Slovenija
17 ogledov

Nova sredstva za samozaposlene

Podjetnik mora samozaposlitev ohraniti najmanj eno leto, sicer mora subvencijo v Žurnal24 main
Ministrstvo za delo je zagotovilo nova sredstva za subvencije za samozaposlitev. Od konca avgusta bo za nove vključitve na voljo 9,5 milijona evrov.

Ministrstvo za delo je zagotovilo nova sredstva za subvencije za samozaposlitev, je danes dejala generalna direktorica direktorata za trg dela in zaposlovanje Damjana Košir. Subvencije podeljujejo z namenom ustvarjanja novih zaposlitvenih možnosti s spodbujanjem podjetništva.

Vsaj dve leti zaposleni

Program je namenjen brezposelnim osebam in tistim, katerih zaposlitev je ogrožena. Do sredstev so omenjeni upravičeni le, če v zadnjih 12 mesecih niso bili samozaposleni ali če v zadnjih petih letih niso bili njihovi prejemniki. Oseba, ki se želi vključiti, mora biti po prejemu subvencije samozaposlena vsaj še dve leti ali eno leto v okviru zadnjega tovrstnega programa. Če tega pogoja ne izpolni, mora po besedah Damjane Košir, predstavnice ministrstva za delo, družine in socialne zadeve, del sredstev vrniti.

Po treh letih le še 50 odstotkov samozaposlenih

Po njenih besedah pogodbo o samozaposlitvi izpolni več kot 80 odstotkov samozaposlenih, po preteku obdobja, za katerega se v zameno za subvencijo obvežejo k samozaposlitvi, pa ta delež upada. Po treh letih tako samozaposlenih ostane samo še nekaj čez 50 odstotkov. Zanimanje za subvencije za samozaposlitev sicer ves čas narašča, je navedla.

Bodo pa zaradi opozarjanja sindikatov, da se omenjeni program zlorablja za nadomeščanje delovnih razmerij, pripravili posebno evalvacijo. Preverili bodo, kaj se dogaja s samozaposlenimi, kakšno delo opravljajo ipd. Zaključki naj bi bili pripravljeni prihodnje leto.

Komentarjev 4
  • privat 08:32 04.september 2011.

    pa to je to..vse kar ta država naredi ,naredi premalo......boš videl kaj vse hočejo zaradi tega drobiša...

  • privat 08:45 21.avgust 2011.

    po mojem mnenju je to največja zakonita glufija, ki jo izvaja zavod za zaposlovanje..pod okriljem naše sposobne vlade....dajo ti drobiž vzeli pa ti bojo vse kar si ustvaril...Zavod za zaposlovanje bi trebalo ukiniti in njihov denar nameniti za bresposelne in ...prikaži večn druge socialne transfere. da ne govorim kam sto vlado...ki vse to dopušča.

  • Schreckensherrschaft Alarm 16:55 20.avgust 2011.

    Ivan Kramberger ali Ivek sem jaz..Ivek si ti..Iveki smo mi vsi ! PRAVICA DO RESNICE DANES !!! Resnico o komunisticnih zlocinih napram "Slovenskemu" in Hrvaskemu narodu danes !!! KAJ IMATA KRAMBERGER IN VUKOVAR SKUPNEGA...zakaj situacija kot je v JUGO "SLOVENSKI" ...prikaži več DRZAVI..KDO SO "SLOVENSKI" IN HRVASKI POLITIKI... http://ivankrambergerdanes.blogspot.com/ or http://ivankramberger.wordpress.com/ ce povezava ne deluje, vnesite v google tekst "Ivan Kramberger ali..Ivek sem jaz..Ivek si ti..Iveki smo mi vsi". Nazaj na barikade !! Naj Ivekov duh zivi naprej v vseh nas !! SMRT KOMUNIZMU; SVOBODA NARODU !!!