Slovenija
58 ogledov

Nove volitve in nove službe

Dolgoletni zunanji minister je sicer na zadnjih volitvah kandidaral za poslanca, Žurnal24 main
V diplomatskih službah se tik pred volitvami obeta skoraj sto menjav. Ruplovi sodelavci bodo postali svetovalci veleposlanikov. Seznami "kadrovskih zadev" so precej dolgi.

SLS in DeSUS sta sporočili, da bodo člani vlade iz njihovih vrst kandidirali na naslednjih volitvah. Karl Erjavec (DeSUS) bo kandidiral v Žalcu, vsi trije ministri iz vrst SLS (Janez Podobnik, Ivan Žagar in Radovan Žerjav) pa bodo kandidirali v svojih domačih krajih.

 
 

Kadrovskega prepiha po zadnjih volitvah in menjavi vlade ni bilo nič preveč, ampak ravno prav.

Gregor Virant

 
V stranki SDS pa na vsako vprašanje o volitvah še vedno odgovarjajo, da "se stranka do konca predsedovanja EU s tem ne bo ukvarjala". Tako še ni znano, kateri ministri iz "kvote" največje vladne stranke se bodo udeležili volitev in kateri si iščejo druge službe. Tudi NSi še ni povedala, ali bodo kandidirali vsi ministri te stranke. Po neuradnih informacijah pa naj bi jeseni iz sedanje ekipe dva odšla v diplomacijo, in sicer Dimitrij Rupel in kmetijski minister Iztok Jarc; oba spadata med kadre SDS.
 

Politične menjave

Na predlog ministra Viranta lahko nova vlada po novem brez posebnih razlogov v enem letu od nastopa funkcije razreši generalnega direktorja na ministrstvu, predstojnika vladne službe, generalnega sekretarja na ministrstvu in predstojnika organa v sestavi ministrstva. Razrešitev je ne glede na to, kdaj je funkcionar nastopil funkcijo, možna tudi v enem letu od imenovanja uradnika na položaj. Ob nastopu zdajšnje vlade je številne menjave opozicija imenovala kar "kadrovski cunami". Pahor obljublja, da bi njegova vlada kadrovala po strokovnih in ne samo političnih merilih.


Ruplovi odhajajo

Na ministrstvu za zunanje zadeve (MZZ) so povedali, da med predsedovanjem Evropski uniji menjav v diplomaciji ne bo, niti tam, kjer so diplomatom mandati že potekli. Že junija pa bodo novi veleposlaniki odšli v Moskvo, na Dunaj, v Haag, Bratislavo in Washington. Do oktobra bodo menjave v Bruslju, Kijevu, Köbenhavnu, Berlinu in Londonu. Za veleposlanika se je prijavil Iztok Jarc, ki ne namerava nadaljevati politične kariere, delovno mesto na MZZ pa mu trenutno miruje.

Dimitrij Rupel do zdaj ni ne zanikal ne potrdil vesti, da oktobra odhaja v Rim. Zagotovo pa jeseni v tujino odhajajo člani njegovega kabineta, predvsem kot svetovalci veleposlanikov: Nataša Šebenik v Haag, Simona Leskovar v New York, Andrej Medica v Washington, Miha Roessler pa v Bratislavo. Tiskovni predstavnik MZZ Gregor Šuc bo svetovalec veleposlanika v Rimu. Skupno se bo na različnih diplomatskih mestih zamenjalo skoraj sto ljudi.

Gregor Virant © BOBO

 
Kadrovski vrtiljak
Precej dela s "kadrovskimi zadevami" pa ima vlada v zadnjih mesecih tudi na drugih področjih. Tako je za petletni mandat med drugimi imenovala direktorja direkcije za vodenje investicij v javno železniško infrastrukturo Andreja Korošca, direktorico Agencije RS za javnopravne evidence in storitve Romano Logar, direktorja direktorata za podjetništvo in konkurenčnost Mirana Pleterskega, direktorja Agencije za trg vrednostnih papirjev Damjana Žuglja in direktorja urada za preprečevanje pranja denarja Andreja Plausteinerja. Vlada je za štiriletni mandat imenovala tudi vrsto novih članov svetov javnih zavodov (za visoko šolstvo, zdravstveni svet, za poklicno in strokovno izobraževanje), pa tudi nadzornih svetov.

Novi vladi nasproti
Gre sicer večinoma za redne menjave, a je zanimivo, da se v teh mesecih imenovanim funkcionarjem delo izteče šele ob izteku mandata naslednje vlade.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.