Slovenija
75 ogledov

Novega načina plačevanja je vse več

brezsticna kartica oa
V Sloveniji je plačil z brezstično kartico še malo, a se število povečuje. Takšen način plačevanja je hitrejši predvsem pri nižjih zneskih. Do 15. maja je še čas, da z novo brezstično kartico NLB pomagate porodnišnici do nove CTG naprave.

“Uporaba brezstičnih kartic je odvisna od izdanih kartic. Sedaj, ko so banke začele z izdajo, je to število v porastu,” ugotavljajo v Spar Slovenija. V trgovinah Spar in Interspar imajo na vseh POS terminalih omogočeno brezkontaktno plačevanje več kot leto in pol.

S koncem marca so POS terminale zamenjali tudi v Lidlu. “Ker se še vse banke niti niso odločile za izdajo brezstičnih kartic, je teh plačil zaenkrat še malo,” opažajo. “Gre pa gotovo za novost, ki je v trendu, in menimo, da bo število kartic oziroma plačil na brezstični način iz meseca v mesec višje,” so zaključili. Z brezstično kartico lahko že dolgo plačujemo v Hoferjevih prodajalnah, v Mercatorju pa za zdaj plačevanje z brezstičnimi karticami še ni možno. “Preučujemo pa možnosti za uvedbo tudi takega načina plačila,” dodajajo.

Deset odstotkov terminalov

"V Tušu že od druge polovice lanskega leta omogočamo svojim kupcem po vsej naši mreži, da opravijo nakupe tudi s tehnologijo NFC, ki omogoča brezstično poslovanje. Terminali, ki so namenjeni takšnemu načinu plačevanja, so narejeni tako, da kupci kartico ali mobilni telefon samo približajo terminalu, za manjše zneske pa jim ni potrebno vpisati PIN kode," pojasnjujejo. "V Tušu že od nekdaj sledimo razvoju ter se hitro odzivamo na potrebe kupcev. Takšen način plačevanja je tudi pri nas vse bolj razširjen, saj je v obtoku vedno več kartic, ki to omogočajo," so zaključili.

"NLB že več kot dve leti prodajna mesta, s katerimi ima sklenjeno pogodbo za sprejemanje kartic, opremlja s terminali POS, ki omogočajo brezstično poslovanje," pravijo. Pojasnjujejo, da je bilo do decembra nadgrajenih je že okoli pet tisoč terminalov POS. "Po informacijah mednarodnih kartičnih sistemov je v Sloveniji z brezstično tehnologijo opremljenih okoli deset odstotkov terminalov POS," dodajajo v NLB. Ugotavljajo, da se število brezstičnih transakcij na NLB in ostalih terminalih POS mesečno povečuje sorazmerno s številom izdanih brezstičnih kartic ter številom terminalov POS, ki tovrstno plačevanje omogočajo.

Izpodriva dosedanje načine plačila

“Brezstično plačevanje je v evropskem prostoru v razmahu že nekaj let in počasi izpodriva dosedanje načine plačevanja kot je vstavljanje kartice oziroma poteg kartice na POS terminalih,” pojasnjujejo v Bankartu. Brezstično plačevanje pomeni, da vam ob nakupu na prodajnem mestu kartice ni več treba vstaviti v režo POS terminala. Nova tehnologija omogoča, da čip na kartici podatke, potrebne za plačilo, s pomočjo majhne antene posreduje POS terminalu. “Ko prodajalec v POS terminal vnese in potrdi znesek nakupa za plačilo, kartico prislonite k POS terminalu na označeno mesto, počakate na zvočni oziroma svetlobni signal in nakup je opravljen,” opisujejo.

Takšno plačevanje je hitrejše predvsem pri nižjih zneskih, ki jih običajno plačujemo v gotovini. "Za prodajna mesta v Sloveniji velja, da če je znesek nakupa nižji od 15 evrov, kartico le prislonimo na označeno mesto na POS terminalu, počakamo na zvočni oziroma svetlobni signal in plačilo je že opravljeno," pravijo. Pri zneskih nad 15 evrov pa moramo vtipkati še PIN številko. Prav tako je treba v izogib zlorabam PIN kodo vtipkati po petih zaporednih plačilih nižjih od 15 evrov. "Brezstična tehnologija je v svetu prisotna od 2003, v Evropi pa že več kot pet let. Tovrstno plačevanje je prisotno že v več kot 66 državah po svetu in pri več kot 2,5 milijona trgovcih," pojasnjujejo v NLB.

Z brezstično kartico do CTG naprave

"Povprečno na mesec izdamo okoli šest tisoč MasterCard in trideset tisoč Maestro kartic z brezstično tehnologijo," sporočajo z NLB, ki je kot prva banka v Sloveniji jeseni začela izdajati brezstične kartice. Navdušenje nad novim načinom plačevanja je po njihovih besedah pričakovano, "saj ima imetnik kartico vedno pri sebi in je ne izroča nikomur, prav tako pa je hitrejši tudi postopek plačila." Pojasnjujejo, da se s številom izdanih brezstičnih kartic povečuje tudi prepoznavnost le-teh, tako pri imetnikih samih, kot pri trgovcih. NLB pa bo 15. maja zaključila z akcijo zbiranja sredstev za nakup še ene CTG naprave za ljubljansko porodnišnico, v kateri od vsake izdane NLB MasterCard in Maestro brezstične kartice z lastnim motivom uporabnika prispeva en evro za napravo. Sredstva za eno CTG napravo so marca že donirali.

Zanimalo nas je še, kako v prihodnosti vidijo razvoj tovrstnega plačevanja na slovenskem trgu. "Nadalnji razvoj na področju kartičnega plačevanja se bo nadaljeval s plačevanjem z mobilnim telefonom. Na telefonu bo uporabnik odprl mobilno denarnico banke oziroma aplikacijo z vnosom številke mPIN. V  mobilni denarnici, v kateri je lahko več različnih kartic, bo imetnik  izbral kartico s  katero bo želel izvesti plačilo, prislonil ustrezen telefon z NFC (near filed communication) tehnologijo k POS terminalu in opravil nakup," opisujejo. V primeru da bo nakup višji od 15 evrov,  bo v svoj telefon vnesel tudi številko PIN izbrane kartice: "V tem primeru gre za tako imenovane Proximity Mobile Payments, ki temelji na že omenjeni NFC tehnologiji in uporabi ustrezno nadgrajene POS infrastrukture za brezstično plačevanje."