Slovenija
6265 ogledov

Nove podražitve? To obljublja uprava Telekoma

Telekom Slovenije
1/2
Saša Despot
Uprava Telekoma je danes predstavila devetmesečne rezultate podjetja. Kljub izjemnih stroškom za elektriko in škodi zaradi poplav so ustvarili skoraj 40 milijonov evrov čistega dobička, kar je dva odstotka več kot v enakem obdobju lani. Ocenjujejo, da bodo letos presegli načrte.

Skupina Telekom Slovenije je v devetih mesecih leta 2023 ustvarila 527,2 milijona evrov poslovnih prihodkov, kar je za 8 % več kot v enakem obdobju lani. Konec septembra so imeli za 2 odstotka več mobilnih uporabnikov kot lani, od tega na Kosovu štiri odstotke več in v Sloveniji odstotek več. Če bi bila cena energentov na ravni leta 2022, z upoštevano državno pomočjo za energente ter prilagoditvijo za neto učinek poplav, bi bil dobiček iz poslovanja višji za 37 odstotkov glede na primerljivo obdobje leta 2022.

Boštjan Košak, predsednik uprave, Telekom Slovenije | Avtor: Saša Despot Saša Despot

"Tržni deleži so padali, ta trend nam je letos uspelo obrniti. Osnova je rast prihodkov, to kaže vitalnost podjetja in obete za razvoj, edini zdravi temelj je rast števila uporabnikov, zaradi njih smo tukaj," je ob tem povedal predsednik uprave Boštjan Košak in poudaril, da je kljub kljub visoki cene energije in poplavam dobiček višji kot lani ter da so zmanjšali neto dolg.

Škodo zaradi poplav so ocenili na 5,3 milijone evrov, skladno s predpisi pa prijavili škodo v višini 14,2 milijona evrov, to je ocena, koliko denarja bodo porabili za nadomestne investicije.

Boštjan Škufca Zaveršek, podpredsednik uprave, Telekom Slovenije | Avtor: Saša Despot Saša Despot

"Priklop takoj je način delovanja, ki ga želimo zagotavljati v prihodnje, pripravljeni smo vrniti denar tistim, ki bi bili nezadovoljni. Do konca leta je predvidena menjava stare platforme televizije na NEO, tako da bodo vsi uporabniki imeli le NEO. V kratkem pričakujemo 200 tisoč fiksnih širokopasovnih priključkov in predstavitev demo okolja zasebnega mobilnega omrežja 5G," je povedal podpredsednik uprave Boštjan Škufca Zaveršek.

Letos bo imel Telekom po načrtu 699 milijonov evrov prihodkov in 38 milijonov evrov čistega dobička, prihodnje leto pa 717 milijonov evrov prihodkov in 43 milijonov evrov čistega dobička.

"Veseli smo, da ni rast cen osnovni dejavnih dviga prihodkov, viri so razpršeni na različna področja. Naša naša zaveza in ambicija je, da dvig cen uporabljamo v čim manjši meri," je o tem ali večina dodatnih prihodkov i zvira iz podražitev storitev in kaj lahko pričakujemo v prihodnje, dejal Košak.

Možnost je tudi prodaja infrastrukture

Na vprašanje, ali tudi oni razmišljajo o prodaji infrastrukture, ki jo je na primer odprodal Telemach in pa pred dnevi Telecom Italia, pa je Košak odgovoril takole: "Trend je nastal zaradi reševanja zadolženosti, prodaja infrastrukture je eden izmed načinov, da se zmanjša zadolženost, bo pa to imelo velike vplive na njihove finančne rezultate in razvojni potencial. Pripravljamo analize, možnosti je več, odločili se bomo za najboljšo."

Na vprašanje, kaj lahko stranke pričakuje z vidika ponudbe pa je Škufca Zaveršek dejal, da se bolj fokusirajo na vsebine, letos so nadgradili televizijski vmesnik ter da želijo biti relevantni po vsebini in vseprisotni, naj bo to plačevanje, digitalno poslovanje ali navadna komunikacija.

Irma Gubanec, članica uprave, Telekom Slovenije | Avtor: Saša Despot Saša Despot

"Glede dobička ne spreminjamo predhodnih objav. Uprava in nadzorni svet si bosta prizadevala, da se izplača celotni bilančni dobiček za leto 2022, to je okrog 6 evrov na delnico".

Irma Gubanec, članica uprave

Do konca leta bo 60 odstotkov prebivalstva pokritega s 5G omrežjem, 455 tisoč gospodinjstev pa bo imelo možnost priklopa na fiksno omrežje, letos bodo zgradili 16 tisoč novih optičnih priključkov, je napovedal. Košak je pojasnil, da je številka nekoliko manjša kot v preteklih letih, ker zaradi velike reguliranosti za naložbe ni ekonomske logike, a optika ostaja prva izbira. 

"Optika bo vedno imela svoje prednosti, mobilni dostopi bodo bolj substituti, zato verjamemo v gradnjo optičnih povezav. Problem je v tem, da je z mobilnim omrežjem mogoče pokriti trenutne potrebe in potrebe dveh ali treh let, optična vlakna so temelj," je dejal Košak, Škufca Zaveršek pa dodal, da želijo "tržiti storitve, ne glede na to, kako do stranke pridejo, stranke to ne zanima, zanima jo televizija, ne glede na to, kako do nje pride".

Uprava Telekoma je poudarila tudi pomeni njihovega centra kibernetske varnosti, kjer dela več kot sto strokovnjakov, kibernetsko pa so na primer varovali tudi Blejski strateški forum.

 

Komentarjev 10
  • lojs 13:41 08.november 2023.

    telekom je nastal v socializmu, folk je prekopaval za telefone, zato, da mu je potem (takrat še ptt) zaračunal storitve... po pojavu novih tehnologij tkm, optike, aktivne opreme in še kaj, so oni postali glavni igralec na trgu, ker je ...prikaži več bilo vse kao njihovo... recimo firma mobitel, mastni zaslužki... malo ljudi pa ve, da je bil šef t2 bivši direktor telekom, g.kramberger... slovenistan ima največ štacun, največ traktorjev in še največ optike na tako majhni površini ... glupi rekorderji slovenčki

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 13:07 08.november 2023.

    Prihodki seveda rastejo če stalno dražijo.

  • Naklonsky 12:33 08.november 2023.

    Očitno so že všteli Holobovo solidarnostno sranje.