Slovenija
19436 ogledov

Novi podatki: Dobre novice, epidemija rahlo upada

covid-19 bolnišnica Jesenice bolniki epidemija Profimedia
V primerjavi s preteklim tednom je bilo v nedeljo potrjenih manj okužb.

Ob 2.730 opravljenih PCR testih je bilo v nedeljo potrjenih 1.389 okužb z virusom sars-cov-2. To pomeni, da je bil delež pozitivnih 50,9 odstoten. 

Opravljenih je bilo tudi 19.956 hitrih testov, a ni podatka o tem, koliko je bilo pozitivnih. 

Sedemdnevno povprečje dnevnih okužb znaša 3.143, 14-dnevna incidenca okužb na sto tisoč prebivalcev pa je 2.123. 

V primerjavi s preteklo nedeljo, ko je bilo potrjenih 1.818 okužb, jih je bilo tokrat za okoli 31 odstotkov manj. Podatki so spodbudni predvsem ob dejstvu spremenjenega režima testiranja, saj je bilo v zadnjem tednu opravljenih precej več hitrih testov, kar pomeni, da je bilo tudi odkritih okužb več. K odkrivanju novih okužb je v zadnjem tednu prispevalo tudi samotestiranje v šolah.

Skrbijo podatki o hospitaliziranih covidnih bolnikih - teh je v bolnišnicah po zadnjih podatkih kar 1.162, od tega 276 na oddelkih za intenzivno nego. 

Kljub izredno slabi epidemiološki situaciji se vlada v preteklem tednu ni odločila za dodatno zaostovanje ukrepov. Še enkrat so pozvali delodajalce, naj čim več zaposlenim omogoči delo od doma. Fakultet ostajajo odprte, izvajalci javnih prevozov pa naj bi dobili še en teden časa, da začnejo strožje nadzorovati izpolnjevanje pogoja PCT, sicer bi lahko pristojni spet okrnili javni potniški promet.

Vse torej ostaja enako kot doslej; svetovalna skupina za covid-19 je že pred sejo vlade izpostavila, da smo trenutno na stagnaciji. "Na srečo ni več izrazitega porasta števila novih okužb, je pa njihovo število še vedno zelo visoko. Čas, ki je potreben za umirjanje epidemije, je tako nekoliko daljši, kot kadar je okužb manj. Po trenutnih projekcijah bo vrh v bolnišnicah v naslednjem tednu, v enotah intenzivne nega še kasneje," je v četrtek povedala Mateja Logar"Večje umirjanje lahko pričakujemo šele po 10. decembru. Do normalizacije v zdravstvu pa bo prišlo konec decembra ali v začetku januarja." 

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 7
 • Yolanda_Miller 14:59 22.november 2021.

  Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. V prvem mesecu sem prejel 21758 $ in 29467 $ v zadnjem mesecu google pay doma za 3 ure dela na dan. ... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦

 • varadero 13:47 22.november 2021.

  Antikrist in Dusan 12 - Narobe članek komentirata.

 • Avatar Antikrist
  Antikrist 11:04 22.november 2021.

  Epidemija je koristna, ker crkujejo predvsem ostareli Janševi volivci!