Slovenija
61 ogledov

Novi ljubljanski nadškof bo Stane Zore

Stane Zore Slovenska škofovska konferenca
Slovenska škofovska konferenca (SŠK) je je sporočila, da je papež Frančišek za novega nadškofa ljubljanske nadškofije imenoval provinciala slovenskih frančiškanov Staneta Zoreta.

Pater Stane Zore je provincial Slovenske frančiškanske province sv. Križa od aprila 2010 (drugi mandat) in predsednik Konference redovnih ustanov v Sloveniji. V času, ko je nadškofija čakala na nadškofa, se ga je omenjalo kot enega izmed možnih kandidatov za vodenje nadškofije.

Novico o papeževem imenovanju Zoreta za nadškofa na današnji praznik sv. Frančiška je Sloveniji sporočil apostolski nuncij Juliusz Janusz. Sveti sedež je to informacijo okoli 12. ure objavil tudi na svoji spletni strani, je povedal generalni tajnik Slovenske škofovske konference (SŠK) Tadej Strehovec.

Glavan vesel "novega pastirja"

Novoimenovanemu nadškofu je zjutraj že čestital predsednik SŠK in dosedanji apostolski administrator Andrej Glavan. V pismu, ki ga je poslal iz Rima, kjer se udeležuje sinode o družini, je izrazil svoje veselje, da bo ljubljanska nadškofija in cerkvena pokrajina dobila novega pastirja, pri tem mu bodo koristile bogate izkušnje, ki si jih je pridobil kot provincial in predsednik omenjene konference.

"Prepričan sem, da si boste s številnimi duhovniki, redovniki, redovnicami in laiki znali medsebojno prisluhniti in da boste z veseljem in modrostjo usmerjali skupne napore za življenje po Jezusovem evangeliju," je Glavan zapisal v pismu Zoretu.

Vso ljubljansko nadškofijo in metropolijo Glavan vabi, da novega 56-letnega nadškofa podprejo z vztrajno molitvijo. Glavan je v imenu vseh članov SŠK Zoretu tudi čestital in izrazil pričakovanje, da bodo v prihodnje tesneje sodelovali.

Strehovec je na novinarski konferenci še dejal, da je imenovanje patra Staneta Zoreta za novega nadškofa lepo presenečenje tako zanj kot tudi za vso našo slovensko Cerkev, zato je že danes napovedal, da bo imel Zore prihodnji petek novinarsko konferenco, na kateri bo na voljo za vsa vprašanja medijev. Datum njegovega posvečenja še ni določen, v ljubljanski nadškofiji pa bodo v kratkem oblikovali odbor za pripravo posvečenja.

Papeža mora prositi za palij

Imenovanju novega nadškofa namreč sledi umestitev, ki običajno poteka v stolnici nadškofije. Po prebrani papeževi buli o imenovanju novega nadškofa umesti apostolski nuncij. Nadškof prejme palico, znamenje škofovske službe, sede na škofovski sedež, nato pa vodi evharistično bogoslužje, pri katerem sodelujejo škofje, duhovniki in verniki iz domovine in tujine. Običajno so navzoči tudi predstavniki civilne oblasti, diplomatskega zbora in javnega ter kulturnega življenja.

Tri mesece po prevzemu škofije je metropolit dolžan papeža prositi tudi za palij, ki predstavlja vez metropolita z rimskim papežem in je znamenje metropolitove oblasti v cerkveni pokrajini. Gre za ovratnico iz bele volne, pretkano s črnimi križi.

Rode: "Zore bo kos nalogi"

Novoimenovanemu ljubljanskemu nadškofu in metropolitu je čestital tudi kardinal Franc Rode. Obljubil mu je "duhovno bližino in molitven spomin pri Gospodovem oltarju". Kot meni Rode, so pričakovanja vernikov in slovenske javnosti zelo velika, zato bo Zoretovo pastirsko poslanstvo toliko težje, a bo Zore kos tej nalogi.

V izjavi ob imenovanju novega ljubljanskega nadškofa je Rode zapisal, da škofje, duhovniki, redovniki in verniki novega nadškofa z veseljem sprejemajo in so hvaležni svetemu očetu za to izbiro.

"Več kot leto dni čakanja na novega nadškofa v Ljubljani, nakopičena nerešena vprašanja, velika pričakovanja vernikov in slovenske javnosti postavljajo novega pastirja pred izjemno težke naloge. Prepričan sem, da bo Stane Zore, ki ga že dolgo poznam in cenim, kos tej zahtevni nalogi," navaja Rode.

Imenovanje novega mariborskega nadškofa pa je po njegovih besedah "iz razumljivih razlogov - nerešenih gospodarskih vprašanj" - pričakovati pozneje.

Cerar upa na tvoren dialog

Predsednik države Borut Pahor je Zoreta že poklical po telefonu in mu čestital.

Novoimenovanemu ljubljanskemu nadškofu in metropolitu Stanetu Zoretu je za imenovanje čestital tudi predsednik vlade Miro Cerar. Ob tem je izrazil upanje, da bodo "s tvornim dialogom uspešno sodelovali, in v času, ki je prežet z raznoraznimi izzivi, skupaj iskali rešitve v dobrobit vseh nas". 

Predsednik DZ Milan Brglez je v čestitki zapisal, da se veseli prihodnjega sodelovanja v dobro vseh državljank in državljanov.

Štuhec: "Brez stricev"

Teolog Ivan Štuhec je s papeževo izbiro ljubljanskega nadškofa zadovoljen. Sam je tudi pričakoval, da bo novi ljubljanski ali mariborski nadškof postal kdo izmed frančiškanov: "Frančiškani so ubožni red in če je Vatikan hotel postaviti kakšno znamenje v Cerkev na Slovenskem, potem je bilo pričakovati, da bo za nadškofa imenoval frančiškana."

To po Štuhecovih besedah tudi pomeni, da je bil Zore imenovan "brez kakšnih ozadij sivih stricev". Kot namreč pojasnjuje, se je v postopku iskanja novega ljubljanskega nadškofa pojavljalo precej lobiranj za eno ali drugo osebo.

Frančiškanski provincialni vikar Marjan Čuden je Zoreta, ki je doslej vodil slovenske frančiškane, označil za potrpežljivega in duhovitega. Kot pravi, so Zoreta zaznamovale službe v romarskih središčih, "zelo ima v krvi stik z ljudmi". Znal bo povezati slovensko Cerkev in voditi dialog z državo, meni Čuden in dodaja: "Mislim, da je kar deloval Sveti duh".

Benedik: Ima lastnosti za nadškofa

Glede mariborskega nadškofa, ki ga mariborska nadškofija še vedno čaka, pa je Štuhec prepričan, da ga še ne bo tako kmalu. "Mariborski nadškof po mojem ne bo imenovan, dokler na relaciji mariborska nadškofija-upniki ne bo prišlo do nekega zavezujočega dogovora," dodaja.

Tadej Strehovec | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Teolog in zgodovinar Metod Benedik novega ljubljanskega nadškofa Staneta Zoreta ocenjuje kot že dokaj znano osebo, ki se je s svojim delovanjem že krepko zapisala v versko življenje na Slovenskem. "Gre za prijaznega, dobrohotnega, uvidevnega in široko razgledanega človeka," pravi. Vse to so po njegovem tudi lastnosti, ki so pomembne za nadškofa.

 

V Svetu katoliških laikov Slovenije pričakujejo, da se bodo s prevzemom službe novega ljubljanskega nadškofa Staneta Zoreta uredile težave, do katerih je prišlo po izpraznjenju škofovskega sedeža pred 14 meseci. 

14 mesev brez nadškofa

Ljubljanska nadškofija je bila brez nadškofa od konca julija lani, ko je papež Frančišek sprejel odpoved službi takratnega nadškofa Antona Stresa in takratnega mariborskega nadškofa Marjana Turnška.

K odpovedi ju je sicer pozval sam papež, poziv pa naj bi bil povezan z njuno vlogo pri tveganih poslovnih odločitvah, ki so pripeljale do finančnega zloma mariborske nadškofije. V vmesnem obdobju je ljubljansko nadškofijo vodil apostolski administrator in novomeški škof Glavan.

Ljubljanska nadškofija je tako na novega nadškofa, ki je hkrati tudi metropolit, čakala dobrih 14 mesecev, kar po mnenju poznavalcev ni nenavadno, še posebej ne v razmerah, v katerih se je znašla mariborska nadškofija, z njo pa celotna Cerkev v Sloveniji. Da je papež Janez Pavel II. namesto Franca Rodeta leta 2004 imenoval novega ljubljanskega nadškofa Alojza Urana je denimo minilo osem mesecev. Je pa na drugi strani minil zgolj mesec dni, ko je papež Benedikt XVI. po odstopu mariborskega nadškofa Franca Krambergerja za njegovega naslednika imenoval Turnška.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.