Slovenija
50 ogledov

Nova zahteva za preiskavo v zadevi Merkur

Slovenija 21.05.2012 nekdanji predsednik uprave Merkurja Bine Kordez, zacetek so Saša Despot
Specializirano državno tožilstvo je na preiskovalni oddelek ljubljanskega okrožnega sodišča vložilo novo zahtevo za preiskavo v povezavi z menedžerskim prevzemom Merkurja.

Po poročanju časnika Delo se zahteva za preiskavo zoper pet oseb, med katerimi je tudi Bine Kordež, nanaša na nezakonito kreditiranje Merfina s strani Merkurja.

Na ljubljanskem okrožnem sodišču so povedali le to, da prejeli zahtevo za preiskavo, ostalih informacij pa do prejetja povratnic ne morejo posredovati. Na specializiranem državnem tožilstvu pa so naknadno potrdili, da so zahtevo na preiskovalni oddelek ljubljanskega okrožnega sodišča vložili v torek. Zahteva se nanaša na nezakonito kreditiranje družbe Merfin s strani družbe Merkur.

Podrobnosti zahteve na tožilstvu niso razkrili, po neuradnih podatkih časnika pa se nanaša na posojila iz obdobja od novembra 2008 do maja 2009 v skupni vrednosti več kot 100 milijonov evrov.

Te je Merkur dal Merfinu brez ustreznega zavarovanja, z Merfina pa so jih nato decembra 2009 zgolj papirnato prenesli na družbo HTC Dva. Merkur naj bi bil pri tem oškodovan za več kot 100 milijonov evrov.

Kordež in štirje soosumljeni so po prepričanju tožilstva zagrešili zlorabo položaja ali pravic oziroma pomoč pri tem kaznivem dejanju in kaznivo dejanje ponarejanja listin.

Poleg Kordeža so kriminalisti zaradi teh poslov po pisanju Dela kazensko ovadili še nekdanjo direktorico Merfina in nekdanjo predsednico nadzornega sveta Merkurja Marto Bertoncelj ter nekdanjo Merkurjevo izvršno direktorico za finance Janjo Krašovec. Pri prenosu večmilijonskega premoženja Merkurja na HTC Dva je imela pomembno vlogo še družba Factor Leasing, ki jo je v tistem času vodil Boris Miklavčič.

Preden bo sodišče odločilo o tožilski zahtevi, mora zaslišati vse osumljence. Kordež sicer že prestaja kazen šest let in pet mesecev zaporne kazni, ker je skupaj z nekdanjima članoma Merkurjeve uprave Janjo Krašovec in Milanom Jelovčanom ter nekdanjim direktorjem družbe Kograd Igem Otom Brglezom pri preprodaji trgovskega centra Primskovo oškodoval Merkur za nekaj več kot devet milijonov evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.