popolnoma oslabela pa je spet začel kazati prodor vzhodneje. Tudi sedaj pričakujem podobno, seveda pa so napovedi nad 5 dni vedno loterija in je februar popolnoma odprt za morebitna presenečenja," pravijo. 

Realno pa zaradi moči polarnega vrtinca za zdaj ni pričakovati kakšnega zimskega dogajanja pri nas.

Ciklon.si/Srednjeročna napoved

V februarju je po njihovih besedah pričakovati tranzicijo dolin s hladnejšim zrakom iz območja Islandije proti vzhodni Evropi in zahodni Rusiji, kjer bo vreme precej zimsko z občasnim sneženjem: "Podobno vidi evropski model v prvem in drugem februarskem tednu." Ob tem izpostavljajo, da so napovedi do 5 dni kar zanesljive, potem pa se zanesljivost napovedi vsak dan zmanjšuje.

 

Komentarjev 1
  • molka 13:19 30.januar 2022.

    nova smrdljiva laz srednjerpčne, nesramnezi na fb