Slovenija
1746 ogledov

Nove izkaznice za tujce

(Foto: Ministrstvo za notranje zadeve) Žurnal24 main
Od jutri naprej bodo državljani tretjih držav dobili nova dovoljenja za prebivanje, ki bodo v obliki izkaznic.

Od jutri naprej bodo državljani tretjih držav, ki niso družinski člani slovenskih državljanov ali državljanov držav članic Evropskega gospodarskega prostora, dobili nova dovoljenja za prebivanje v obliki izkaznice.

Dovoljenje je izdelano v skladu z Uredbo Sveta Evropske unije o enotni obliki dovoljenja za prebivanje za državljane tretjih držav, je na današnji novinarski konferenci poudarila generalna direktorica Direktorata za migracije in integracijo MNZ Nina Gregori.

Cena izkaznice znaša 12 evrov, upravna taksa pa med 35 in 81 evrov. Tako bo moral tujec, je še povedala Nina Gregori, za novo dovoljenje za prebivanje za začasno dovoljenje odšteti 47 evrov, za stalno dovoljenje pa 93 evrov.

Lažje poslovanje z novo kartico
Tujcu bo tako nova oblika dovoljenja za prebivanje omogočala lažje in varnejše poslovanje, saj gre za samostojen dokument, ki je manjši, vsebuje sodobno zaščito in brezkontaktni čip z biometričnimi podatki.
Dovoljenje pa bodo lahko državljani tretjih držav uporabljali za dokazovanje zakonitosti prebivanja v Republiki Sloveniji in dokazovanje istovetnosti, skupaj s potnim listom pa tudi za prehod državne meje. Izkaznica bo veljala enako dolgo, kot dovoljenje za začasno prebivanje, pri dovoljenju za stalno prebivanje pa največ deset let.

Dovoljenja za začasno prebivanje, ki so bila izdana v obliki nalepke, ostanejo v veljavi do poteka veljavnosti dovoljenja, dovoljenja za stalno prebivanje, ki so bila izdana v obliki nalepke ali kartončka, pa se bodo lahko uporabljala še dve leti, tako bo moral tujec, ki ima dovoljenje za stalno prebivanje izdano v obliki nalepke ali kartončka, to na upravni enoti zamenjati za dovoljenje za prebivanje v obliki izkaznice do 18. 5. 2013, so sporočili z ministrstva za notranje zadeve.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.