Slovenija
3 ogledov

Novembra višje cene vode in ogrevanja

(Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
Od novembra dalje bo povprečno gospodinjstvo v Ljubljani za pitno vodo, ogrevanje in odvoz odpadkov plačevalo skoraj 17 evrov več. Obrazložitev MOL-a: Cene so že več let nespremenjene.

Na zasedanju Sveta ustanoviteljev javnih podjetij so sprejeli nove – višje cene ogrevanja, oskrbe s pitno vodo in komunalnih storitev.

Člani Sveta ustanoviteljev javnih podjetij, ki so obravnavali investicijske načrte javnih podjetij, so obravnavali predloge za povišanje cen nekaterih gospodarskih javnih služb. Sprejeli so predlog za povišanje cen ogrevanja, predlog o povišanju cen za oskrbo s pitno vodo pa še čaka na sprejetje, saj mora JP Vodovod-Kanalizacija zaradi spremembe zakonodaje pripraviti usklajen predlog z upoštevanjem novega Pravilnika o cenah.

Župani so vse do danes zadrževali nivo cen, da bi na ta način prispevali svoj del pri razbremenitvi gospodinjstev. Kot enega izmed razlogov za povišanje cen navajajo stroške vzdrževanja in obnavljanja vodovoda. Dodatna sredstva bodo potrebna tudi za razvoj in ekologijo.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Višje cene že od novembra dalje
Po novem bo povprečna cena obremenitev za gospodinjstvo znašala 16,70 evra več mesečno. Nova cena ogrevanja bo višja za 20,3 %, kar na 60 kvadratnih metrov znese približno 6 evrov več na mesec.

Cene vodovoda bodo višje  za skoraj 49 %, kar bo za štiričlansko gospodinjstvo, ki porabi deset kubičnih metrov vode na mesec, zneslo 5,62 evra več na mesec.

Zbiranje in prevoz odpadkov
Cena za zbiranje in prevoz odpadkov bo višja za skoraj 38 % za odvoz iz gospodinjstev in 33 % višja za odvoz iz obrti in storitvenih dejavnosti, kar v povprečju pomeni nekaj več kot pet evrov več na mesec.

V Mestni občini Ljubljana poudarjajo, da je treba upoštevati dejstvo, da se cene javnih storitev več let niso spreminjale.

Višje cene bomo plačevali že od novembra dalje, le Snaga bo nove cene začela obračunavati po pridobitvi strokovnega mnenja Ministrstva za okolje.

V Mestni občini Ljubljana poudarjajo, da je treba upoštevati dejstvo, da se cene javnih storitev več let niso spreminjale.

Cen LPP-ja niso spremenili
Župani so razpravljali tudi o višjih cenah prevoza potnikov v mestnem prometu, saj menijo, da je LPP upravičen do povišanja cen. Vseeno so se zaradi dostopnosti javnega prevoza za uporabnike odločili, da cene ostanejo nespremenjene.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.