Slovenija
4594 ogledov

Nova stavka šolnikov 17. aprila

Telovadnica
Starši pripravite se, varstvo za otroke boste verjetno potrebovali tudi prihodnji mesec.

V Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) so navedbe prve glavne vladne pogajalke Lilijane Kozlovič, da je dogovor s Svizom propadel, ker s strani sindikata ni bilo približevanja, označili kot skregane z dejstvi. Vztrajali bodo, da vlada sprejme v ponedeljek dosežen dogovor, sicer aprila sledi nova stavka.

Štrukelj tiskovka | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Po navedbah glavnega tajnika Sviza Branimirja Štruklja so navedbe Kozlovičeve v nasprotju že s tistim, kar je povedala po ponedeljkovem sestanku vodstev sindikatov s predstavniki koalicijskih strank, ko je dejala, da se sindikati približujejo in da je ostalo odprtih le še nekaj malenkosti. Tako je po besedah Štruklja na koncu pogajanj Sviza z vlado tudi bilo. Povedal je, da so popuščali pri veliko stvareh, med drugim tako pri razredništvu in regresu kot tudi pri zvišanju plač.

"Iz nas se ne bodo norčevali"

Napovedal je, da bo Sviz vztrajal pri tem, da vlada sprejme tisto, kar "so se pooblaščeni vladni pogajalci pri polni zavesti dogovorili" s Svizom v ponedeljek zvečer, pa tega potem niso parafirali. "Pri tem bomo trmasti in bojeviti. Zadeva bo šla do zadnjega dne pred volitvami, če bo treba, ker se iz nas ne bodo norčevali," je dejal Štrukelj in dodal, da so zaposleni v vzgoji in izobraževanju zaradi odnosa vlade trenutno najbolj iritirana skupina javnih uslužbencev v državi. So se pa pripravljeni pogovarjati še o treh ne povsem usklajenih stvareh, ki pa po besedah Štruklja niso bistvene.

Stavka učiteljev Stavka Slovenija Ponovili bodo 14. marca in stopnjevali do konca leta

Protest v 11 mestih

Glede tega, kako bodo ravnali v prihodnje, je dejal, da bodo po stavki, ki bo v sredo potekala v 11 mestih, počakali do konca marca. Če do takrat vlada ne bo sprejela tistega, o čemer so se dogovorili v ponedeljek, napovedujejo "novo, silovito stavko", znova v Ljubljani, najverjetneje 17. aprila.

Pri tem bodo po potrebi odšli tudi pred sedeže koalicijskih strank. Vladi nameravajo sicer predlagati, da pogajanja nadaljujejo že v četrtek.

Vlada poudarja, da so krivi sindikati

Miro Cerar | Avtor: Saša Despot izjava Mira Cerarja za medije v zvezi s pismom Evropski komisiji Saša Despot
Premier Miro Cerar je izrazil obžalovanje, da v ponedeljek ni prišlo do dogovora med vladno stranjo in šolskim sindikatom Sviz. "Še bolj pa obžalujem način, kako nekateri predstavniki sindikatov o tem govorijo javno, kajti gre za neresnice," je pojasnil in dodal, da je razlog za neuspel dogovor na sindikalni strani.

"Mislim, da bi bilo treba o tem pošteno govoriti, ne pa da se naše šolnike, vzgojitelje in tudi starše in druge zavaja s tem, da je vlada tukaj odgovorna, da je prišlo do tega kratkega stika," je ob robu posveta zadružnikov v Portorožu dejal Cerar. Po njegovih besedah se je vlada zelo trudila, da oblikuje optimalen približevalni predlog.

"Vlada je dala dober predlog, morate pa se zavedati, da mora vlada skleniti konstruktiven sporazum z vsemi sindikati javnega sektorja, torej vsaj z večino moramo biti sporazumni," je pojasnil. Ob tem je spomnil tudi na odgovornost sindikatov, da sodelujejo, ne pa da v tem procesu nekateri ne želijo pomagati.

Cerar je prepričan, da morajo proces dialoga nadaljevati. "Zavzel se bom, da bomo spet sedeli za skupno mizo in da bomo na strani vlade iskali možnosti, kako le priti do sporazuma. Ni pa vse odvisno od vlade," je pripomnil.

Stavka učiteljev Stavka bo Slovenija "Norčujejo se iz zaposlenih in staršev"

Kot je dejal, je zelo razočaran nad tem, kako se želi neresnično prikazati vlogo vlade v tem procesu, saj da se vlada "trudi za javne uslužbence, tako za šolnike, vzgojitelje kot za medicinske sestre, policiste in vse druge". "In zato se bomo trudili v tej smeri še naprej, imamo pa seveda vsi skupaj javnofinančne omejitve," je dodal.

Ob tem je spomnil, da je bila država ob njegovem prevzemu vlade leta 2014 v hudi krizi. "Zdaj smo javne finance uredili in ne bom dovolil, da jih v eni potezi zaradi tega, ker si nekateri želijo delati neke kariere, uničimo v sekundi," je poudaril.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 21:09 13.marec 2018.

    Verjemte,stavk ne bo več,ker potem bi morali med počitnicami not prnašat in si krajšat dneve lagodja in brezskrbnega življenja,ki se jim dogaja tut med šolskim letom,barabam,ii bi se rad istovetili z ranocelniki.Skupno jim je pa to,da so oboji za odstrel,ker ...prikaži več delajo državi in državljanom samo škodo!

  • puys 19:27 13.marec 2018.

    Bo treba privatizirat celotno šolstvo očitno. Naj stavkajo poleti, ko so itak neupravičeno plačani!

  • Avatar omega_v6
    omega_v6 19:01 13.marec 2018.

    Kako jih ni sram izsiljevati vlade v odhodu!? Mislim,da imajo 1500 evrov za slabih 100 ur dela na mesec PREVEČ!! Nemudoma je potrebno sprejeti zakon,da je delovni čas za ta denar 8 ur na dan toraj 40 na teden!! Zakaj ...prikaži več se v šostvu dogajajo takšne NEPRAVILNOSTI?? Za vse zaposljene velja pravilo 8 urnega delovnika samo za šolnike ne!! Mar nismo pred zakonom vsi ENAKI??