Slovenija
27526 ogledov

Novi podatki: drvimo proti katastrofi

Covid-19 Epa
Spet ogromen skok okužb.

Ob 2.081 opravljenih PCR testih je bilo v nedeljo potrjenih 707 novih okužb z virusom sars-cov-2. To pomeni, da je bil delež pozitivnih 34 odstoten. 

Opravljenih je bilo tudi 7.252 hitrih testov, a ni podatka o tem, koliko je bilo pozitivnih.

Sedemdnevno povprečje dnevnih okužb se je dvignilo na 1.737, 14-dnevna incidenca na sto tisoč prebivalcev pa znaša 899,5. Slovenija je na evropskem zemljevidu ECDC obarvana temno rdeče, "samo" rdeča bo, ko se bo 14-dnevna incidenca spustila pod 500. 

V primerjavi s preteklo nedeljo, ko je bilo potrjenih 364 novih okužb, jih je bilo včeraj za 94 odstotkov več. 

Po treh tednih upadanja oz. stagniranja epidemije je le ta pretekli teden dobesedno eksplodirala. Vsak dan so potrdili med 70 in 136 odstotki več primerov novih okužb kot v tednu pred tem.

Narašča število ljudi, ki potrebujejo zdravljenje v bolnišnici. Po zadnjih podatkih se v bolnišnici zdravi 493 covidnih bolnikov, 127 jih potrebuje intenzivno nego. 

"Če bomo tako nadaljevali, bomo v enotah intenzivne terapije presegli lanski drugi val, in to krepko. Dosledno izvajajmo pravilo CPT in ostale ukrepe, da bomo odrešujočo pomlad dočakali s čim manj žrtvami."

Matjaž Leskovar, IJS

Strokovna skupina je pred časom napovedala, da bo vladi predlagala pogoj PC (brez testiranja) za vse zaposlene in uporabnike storitev, če bo število zasedenih postelj na intenzivnih oddelkih preseglo dve tretjini kapacitet, kar pomeni 150 bolnikov. Predsednik vlade Janez Janša je napovedal tudi ukrepe, ki ne bodo vezani na izvajanje pogoja PCT, ampak je v primeru naraščanja epidemije omenil ponovno zaprtje države. Strokovna skupina je sicer že pred jesenjo predlagala uvedbo testiranja za necepljene in prebolele na dva dni, poleg tega pa je pozvala k doslednemu izvajanju ukrepa PCT. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 27
  • pofukanavlada22 08:07 26.oktober 2021.

    veš da smo tudi odrasli ljudje, ki bi radi brali kaj zanimivega na novicah, in ne samo neke pravljice za lahko noč. Hvala!

  • Kirka 19:30 25.oktober 2021.

    Precepljenost starejših od 50 let je 73-odstotna, pri vseh polnoletnih pa 62-odstotna, navaja vlada na Twitterju. Dodajam: če prištejemo še prebolele, ob tem pa covid "hara" enako ali bolj kot lani, ko še ni bilo cepiv, vidimo, da so cepiva ...prikaži večva ničvredna, morda škodljiva (se še ne ve, ker glede na to, da so v 3. fazi testiranja, tudi strokovnjaki nimajo pojma), da so vladni ukrepi neučinkoviti in politični, rdeča nit vsega skupaj pa so €€€.

  • Melinda_Owens 16:29 25.oktober 2021.

    Prvi mesec sem od tega preprostega spletnega gospodinjskega dela prejel 26391. To delo je na spletu in je delno ali v zaključnem obdobju zelo enostavno, samo sledite navodilom na tem blogu ... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦