Slovenija
34 ogledov

Nove vloge, ko še stare niso rešene

Vrtec Otona Župančiča Jerca Božič Kranjec
Vlogo za znižano plačilo vrtca je treba oddati decembra, nič prej in nič pozneje.

Tudi če ste ob vpisu otroka v vrtec septembra že oddali vlogo za znižano plačilo vrtca, boste morali to v decembru storiti še enkrat. Tako bo še letos, naslednje leto pa bo vloga veljala eno leto, od septembra do naslednjega avgusta. Enako kot lani velja, da je vlogo treba oddati točno v decembru, nič prej in nič pozneje. "Če bo vloga oddana prej, bo zavržena, ker je stara odločba še veljavna. Vlogo pa je mogoče oddati kasneje, vendar bo pravica do znižanega plačila priznana z zamikom – če bo oddana januarja, bo pravica priznana šele s februarjem," pojasnjujejo na ministrstvu za delo.

Prejeli 15 tisoč pritožb

Medtem ko so centri za socialno delo začeli sprejemati nove vloge, stare še niso rešene. "Natančnega števila samo za vrtce vam ne moremo podati, ker ne vodimo statistike ločeno po pravicah," na vprašanje, koliko nerešenih vlog in pritožb še imajo, odgovarjajo na ministrstvu. Centri za socialno delo so v letu 2012 izdali 750.702 odločb oziroma odločili o 1.280.000 pravicah. "Do zdaj smo prejeli več kot 15 tisoč pritožb, ki se nanašajo na odločbe centrov za socialno delo o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev. Zaradi velikega števila pritožb, kompleksnosti in kadrovskih omejitev se na ministrstvu pri reševanju pritožb dogajajo zaostanki," pojasnjujejo na ministrstvu in se strankam za daljši rok pri reševanju pritožb opravičujejo. "Pritožbe sicer rešujemo po vrstnem redu prispetja, pri tem pa vseeno prednostno rešujemo pritožbe zoper tiste pravice, ki so najtesneje povezane s preživetjem posameznika ali družine (denarna socialna pomoč, varstveni dodatek, otroški dodatek, državna štipendija)." Če posamezniku s pritožbo uspe, dobi razliko izplačano oziroma priznano za nazaj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.