Slovenija
1766 ogledov

Nove izjeme pri izpolnjevanju PCT pogoja

Covid green pass potrdilo Profimedia
Z novim odlokom se dviguje starostna meja za zahtevo izpolnjevanja PCT pogojev, dodane pa so tudi nove izjeme. Dodatno so opredeljene tudi okoliščine, znotraj katerih ni potrebno izpolnjevati pogoja PCT.

Vlada je včeraj sprejela spremembe in dopolnitve odloka o načinu izpolnjevanja pogoja PCT za zajezitev širjenja okužb z virusom sars-cov-2, je na današnji novinarski konferenci dejal minister za zdravje Janez Poklukar. S tem odlokom se dviguje starostna meja izpolnjevanja pogoja PCT. Med izjeme, ki začnejo veljati od jutri, 18.9., so tako uvrščene vse osebe, ki so mlajše od 15 let.

Nove izjeme pri zahtevi izpolnjevanja PCT pogojev veljajo tudi za uporabnike storitev, če gre za cepljenje proti covid-19 ali testiranje na prisotnost virusa in uporabnike poštnih storitev, če gre za prevzem pošiljk, ki jih je treba osebno prevzeti, ker bi zaradi neprevzema nastale pravne posledice.

PCT pogoja tako ni potrebno izpolnjevati:

- osebam, ki so vključene v storitev vodenja, varstva in zaposlitev pod posebnimi pogoji,

- osebam, ki pripeljejo ali odpeljejo otroka oziroma učenca v varstveno delovne centre, centre za usposabljanje, delo in varstvo ter dnevne centre domov za starejše občane,

- uporabnikom storitev, če gre za cepljenje proti covid-19 ali testiranje na prisotnost virusa

- uporabnikom poštnih storitev, če gre za prevzem pošiljk, ki jih je treba osebno prevzeti, ker bi zaradi neprevzema nastale pravne posledice

- učencem in dijakom pri prevozu z javnim potniškim prometom,

- osebam, ki k izvajalcu zdravstvene dejavnosti spremljajo otroka do dopolnjenega 15. leta starosti oziroma odraslo osebo, ki ni sposobna skrbeti zase,

- osebam, ki pripeljejo ali odpeljejo otroka oziroma učenca v vrtec, 1.,2.,3. razred OŠ, glasbeno šolo do vključno 2. razreda, v OŠ s prilagojenim programom ali v zavod za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami.

Dodatno so opredeljene tudi okoliščine, znotraj katerih ni potrebno izpolnjevati pogoja PCT. To velja v primerih nujnih zdravstvenih storitev in nujnih postopkih socialne in družinske problematike.

Kaj je nujna medicinska pomoč - brez PCT-ja? 

Minister Poklukar je pojasnil, da je v odloku jasno zapisana dikcija, da mora biti vsakdo deležen nujne zdravstvene pomoči. 

Dodal je, da pod to v skladu z Zakonom o pacientovih pravicah sodi: nujna medicinska pomoč, nujna zobozdravstvena pomoč ali neodložljive zdravstvene in zobozdravstvene storitve, vse zdravstvene storitve otrok,  zdravstvene storitve s stopnjo nujnosti - 'nujno' in 'zelo hitro', preventivni zdravstveni pregledi otrok, učencev, dijakov in študentov, zdravstveni pregledi žensk v zvezi z nosečnostjo, s svetovanjem pri načrtovanju družine, kontracepcijo, nosečnostjo in porodom, umetno oploditvijo in prekinitvijo nosečnosti, obvezna cepljenja, kemoterapije, transplantacije, dajanje in izmenjavanje tkiv, vsi reševalni prevozi in krvodajalstvo. 

Nov odlok določa tudi obveznost zaposlenih državne uprave, da izpoljejo pogoj PC (prebolelosti in cepljenja).

Izjeme začnejo veljati jutri, 18.9.2021.

Boštjan Koritnik Slovenija Koritnik: Nikogar ne silimo k cepljenju, toda morda bo ostal brez službe

V tej zimi se bo z virusom srečal praktično vsak

''Reprodukcijsko število je naraslo bistveno manj kot v enakem obdobju lani, kar pomeni, da PCT pogoj in ostali ukrepi delujejo,'' je pojasnil Poklukar in obenem pozval k cepljenju, ki je edini način za izhod iz epidemije in pot v prejšnje življenje. Kot je še pripomnil, se bo z virusom srečal ali okužil praktično vsak.

Včeraj je bilo cepljenih 19.160 ljudi, doslej pa je bilo porabljenih 2 milijona odmerkov.

V tem tednu je bilo zabeleženih 15 smrti, včeraj je umrlo 6 ljudi. Najmlajši umrli je bil star nekaj nad 60 let. Največ pozitivnih primerov je potrjenih v starostni skupini med 5 in 14 letom, krivulja pa se eksponentno vzpenja zaradi večje kužnosti različice delta.

Ob svetovnem dnevu varnosti pacientov je še dejal, da so letos v ospredju nosečnice, porodnice in novorojenčki. Trenutno so v Sloveniji hospitalizirane porodnic s covid-19. ''Okoli 75 % nosečnic preboli covid-19 brez simptomov bolezni, a so pogosteje hospitalizirane kot enako stare ženske, ki niso noseče,'' je dodal in pozval k cepljenju mladih žensk, saj cepivo ne vpliva na plodnost.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • bi_ba 12:39 17.september 2021.

    Mene pa zanima, kaj bodo naredili konec leta, ko bodo zbolevali in umirali v trumah tisti cepljeni na začetku leta. Eminentni tuji znanstveniki so rekli, da se bo to v jeseni in pozimi zgodilo, krivili bodo pa delto in necepljene. ...prikaži več Nobelov nagrajenec je pa rekel, da bodo tisti cepljeni v letošnjem letu umrli najkasneje v dveh, treh letih, ker cepiva uničujejo notranje organe. Billu Gatesu se že smeji. Mission accomplished.

  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 12:00 17.september 2021.

    Iščem tajnico, ki dnevno spremljala spremembe te zblojene vlade in ima twitter profil, da lahko spremlja tudi nenadne "prebliske" presvetlega...Plačala jo bo vlada RS, ki je dolžna poskrbeti, da so državljani v razumljivi obliki obveščeni o zadevah pomembnih za njih ...prikaži večh zdravje in življenje..

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 11:22 17.september 2021.

    Stavit grem da tale odlok tud ne bo v veljavi več kot en dan. Gotovo jutri sledi sprememba!