Slovenija
10 ogledov

Nova zmaga, nov napad

Fotografija je simbolična. (Foto: Nino Vernik) Žurnal24 main
Kiber maščevanje. Rusi so, tako kot Romuni leta 2001, nešportno napadli spletne strani ene od naših institucij.

Danes dopoldne so neznani napadalci onemogočili spletne strani Agencije Republike Slovenije za javnopravne evidence in storitve (Ajpes). Na agenciji so ugotovili, da je napad prišel iz ruskih spletnih strežnikov.

Podatki niso bili ogroženi

Rusija je dan pred tem, v sredo, po porazu s Slovenijo izpadla na kvalifikacijah za svetovno prvenstvo v nogometu. Podoben napad, takrat na spletne strani Pošte Slovenije, so leta 2001 zagrešili romunski hekerji, potem ko so njihovi reprezentanti izgubili proti našim.

Na Ajpesu so nam povedali, da napadalec ni mogel do podatkov o uporabnikih, ampak mu je uspel le vdor v del portala, kjer so shranjene vsebine spletnih strani agencije.

MORS se grožnje zaveda
Nedavno so domnevno tuji hekerji napadli tudi stran Sindikata bančništva Slovenije, povod pa naj bi bila beseda banka v imenu sindikata. Dosedanji kibernetični napadi so se končali brez hujših posledic, varnostni strokovnjaki po svetu pa vse bolj opozarjajo na njihovo možno nevarnost.

“Upoštevamo možnosti tovrstnega ogrožanja ter napadov na omrežja in komunikacijske poti ter načrtujemo ustrezne ukrepe za preprečevanje in zmanjševanje posledic,”
so nam danes na vprašanje, ali upoštevajo možnost kibernetičnega napada na Slovenijo, povedali na ministrstvu za obrambo.

“Kot dopuščajo finance”
“V sklopu načrtovanja nacionalnih ukrepov in ukrepov na ravni zavezništva so razdelane dejavnosti za preprečevanje napadov ter zaščito kritične infrastrukture,” so nam pojasnili na ministrstvu. V omrežje za obrambne potrebe pa za zaščito pred napadi “v sklopu finančnih možnosti vgrajujejo ustrezne mehanizme”.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.