Slovenija
15 ogledov

Nove olajšave in ne tajkunom

Grčiji bodo članice evroobmočja posodile zajeten kup denarja. (Foto: Zurnal24) Žurnal24 main
Državni zbor je sprejel tri socialne zakone in novelo zakona o gospodarskih družbah, ki naj bi preprečevala t. i. tajkunske nakupe družb.

Zavezanci z najnižjimi dohodki bodo lahko uveljavljali dodatno splošno olajšavo. Zavezanci, katerih dohodki ne presegajo 6800 evrov bodo upravičeni do letne olajšave v višini 2000 evrov, zavezanci z dohodki med 6801 in 9000 evrov pa do olajšave v višini 1000 evrov. Plače se bodo prvim zvišale za 320 evrov letno, drugim pa za 160 evrov letno, je povedal državni sekretar na ministrstvu za finance Andrej Šircelj.

Zvišal se bo tudi otroški dodatek, in sicer za 12 odstotkov. Družina s tremi otroki, ki spada v najnižjo dohodkovno skupino, bo mesečno prejela 350 evrov na mesec.

Prejemki upokojencev z najnižjimi pokojninami se bodo usklajevali z rastjo plač, medtem ko bo sistem za ostale upokojence ostal nespremenjen.

Boj proti tajkunom
Soglasno je bila sprejeta novela zakona o gospodarskih družbah, ki prinaša spremembe na področju preprečevanja zlorab in omejevanja negativnih posledic povezanih s prevzemi. Vlada želi s to novelo preprečiti t. i. tajkunske nakupe družb, zaščititi upnike in preprečiti poslabšanje premoženja delničarjev družb, ki so udeležene pri čezmejnih združitvah.

Posli, pri katerih si družba zagotovi predujem ali posojilo za pridobitev delnic taiste družbe, bodo po novem zakonu nični.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.