Slovenija
8904 ogledov

Opozorilo: Zaradi hladne fronte razvoj superceličnih neviht, tako se bodo gibale

Toča Brestanica Bralec
Tokratni potek razvoja nevihtnih celic bo malce južneje, jugovzhodneje kot včeraj – na večjem delu Avstrije ter na avstrijskem Koroškem in po Sloveniji.

"Za današnji dan smo izdali najvišjo 3. stopnjo nevarnosti, kajti pričakujemo zelo burno vremensko dogajanje po večjem delu Slovenije," v današnji prognozi neviht piše vremenski portal Neurje.si. "Zaradi prehoda vremenske fronte lahko pričakujemo razvoj zelo močnih neviht (superceličnih), ki lahko prerastejo v krajevna neurja," opozarjajo. 

Kljub temu, da se v severnem delu že pojavljajo blage nevihte - radarsko sliko padavin lahko spremljate na tej povezavi - se bo ozračje hitro ogrelo. Najvišje dnevne temperature bodo med 31 in 33 stopinj Celzija. 

Na Arsu so zaradi neurij izdali oranžno opozorilo, zaradi vročine bo oranžni alarm prižgan za južno Slovenijo.

Tokratni potek razvoja nevihtnih celic bo malce južneje, jugovzhodneje kot včeraj – na večjem delu Avstrije ter na avstrijskem Koroškem in po Sloveniji. Ob okrepljenem višinskem vetru se bodo prve močne nevihtne celice pomikale proti našim krajem, navaja portal.

 | Avtor: neurje.si neurje.si

Debela toča, silovit veter, strele, hudourniške poplave

"Današnji pogoji so bolj ugodni za nastanek močnih nevihtnih celic supercelične narave, saj bo prisotno izjemno vetrovno striženje – v nižjih plasteh bo zapihal južni do jugovzhodni veter, v višjih plasteh pa jugozahodni do zahodni veter." Po napovedih Neurje.si bodo prve močne nevihtne celice iz avstrijske strani dosegle sever in severovzhod države ter se pomaknile na Hrvaško, kjer se bo v popoldanskih urah tvoril močan nevihtni pas, ki bo potoval proti Bosni in Srbiji. "Prav te nevihtne celice, ki se bodo razvile ob naši meji, bodo imele potencial razvit debelejšo točo, težave pa bo znova povzročal silovit veter. Zaradi močnih nalivov lahko ponekod pričakujemo hudourniške poplave. Opozoriti pa velja tudi pred udari strel".

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.