Slovenija
44 ogledov

Nove analize, stari problemi

Boris Šuštar trdi, da merilna postaja v Bukovžlaku večino časa zaznava največje Žurnal24 main
Cinkarna Celje. Zadnje analize vnovič prebudile civilne iniciative.

"Zadnje analize kažejo, da se zastrupljanje nadaljuje. V vzorcih, odvzetih v Bukovžlaku in na Proseniškem sredi novembra, je preveč kadmija, svinca, arzena in kroma," opozarja Boris Šuštar, predstavnik Civilnih iniciativ (CI) Celja. Dodaja, da je preveč tudi titana, kar naj bi bila posledica proizvodnje titanovega dioksida v Cinkarni Celje.

Preverjajo naj neodvisni
"Že letos bomo na Celjskem, Koroškem in v Prekmurju izvedli biomonitoring," obljublja Alojz Grabner, direktor urada RS za kemikalije pri ministrstvu za zdravje.

"Podatkov, ki jih navajajo CI, nimamo na voljo, a v znanosti velja, da so trditve verodostojne, če je meritev mogoče ponoviti in če lahko iste rezultate dobi še kdo, najbolje neodvisni strokovnjak, ki ne ve, koliko česa lahko pričakuje v nekem vzorcu," pojasnjuje Lucija Perharič z inštituta za varovanje zdravja, na katero smo se obrnili, ker so mnogi ob navajanju podatkov CI zmedeni in prestrašeni.

Kemikalije so povsod
Kot pravi Perharičeva, nihče ne ve, koliko kadmija naj bi bilo na manj in koliko ga je na zelo onesnaženih območjih. "Kemikalije se gibajo in zaidejo tudi v bolj oddaljene kraje, zato bi morali Celjani najprej izmeriti, koliko česa imajo v krvi in urinu ter koliko od tega, kar je v prahu, zraku, zemlji, vodi in živilih, vsrka njihovo telo. To bi nato primerjali z vrednostmi pri ljudeh, ki živijo na manj onesnaženih območjih, in šele takrat bi vedeli, ali so čezmerno izpostavljeni onesnaževanju ali ne," meni Perharičeva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.