Slovenija
4637 ogledov

Minister gradi, komunalnega prispevka pa ni plačal. Grozi mu rubež

Marjan Dikaučič Anže Petkovšek Marjan Dikaučič, kandidat za ministra za pravosodje.
Minister je že pričel z gradnjo stanovanjske hiše, ni pa poravnal komunalnega prispevka. Grozi mu izvršba.

Ministru za pravosodje Marjan Dikaučič bi lahko zaradi nepremičninskih poslov občina Šentjur rubila njegovo ministrsko plačo. V začetku julija, to je tri tedne po prisegi v državnem zboru in nastopu funkcije, je začel z gradnjo stanovanjske hiše, poroča portal Necenzurirano.si.

Na upravno enoto v Šentjurju pri Celju je prijavil začetek gradnje na zemljišču na Proseniškem, ki ga imata s partnerico v lasti od leta 2017. Minister ima gradbeno dovoljenje od lanskega leta, a občini še vedno dolguje denar za komunalni prispevek, ki zajema del stroškov gradnje in koriščenja vodovoda, kanalizacija in ceste.

Na šentjurski občini so informacijo potrdili. Zakonodaja za tovrstne primere predvideva upravno izvršbo, torej rubež sredstev na Dikaučičevih bančnih računih. V primeru nezadostnih sredstev bi občina rubila njegovo ministrsko plačo in se vpisala na njegovih nepremičninah.

Dikaučiča je novinarjem izdal le, da je pred leti kupil parcelo v Šentjurju in ima pridobljeno pravnomočno gradbeno dovoljenje.

Dolg znaša 20.000 evrov

Zoper odmero komunalnega prispevka v višini 30.000 evrov se je Dikaučič pritožil na ministrstvo za okolje, ki je njegovi pritožbi ugodilo. Dikaučiču torej komunalnega prispevka po starem občinskem odloku iz leta 2006, na podlagi katerega je bil odmerjen, ni bilo treba plačati. 

Nov občinski odlok za odmerjanje komunalnega prispevka, ki je v veljavi od letos, predvideva znižanje prispevka na 20.000 evrov. Neuradno ga minister še vedno ni niti poravnal niti na občino poslal nove vloge za odmero prispevka. Z gradnjo hiše je medtem že začel. Občini tako še vedno dolguje denar, ki ga mora investitor plačati pred pridobitvijo gradbenega dovoljenja.

Marjan Dikaučič Slovenija Slovenija Minister osumljen davčne utaje

Nova parcela tudi na Obali

Dikaučič je februarja 2021 postal lastnik 1755 kvadratnih metrov velike stanovanjske parcele na hribu nad Strunjanom. Parcelo je za približno 50.000 evrov dobil od svojega nekdanjega podjetja Trijus, to pa ga je kupilo na dražbi v enem od stečajev.

"Po nastopu funkcije ministra za pravosodje sem, kot to določa zakon o integriteti in preprečevanju korupcije, o premoženjskem stanju v celoti poročal pristojnemu organu – Komisiji za preprečevanje korupcije. Podatki o premoženjskem stanju, ki je pridobljeno v času pred opravljanjem funkcije, pa niso javni, kot je tudi ocenilo ustavno sodišče," na očitke odgovarja Dikaučič.

Minister je prav tako osumljen davčne utaje in ponarejanja poslovnih listin. V javnost je v začetku septembra prišla informacija, da je državno tožilstvo že zahtevalo sodno preiskavo. Zaradi izognitve davčnim obveznostim naj bi bil državni proračun oškodovan za 52 tisoč evrov. Vse očitke Dikaučič zavrača. Očitki na račun njegovega delovanja še pred nastopom ministrske funkcije se sicer pojavljajo vse odkar je postal kandidat za ministra, nanašali pa so se predvsem na njegovo sodelovanje z domnevno slamnatimi podjetji.

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 9
  • rd2dmk2 21:45 22.september 2021.

    sigurno ima dve levi roki, pa dve levi nogi, pa dve levi ritnici, pa dva leva uha ko je tako uspešen pri raboti ki se ji reče leva ruka desni žep..tolk o levakih, levičarjih in levnuhih.. res ti so dobri, ...prikaži več še vdesni v ladi jim rata po levi bližnici spravit z levo roko velke dnarje v svoj žep..kaj šele, če bi z desnico se lotil posla.

  • peter992 20:41 22.september 2021.

    Kje pa naj vzame, od tistih pet jurjev mu ne ostane veliko.

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 17:58 22.september 2021.

    Tale bazen SDS kadrov je pa res kot da ni bazen ampak greznica.