Slovenija
41 ogledov

Nova zaslišanja v zadevi brezplačniki

(Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
Mariborska škofija je, po besedah Cvete Zalokar Oražem, na posreden način skoraj v celoti financirala izhajanje brezplačnika Slovenski tednik.

Odprti dve terjatvi
Predsednik uprave holdinga Zvon Ena Simon Zdolšek je pred komisijo povedal, da ima holding do Progresije odprti dve terjatvi, posojilo in odstopljeno terjatev.

Julius Fond, ki se je kasneje pripojil Zvonu Ena, je Progresiji dal več posojil, ki so se na koncu  združile v eno, vredno 200 tisoč evrov, ki še ni poravnana.

Odprta naj bi bila tudi terjatev v višini 300 tisoč evrov. Gre za dogovor med Zvonom Ena in Media Polisom. Media Polis je bil dolžnik Zvona Ena, ker pa je Progresija dolgovala Media Polisu, so sklenili pobotanje s terjatvijo, ki jo ima Progresija do Media Polisa. Tako so terjatve po Zdolškovih besedah oslabili, in tako je po njegovem mnenju realno pričakovati le delno poplačilo.

Poslovni interes v Slovenskem tedniku
Melito Župevc
, predsednico komisije, je zanimalo, kakšen poslovni interes so videli v Slovenskem tedniku. Zdolšek ji je odgovoril, da se je zadeva začela kot eno posojilo, ki pa je nato preraslo "v možnost dodatnega angažiranja". Tudi sam direktor Progresije Andrej Lasbaher je ponujal lastniški vstop v Progresijo, vendar je bil po Zdolškovih besedah prav vsebinski del brezplačnika ključen, da do tega ni prišlo.

Kot priča je nastopil tudi nekdanji direktor Dravskih elektrarn Maribor Damijan Koletnik. Sprva sploh ni želel odgovarjati na vprašanja, a je kasneje dejal, da se ne spomni, ali je bila s Progresijo podpisana in realizirana kakšna pogodba.

21 milijonov Zvonu Ena
Člane komisije je zanimalo tudi 21 milijonov evrov posojila Zvonu Ena. Po besedah člana komisije  Dušana Kumra (SD) gre za javno-zasebno partnerstvo mariborskih podjetij, ki so se našla v projektu Slovenski tednik.

Koletnik je razložil le, da se o tem projektu z nikomer ni pogovarjal in da je Zvon Ena, sicer z zamudo, vrnil posojilo z obrestmi.

Dravske elektrarne naj bi po Koletnikovih besedah posojilo namenile tudi podjetju, v katerem je delala žena generalnega direktorja direktorata za energijo na ministrstvu za gospodarstvo Janeza Kopača.

Zalokar Oražmova je sicer po seji komisije zadovoljna, saj je mnenja, da so člani komisije prišli zelo daleč in ugotovili izjemno veliko.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.