Slovenija
1208 ogledov

Novega ministra že na dan potrditve čaka protestni shod

Franc Props Državni zbor/Sušnik Matija
Poslanci bodo na današnji izredni seji odločali o imenovanju Jožeta Novaka za ministra za naravne vire in prostor ter Franca Propsa za ministra za javno upravo. Tega že na dan potrditve v parlamentu čaka protestni shod sindikatov javnega sektorja.

Ministrska kandidata sta v torek prestala zaslišanje pred pristojnima matičnima odboroma. Kandidat za ministra za javno upravo Props, sicer aktualni poslanec Svobode, ki je do izvolitve v DZ dve leti vodil Upravno enoto Litija, je med prednostnimi nalogami naštel urejanje plač v javnem sektorju, izboljšanje delovnih pogojev in ohranjanje kadrov.

Sindikati ga čakajo na okopih. V pogajalski skupini sindikatov javnega sektorja, ki jo vodi Jakob Počivavšek, opoldne pripravljajo protestni shod pred vladnim poslopjem. Ob doslej neuspešnih pogajanjih o prenovi plačnega sistema in odpravi plačnih nesorazmerij je v sindikatih nezadovoljstvo vse večje, dodatno pa pričakujejo tudi uskladitev plač z inflacijo.

Protestniki se bodo danes ob 11.30 zbrali na Trgu Republike in se od tam odpravili proti Gregorčičevi ulici. Poklicni gasilci bodo iz Gasilske brigade Ljubljana krenili že pred tem in najprej svoje zahteve predali ministrstvu za obrambo. Zaposleni v zdravstvu in socialnem varstvu pa bodo proti Trgu Republike odšli izpred ljubljanskega kliničnega centra.

Shod so sicer napovedali, ko še ni bilo znano, da se bodo pogajanja v tem tednu nadaljevala. A tudi potem, ko so se v sredo drugič pogovarjali o uskladitvi plač z inflacijo in je vladna stran vztrajala pri prvotnem predlogu, ki za sindikate ni sprejemljiv, ocenjujejo, da je bila odločitev za shod prava.

Med njihovi zahtevami je poleg dogovora o uskladitvi plač z inflacijo tudi zaključek pogajanj o prenovi plačnega sistema in odpravi plačnih nesorazmerij. Po prvotnih načrtih naj bi ta pogajanja sklenili že do sredine letošnjega leta, a se je v večmesečnih pogajanjih datum za dogovor vse bolj odmikal. Jeseni, potem ko je Slovenijo prizadela ujma, pa je vlada sindikatom predlagala, da bi odpravljanje plačnih nesorazmerij in prehod na nov plačni sistem zamaknili na začetek leta 2025, kar je leto pozneje, kot so do takrat načrtovali.

V pogajalski skupini sindikatov, ki danes pripravlja protestnih shod, pričakujejo, da se bo implementacija novega plačnega sistema začela najpozneje s 1. januarjem 2025 in končala do izteka mandata aktualne vlade, torej do konca junija 2026. Ob tem je njihova zahteva, da na novi plačni lestvici ne bo več osnovnih plač, nižjih od minimalne, nesorazmerja v osnovnih plačah pa se bodo odpravila na način, da se uvrstitve delovnih mest v javnem sektorju povišajo za šest plačnih razredov glede na uvrstitve v dogovoru iz leta 2018. A ob tem nove datume vežejo na pogoj, da se plače uskladijo z inflacijo.

SDS bi črtala spremembe evidentiranja

Na dnevnem redu današnje seje parlamenta je tudi predlog novele, s katerim v SDS predlagajo črtanje nedavno uvedenih zakonskih sprememb na področju evidentiranja.

Poslanci bodo danes na zahtevo SDS opravili tudi splošno razpravo o predlogu novele zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti, ki predlaga črtanje vseh sprememb, ki jih je na področju evidentiranja delovnega časa uzakonila aktualna vlada. To so med drugim beleženje dodatnih podatkov o delovnem času, obveščanje delavca o podatkih iz evidence ter višje globe in pooblastilo inšpektorjem za izrekanje glob v razponu.

Te določbe so v uporabi od 20. novembra, pet minut pred dvanajsto pa je v gospodarstvu in tudi politiki zaradi njih močno završalo, saj da so neživljenjske in delodajalcem prinašajo le nove ovire.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Plavi-mil 09:00 07.december 2023.

    Dragi sindikalisti, da boste lepo ZAPLESALI, če vam valček ne diši, dajte pa KOLO, vam bolj pristaja, ha, ha, ha,.......