Slovenija
162 ogledov

Novi kipi na partizanskem Rogu tokrat iz kamna

Kipi na Bazi 20 Združenje borcev za vrednote NOB NM
Dan upora proti okupatorju. Na Bazi 20 na Kočevskem rogu, kjer je bilo od aprila 1943 do decembra 1944 bivališče političnega vodstva slovenskega narodnoosvobodilnega gibanja, danes odkrivajo nove kipe štirim partizanskim voditeljem. Pred letom dni so kipe ukradli.

Franc Leskovšek Luka, Ivan Maček Matija, Franc Rozman Stane in Dušan Kveder Tomaž. To so štirje poveljniki medvojnih partizanov, katerih bronasti kipi so bili v zahvalo za njihovo vlogo med drugo vojno postavljeni na Bazi 20. Bronaste kipe so pred kakim letom dni neznanci ukradli. Pobudo za postavitev novih kipov je podal general Lado Kocjan z Mirne, ki se je s kamnosekom dogovoril, da tokrat napravi kamnite plošče.

Predsednik Združenja borcev za vrednote NOB Novo mesto, ki je podprlo pobudo, Jože Florjančič upa, da bodo kamniti kipi zdržali. “Pričakujem, da kamen “zbiralcev kovin” ne bo vlekel, da bodo kipi oziroma silhuete, vklesane v kamen, še dolga desetletja ostali tam, kamor smo jih postavili.” Stroški kipov in ureditve okolice skupaj znašajo okrog štiri tisoč evrov, ki jih je zbral odbor 7. korpusa.

Kipi na Bazi 20 | Avtor: Združenje borcev za vrednote NOB NM Združenje borcev za vrednote NOB NM


Glavna poanta proslave ob 27. aprilu na sam praznični dan je 75. obletnica Osvobodilne fronte, hkrati pa smo zaključili razpis, s katerim smo javnost pozivali, da nam pošiljajo pisna in slikovna dela na temo OF. Odziv je bil izjemen,” še pove Florjančič. Na Bazi 20 bodo iz spominskih čet (Gorjanska četa, Novomeška četa, Duletova in Slobodanova ter četa od svobodnim soncem iz Ljubljane) formirali še Dolenjski partizanski bataljon.

Topliška OF

75. obletnico Osvobodilne fronte so počastili tudi na proslavi ob dnevu upora proti okupatorju ob vznožju Kočevskega roga v občini Dolenjske Toplice, kjer je zbranim spomin na tiste čase delil Jože Pršina, ki je bil ob ustanavljanju OF star 8 let. "Vojna, vsaka vojna, otroke prisili, da hitreje odrastejo. Tudi mi smo morali. Pomagali smo, kolikor smo lahko," se spominja Pršina.

Pove, da so se zavedali resnosti situacije, saj so starši šepetali in prikrivali stvari. "Kljub temu pa smo bili otroci vseeno otroci. Imeli smo tudi svoje puške, čeprav ni bilo municije. Spominjam se, da smo se smukali okrog nemških vojakov. Veste, saj tudi Nemci niso bili vsi žleht. Eni so bili prav prijazni do nas in tem smo ukradli metke," se spominja Pršina. Dodaja, da so se sicer domačini veliko bolj bali nemških vojakov. "Italijani so bili pa, saj veste, 'mamma mia', bolj take sorte."

Osvoboditve se spominja, kot da bi bila včeraj. "To je res pomenilo olajšanje. Ampak resnici na ljubo, otrokom je postalo kar dolgčas. Vsi so šli, Toplice so postale kar prazne, nič se ni dogajalo, nobenega pokanja ni bilo več." Vesel je, da lahko spomine še s kom deli.

PREBERITE TUDI:

Komentarjev 52
  • dragec 14:10 29.april 2016.

    Barbara rović - super dobra shramba

  • Avatar AtaAufbiks
    AtaAufbiks 06:42 29.april 2016.

    Se strinjam! Zakaj ne bi začeli pri Janši, on je bil zagrizen komunist!

  • dragec 19:42 28.april 2016.

    Barbara rov -kako lepo ime, a nedesničarji